Hirdetés
Szegeden 2020. január 24. 14:41

Európa éllovasai vagyunk vastagbéldaganatban

Nyugat-Európában három percenként hal meg egy ember vastag- vagy végbélrák következtében. Magyarországon a daganatos betegségek sorában ez a második helyen áll. Volt miről beszélni az erről tartott szegedi lakossági fórumon.

A megelőzésre, a szűrővizsgálatok és vele a korai diagnózis felállításának fontosságára irányította a figyelmet az a lakossági fórum, amely a vastag- és végbéldaganatról valamint a méhnyakrákról tartottak a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházában.

Egy határon átnyúló magyar-román uniós projekt része volt a pénteki lakossági fórum, amely a „Gyakori rákok prevenciójának és terápiájának újszerű megközelítése” címmel zajlik ezekben a hetekben és hónapokban.

Dr. Molnár Tamás professzor a vastag- és végbélrákról szóló előadásában elmondta, hogy a tüdőrák után ez a második leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés hazánkban. A betegség felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes. A vastagbéldaganat esetében az is gondot okoz, hogy attól függően különbözőek a tünetei, hogy a bél melyik részét támadta meg a betegség.

A betegség kifejlődése akár tíz évet is tarthat.

A jóindulatú daganatok (polipok) ennyi idő alatt alakulhatnak át rosszindulatúakká. Ez egyben reményt ad arra is, hogy korán lehet diagnosztizálni a betegséget, ami nagyban megnöveli a kezelések hatékonyságát és vele sok esetben a teljes gyógyulást. Ezért mondhatta dr. Molnár Tamás hallgatóságának azt, hogy akik ide eljöttek, már tettek valamit az egészségükért. A legrosszabb ugyanis az a betegség, amiről nem tudunk.

A vastag- és végbéldaganat valamint a méhnyakrák kapcsán is kiemelkedő fontosságúak a szűrővizsgálatok.

Nyugat-Európában az elmúlt években felvilágosító kampány indultak annak érdekében, hogy a jelzett betegségekre és azok megelőzésére felhívják a figyelmet. Mindezek fájdalommentesek, és könnyen elérhetőek – hangzott el. Szomorú mutatószám, hogy a lakosság számához viszonyítja Magyarországon és Szlovákiában tartják számon a legtöbb ilyen típusú daganatos beteget.

Beszédes adatokkal szolgált egy nemrégiben lezajlott Csongrád megyei vastag- és végbéldaganatra vonatkozó szűrővizsgálat eredménye, amelyre a leginkább veszélyeztetett 50 és 70 év közötti lakosságot hívták be – mondta el előadásában dr. Molnár Tamás. Előrebocsátotta, hogy az volna az ideális, ha a behívottak 90 százaléka megjelenne ezeken a szűréseken. Ettől Magyarországon nagyon messze állunk, mert a legkülönbözőbb típusú szűrővizsgálatokon a behívottak 50-60 százaléka szokott megjelenni.

Az uniós projekthez kapcsolódó szűrésre közel 22 ezer embert hívtak be, ám ezekek csak 46 százaléka jelent meg. Esetükben 5-6 százalékánál állapították meg rosszindulatú daganat jelenlétét.

Ez annyit jelent, hogy minden 200-dik a szűrésen megjelenőnél lett ez az eredmény. A professzor ennek kapcsán úgy fogalmazott: ha egy színházteremben ülünk, majdnem biztosan lehetünk abban, hogy 3-4 nézőnek rosszindulatú vastag- vagy végbéldaganata van.

Zöldségekben és rostban gazdag étrenddel, füstmentes életmóddal, sportolással – és már egy kiadós séta is annak minősük – sokat tehetünk a vastag- és végbéldaganat elkerülése érdekében. Ha még a vörös húsokat is jobban mellőzni tudnánk, akkor elmondhatnánk, hogy sokat tettünk a megelőzés érdekében.

Magyarországon évente 1300 méhnyakrákot diagnosztizálnak, és ennek következtében 4-500 nő hal meg ebben a betegségben. A nőknél ez a negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Bár világviszonylatban is magas ennek a betegségnek az előfordulása, sajnos hazánkban az átlagot is meghaladó, ezért van és lehet különös jelentősége az ezzel kapcsolatos szűrőprogramnak.

A betegség korai felismerése döntő mértékbe befolyásolja a gyógyulás lehetőségét. A védekezés leghatásosabb módja a szexuális élet megkezdése előtt oltás, amely védelmet nyújt a betegséget okozó HPV fertőzés ellen.

B. P.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát a témában!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!