Hirdetés
Szegeden 2020. január 24. 09:23

A Szegedi Papucs Napja lesz az Agórában

Idén másodszorra rendezik meg a Szegedi Papucs Napját, új kiállítással, divatbemutatóval, konferenciával, mesterségbemutatókkal, vásárral, melynek idei vendégei a vajdasági papucsosok. A rendezvény a Népviseletes Bállal zárul a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában.

Másodszorra rendezi meg a Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra a Szegedi Papucs Napját. A február 8-i rendezvényen a híres lábbeli jelene lesz a középpontban.

A délután kettőkor kezdődő rendezvény megnyitóján közreműködik a Szeged Táncegyüttes és a Szegedi Papucsok Néptánccsoport. Mai hagyományos és újragondolt papucsokból nyílik kiállítás, az egy éven keresztül nyitva levő tárlaton többek között megtekinthetőek lesznek magyarországi és vajdasági papucsos mesterek munkái, Attalai Zita újragondolt papucsai, a 2019-es Mesterségek Ünnepére meghirdetett iparművészeti és népművészeti pályázat alkotásai és az eddig lezajlott két papucshímző tanfolyam, valamint Fetter Marika, a Népművészet mestere hímzései.

Konferencián számolnak be az elmúlt év legfontosabb eseményeiről a hagyományátadás, oktatás, valamint az innováció területén elért eredményekről. Az előadók között szerepel többek között Szögi Csaba a Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, Igyártó Gabriella a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ügyvezető igazgatója, Bráda Judit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, dizájner, Attalai Zita cipőszobrász, iparművész, Dékány Dóra bőrműves, a Hagyományok Háza munkatársa.

A nap folyamán ismertetik a Szegedi Papucs Jószolgálati Nagykövet programját és mutatják be az első nagykövetet. Továbbá az Alapítvány által szervezett papucshímző képzéseken oklevelet kapott hímzők avatnak be a papucs díszítés rejtelmekbe.  A helyszínen papucs is beszerezhető, illetve rendelhető a jelen levő öt papucskészítő mester valamelyikétől.

A nap zárásaként sorra kerülő, a Cuháré Táncműhely szervezésében megvalósuló Szegedi Népviseletes Bál is a szegedi papucsot helyezi középpontba. Az este folyamán papucsszépségversenyre és papucskvízre is sor kerül, a szerencsés nyertesek egy-egy pár Sallay Tibor és Bárkányi István által készített tradicionális szegedi papucsokkal térhetnek haza.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: szegedi papucs Szent-Györgyi Albert Agóra