Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 24. 17:40

Orbán legend: az osztrák tévében is téma a magyar médiahelyzet

Az osztrák közszolgálati tévé Gute Nacht Österreich, azaz Jó Estét Ausztria! című humoros-szatirikus talk show-jában 16 percet kapott a magyarországi média helyzete. A lényeg, hogy a Fidesz-kormánynak és Orbán Viktornak kínos ügyekről már szinte csak online felületeken lehet tájékozódni, a sajtóorgánumok nagy része az állampárt kezében van.

Hirdetés

A műsorban felidézik például, hogy a magyar állami média igyekezett eltitkolni: honvédségi utasszállító gépek jártak a szerencsejáték fellegvárának számító Las Vegasban, a panamázás szülőhazájában, Panamában és a Kanári-szigeteken is, ami általában nem számít a magyar diplomácia legfontosabb úti céljának. A műsor megemlíti, hogy a gépek nyilvántartásából törölték ezeket az utakat.

Szeged is előkerül egy pillanatra: a műsorvezető szerint jó bulik lehettek itt, szex, drogok és szegedi gulyás – utalva a magyaros virtusra, amit az Adrián ringatózó katamaránon már a fél ország - aki nem csak a Fidesz-médiából tájékozódik – megcsodálhatott Borkai Zsolt és csapata előadásában.

A műsorvezető szerint ezeket a sztorikat az állami és Fidesz-párti média elhallgatja, és szinte csak az online platformon jelennek meg. Azoknak, akik Fidesz-hívők és nem figyelik a Fidesztől független oldalakat, csupán „Orbán legend” az összes ügy.

Az is elhangzott, hogy 2010 óta nagyon megváltozott a média, azóta építi ugyanis Orbán Viktor orosz és török mintára az illiberális demokráciát Magyarországon.

Az orbáni illiberális államot a műsor úgy értelmezi, hogy Magyarországon a nemzet az egyén fölött ál, és azt a Fidesz-kormány dönti el, hogy mi a jó a nemzetnek.

Azt is mondja a műsorvezető, hogy az ország „orbanizálása” a művészet, a tudomány és az igazságszolgáltatás területein is megmutatkozik, de különösen markánsan jelenik meg a médiában.

Majd azon viccelődnek, hogy Magyarországon az egyetlen független sajtó az egy gyümölcsprés egy hotelben. A gépen az olvasható, hogy „press”.

A médiát 3 lépésben lehet felügyelni:

1. lépés, a felügylet:

  • a független sajtót kivonni a forgalomból
  • fideszesekből álló Médiatanács
  • állami hirdetések tömkelege a Fidesz-médiában, a kritikus média nem jut hirdetési pénzhez

2. lépés, saját médiabirodalom építése:

  • hűséges üzletemberekkel felvásároltatták a magyar média egy részét
  • a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozása 467 médiummal, és a propagandagépezet központosítása

3. lépés, a kritikus média elhallgattatása:

  • külföldi ügynöknek, árulónak állítják be a kritikus újságírókat

A műsor végén jót hüledeznek azon, hogy az 1700 lelket számláló Felcsúton Orbán Viktor házának „előkertjében” épült fel a 3800 fős Pancho Aréna, amit Mészáros Lőrinc épített.

Majd úgy búcsúzik a műsorvezető, hogy „Jó éjszakát Magyarország!”.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy mi még nem kapcsoljuk le a villanyt. Csak azért sem.

Az ORF adásának vonatkozó szegmensét itt lehet megnézni felirattal:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány média médiapiac Médiatanács Mészáros Lőrinc Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés