Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 26. 12:10 Forrás: MTI

Egyre gyorsabban terjed az új koronavírus Kínában, itthon a tisztifőorvos nem tud magyarországi betegről

A Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

Hirdetés

Ma Hsziao-vej, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője egy vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben (ami egyébként szintén a koronavírus egy típusa)

a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Ma szerint a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. Az elkövetkező időszakra további intézkedések bevezetését jelezte.

Arról is beszélt, hogy további ezer orvost és ápolót, valamint még több egészségügyi felszerelést küldenek Vuhanba, ahová már megérkezett a hétvégén odavezényelt, több mint 1350 fős orvosi személyzet. A kormányzat emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a vidéki települések helyzetét is, illetve a sok helyen fennálló egészségügyi készlethiány miatt az illetékes hatóságok minden lehetséges úton igyekeznek a felszerelések utánpótlását biztosítani – mondta.

Kína vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre.

A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és az e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

Eközben Magyarországon

Az országos tisztifőorvos szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről. Müller Cecília úgy látja, itt kicsi az esélye a járványnak.

A szakember vasárnap az M1-en arra hívta fel a figyelmet, hogy

a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van.

A koronavírus azonosítása laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon – mondta Müller.

A tisztifőorvos szerint influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer.

Elmondta:

ügyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a tüsszentési etikett betartása.

Arról is beszélt, hogy a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

(Nyitókép: Egy kislány Hongkongban 2020. január 23-án. fotó: Getty Images/Anthony Kwan)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség egészség járvány Kína vírus influenza koronavírus tüdőgyulladás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés