Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged első csomagolásmentes boltjába garabollyal, szatyorral és befőttes üveggel illik érkezni
Szegeden 2020. január 26. 09:16

Szeged első csomagolásmentes boltjába garabollyal, szatyorral és befőttes üveggel illik érkezni

Képriport
A boldog békeidők szatócsboltjának hangulatát idézi az az üzlet, amelyik a napokban nyílt a Jósika utcában. A csomagolásmentes vásárlással az ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, ráadásul az itt kínált termékek legtöbbször egészségesebbek is, mint a hagyományos üzletek polcain találhatók.

Csuporka, Szatyor, Gramm, Feltöltő – csak néhány név az úgynevezett csomagolásmentes boltok közül, amelyek az elmúlt években nyíltak az országban.

Budapest, Győr, Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Baja, Hajdúböszörmény, Békéscsaba és Kecskemét után a napokban Szegeden, a Jósika utcában Garabolyos néven nyílt úgynevezett csomagolásmentes üzlet, ahol a hulladékmentes – azaz a zero waste – életmód jegyében vásárolhatunk többek között tésztákat, olajat, mézet, babot, mosható pelenkát vagy éppen természetbarát tisztítószereket.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Rafai Gábor galériáját!

– Azt szeretnénk megmutatni, máshogy is lehet, ezért nem csupán egy csomagolásmentes boltot szerettünk volna nyitni, ahol kimérősen lehet vásárolni, hanem az is fontos szempont volt a termékek kiválasztásánál, hogy helyi termelőktől származzanak és ahol ez megoldható, bio legyen – mondta a családi vállalkozás vezetője, Varsás Dániel, aki feleségével, Anitával közösen találta ki, és valósította meg a Garabolyost.

Közel négy mázsa szemét

Magyarországon évente 385 kilogramm háztartási hulladék keletkezik személyenként. Az Európai Unióban a kidobott szemét mennyisége átlagosan 500 kilogramm. Az Eurostat adatai azt mutatják, minél gazdagabb egy társadalom, a polgárai annál több hulladékot termelnek. A legtöbbet termelő országok közül is kiemelkedik Dánia, ahol évente 781 kilogrammot dobnak ki személyenként, a legkevesebbet, 272 kilogrammot pedig Romániában.

Dániel egy multinacionális cégnél hagyta ott biztos munkahelyét a saját vállalkozásért, Anita szakmája könyvelő, de jelenleg otthon van két kisgyerekkel, a harmadik már óvodás.

– Mi is elcsodálkoztunk az első napokban, mekkora érdeklődés kísérte a boltnyitást. Szinte folyamatosan egymásnak adják a kilincset az érdeklődők. Sokan először csak benéznek, hogy megtudják, mit kell hozniuk ahhoz, hogy vásárolni tudjanak nálunk, azután később szatyorral, üvegekkel felszerelkezve térnek vissza.

Kétségtelen, a csomagolásmentes boltban vásárolni igényel némi szervezést. Vászonszatyor vagy garaboly kell hozzá, meg befőttesüveg, és ha igazán figyelni akarunk a környezetünkre, akkor nem kocsival megyünk, hanem kerékpárral vagy gyalog.

A szegedi üzletben nincsenek előre becsomagolt termékek, hanem kimérős formában árulnak mindent. A vásárlók a magukkal hozott vászontáskát, üveget vagy más tárolót töltik meg a kívánt mennyiségű áruval, majd mérlegelés után fizetnek.

Az idősebbeknek persze ez nem újdonság, hiszen egy-két generációval ezelőtt még kannában vitték haza a tejet a boltból, és a piacon sem műanyagzacskóba mérték az almát vagy a krumplit.

Mi mindenért érdemes ellátogatni a Garabolyosba?

– Úgy gondoljuk, a kevesebb több, ezért kínálatunk minimalista, mindemellett körültekintően igyekeztünk összeválogatni. A beszállítók kiválasztásánál ügyeltünk arra, ne csak helyiek legyenek, de hasonlóan gondolkodjanak, mint mi, azaz a boltba is csomagolásmentesen szállítsák a termékeket.

A tésztát például kartondobozokban hozzák, amiket azután a beszállító el is visz és tovább hasznosít. A mézet vagy a folyékony tisztítószereket újratölthető hatalmas fém edényekből saját kezükkel mérhetik ki a vásárlók.

Nagyjából kétszáz terméket kínálnak a nyitás óta, többségük Szegeden és a város környékén készül, helyi gazdaságokban. Így a szállítás is kevésbé terheli a környezetet.

A tésztákat Óföldeákon készítik, a lisztet Balástyán őrlik, a méz Baktóból érkezik, a lóbabot Ferencszálláson termelik, a homoktövisvelő pedig a balástyai tanyavilágból származik. Azoknak, akik otthon szeretnék megőrölni a búzát a kenyérsütéshez, Kukutyinból hozzák a kenyérgabonát. Higiéniai termékeket is árusítanak, többek között mosható pelenkát és betétet.

– Algyőről pedig olyan folyékony mosószereket hozunk, amelyek nem tartalmaznak környezetre káros anyagot.

Azoknak, akik üres kézzel érkeznek vásárolni, különféle textiltáskákat is kínálnak, amelyek a tartósságuk miatt sokszor használhatók, így a környeztet is kímélik. A természetes alapú textilek is a közelben, Ruzsán készülnek.

Mit is az a zero waste-mozgalom?

Összefoglalóan a hulladékmentes életmód megvalósítását jelenti, amelyben az újrahasznosítás csak egy folyamat végállomása. A fő alapelv, hogy olyan termékeket vásároljunk, amelyek nem járnak felesleges, vagy újrahasznosíthatatlan csomagolással. Az igazán környezetbarát szemét ugyanis az, amit meg sem termelünk.

Az üzlet kínálatát nem tekintik véglegesnek, folyamatosan cserélik és bővítik, húsok és tejtermékek kivételével igyekeznek mindent beszerezni, amit környezetbarát módon lehet továbbadni a vásárlóknak.

– A kasszánál kitettünk egy kívánságtáblát, oda felírhatják a vevők, mit szeretnének még látni az üzletben.

A Garabolyos több is mint egyszerű üzlet, a bolt hátsó részében kialakítottak egy közösségi teret, ahol lehetőség van kikapcsolódásra, informálódásra, olvasásra vagy egyszerűen csak pihenésre egy csésze kávé mellett. Programokat is szerveznek, a nyitás után azonnal elindult a babahordozási tanácsadás, februártól indítják az öko-kör foglalkozásait, de terveznek bemutatókat is arról, hogyan kell használni a mosható pelenkákat, valamint rendszeresen szeretnének környezettudatossággal összefüggő egyéb programokat is szervezni.

– Környezettudatos könyvekből egy kisebb könyvtárat is összeállítottunk, ezeket a köteteket kölcsönözni lehet – mondta el Varsás Dániel.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem csomagolásmentes üzlet Garabolyos hulladékmentes életmód környezettudatosság zero waste

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés