Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Épp most akart néhány uncia ródiumot vásárolni? Alaposan a zsebébe kell nyúlnia
Színes 2020. január 26. 13:50 Forrás: MTI

Épp most akart néhány uncia ródiumot vásárolni? Alaposan a zsebébe kell nyúlnia

65 százalékkal nőtt az ára a platinafélének az elmúlt hetekben.
Hirdetés
Hirdetés

Jelentősen drágult az elsősorban autók katalizátoraiban alkalmazott, de az ékszeriparban is használt, a platinacsaládba tartozó ródium piaci jegyzése.

A The Wall Street Journal adatai szerint a ródium unciánkénti ára az év eleje óta 65 százalékkal 9985 dollárra emelkedett, 2019 januárja óta pedig csaknem négyszeresére nőtt.

A ródium drágulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy Európában és Ázsiában megszigorították a környezetvédelmi előírásokat a járművek esetében, aminek a hatására nő az autóipar kereslete a platinaféle iránt.

A ródium kínálatát korlátozza, hogy a természetben a többi platinafémmel együtt, ötvözet formájában található meg, ródiumot elválasztani pedig csakis hosszadalmas műveletek útján lehet. A lap által idézett szakértők szerint a platinafélék előállítói nagy valószínűséggel nem növelik a termelésüket, hogy a megemelkedett ár hatására nagyobb nyereségre tegyenek szert.

Tavaly a világ ródiumkereslete 10 százalékkal nőtt, a ródium mintegy 85 százalékát az autóipar használta fel. Dél-Afrika adja a világ ródiumkínálatának mintegy 60 százalékát, a második helyen Oroszország áll.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: áremelkedés autóipar ékszer kereskedelem