Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Boncz Gézáról mindenkinek van egy jó sztorija: akik egykoron a Szeged Bárban, a Búbosban vagy a Régi Hungáriában zenéltek
Szegeden 2020. január 25. 09:21 Forrás: Szegedi Tükör

Boncz Gézáról mindenkinek van egy jó sztorija: akik egykoron a Szeged Bárban, a Búbosban vagy a Régi Hungáriában zenéltek

Háry Ferenc muzsikált olyan hajón, amelyik majdnem elsüllyedt. Polgár Gyula nyugatnémet fürdőhelyeken szórakoztatta a közönséget. Ács György a Kanári-szigeteken játszott, Csepregi József pedig 1978 óta Franciaországban zenél. Világjáró szegedi zenészek meséltek életükről, pályájukról az Idősek Akadémiáján, a Senior Centerben. A Szegedi Tükör még a beszélgetéssorozat előtt megkereste őket.

Hirdetés

Háry Ferenc muzsikált olyan hajón, amelyik majdnem elsüllyedt, játszott szanatóriumi közönségnek, miközben huszonnégy dalt szerzett, kiadott egy CD-t Németországban, és magyar dokumentumfilmekhez is komponált kísérőzenét. Finnország volt számára a legélhetőbb ország, amelynek lakói nem csupán a rokonságunkra büszkék, de hűvös vérmérsékletükre rácáfolva tudnak mulatni, és bizony a magyarokhoz hasonlóan ők sem vetik meg az alkoholt.

Szeged Bár, Búbos, Régi Hungária

Polgár Gyula is csatlakozik zenésztársa véleményéhez, ugyanakkor hozzáteszi, a finn rendkívül tehetséges nép, és ez igaz az élet szinte minden területére, így a zenére is. A magyar muzsikusokat mindig szívesen látták külföldön. Hihetetlenül hangzik, de az előző évtizedekben mintegy kétezer magyar zenész kereste a kenyerét Nyugaton, főleg a skandináv országokban, Németországban és Svájcban.

Háry Ferenc, Ács György, Csepregi József és Polgár Gyula felidézte, milyen volt a hőskor, amikor külföldi és hazai vendéglátóhelyek versengtek a muzsikusokért (fotó: Szabó Luca)

A fénykor persze a szocializmus idején volt, Polgár Gyula például még az NDK-ban kezdett játszani, aztán jött az egyesítés, és később a nyugatnémet fürdőhelyeken szórakoztatta a közönséget.

Gyere, ülj kedves mellém!

Január 29-én zenés nosztalgiasorozat indul az Idősek Akadémiáján, a Senior Centerben.

Január 29.: Csepregi József, egy szegedi Párizsban. Beszélgetőtárs: Antal Anikó.
Február 12.: Ács György és vendégei – a Lappföldtől a Kanári-szigetekig. Beszélgetőtárs: Antal Anikó.
Február 26.: Háry Ferenc – zene három műszakban. Beszélgetőtárs: Kiss Ernő.
Március 11.: Polgár Gyula. Beszélgetőtárs: Sári Zsuzsa.

Csepregi József 1978 óta él Franciaországban, ő csak látogatóba szokott hazatérni – most például azért, mert olykor a szegedi Casablanca Bárban lép föl. Azok, akik valaha a Szeged Bárban, a Búbosban, esetleg a Régi Hungáriában zenéltek, sokat tudnának mesélni a törzsközönség viselt dolgairól, de ezek a történetek szűk körben maradnak, hiszen a zenész valahol bizalmi ember is a szórakozóhelyen.

Boncz Géza és Máté Péter

Boncz Gézáról azonban szinte mindenkinek van egy jó sztorija, mert amikor például Ács György zongorázott különböző szegedi vendéglátó-ipari egységekben, a humorista a Kristály együttes tagjaként maga is aktív részese volt ennek a zárt világnak. Boncz Géza persze akkor is mindenkit megnevettetett, elsütve a legújabb poénjait. Ács György egy másik nagy magyar klasszikust is említ: amikor Máté Pétert hallotta zongorázni és énekelni, tudta, hogy ösztönös zseni, és hogy a pályája fiatalon fog véget érni, mert a tehetsége, az érzékenysége a végzete. Az olyan zenészekről, akik rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön keresték a kenyerüket, általában a füstös bárok, szűk levegőjű mulatók, esetleg lakodalmak jutnak eszünkbe, ahol a vendéglátós muzsikusok estéről estére előadják azt a néhány slágert, amelyet megtanultak.

A legendás Búbos a Mérey utcában működött, és a benne álló kemencéről kapta a nevét (fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

Ács György elmesélte, egyszer Norvégiában egy dzsesszklubban Molnár Gyula odalépett egy neves dzsesszzenekar tagjaihoz, hogy beszállhatna-e a klarinétjával a muzsikálásba, de azok először nem akartak belemenni. Aztán engedtek a kérésnek, és leesett az álluk, amikor meghallották, hogy milyen magas szinten zenél a Molnár Dixieland Band frontembere. Sokszor kellett klasszikus zenét is játszaniuk külföldön, főleg a német fürdővárosokban. A legemlékezetesebb fellépések természetesen különleges helyszínekhez kötődnek. Polgár Gyula például a zord Lappföldön és a napfényes Madeira szigetén bűvölte a billentyűket, Ács György pedig a Kanári-szigeteken és olaszországi városokban játszott sokáig.

A szebb napokat látott Hungi

Versengtek a muzsikusokért

Ma azonban már kevesebbet járnak külföldre zenélni. Nemcsak azért, mert már nyugdíjasok, és jobban meggondolják, elvállaljanak-e egy hosszabb munkát, hanem azért is, mert mostanság a zenész keresi a munkát – nem úgy, mint 15–20 éve, amikor még versengtek a jó muzsikusokért a külföldi munkaadók.

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Senior Center Szegedi Tükör bárzongorista zenész zongorista
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés