• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Botka László a Közéleti Kávéházban: A gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megépítjük a geotermikus távfűtési rendszert!
Szegeden 2020. január 23. 15:56

Botka László a Közéleti Kávéházban: A gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megépítjük a geotermikus távfűtési rendszert!

Képriport
Szeged 2020 – ez a címe idén a Közéleti Kávéház hagyományos január végi estjének, amelyen Botka László polgármestert Kozó Attila, a Szeged Televízió főszerkesztője kérdezte. Lesz szabadstrand a Laposon, elkészülnek a megkezdett beruházások, a város partner lesz az új uniós ciklusban is.

Lassan kezdődik a beszélgetés: egy rövid filmmel indul az est, ebben a Szeged Televízió a legfontosabb 2019-es történéseket foglalta össze. A Díszterem megtelt, a civileken túl több önkormányzati képviselő is eljött meghallgatni Botka Lászlót.

* * *

Nyakkendő nélkül

Könnyed beszélgetés kezdődne? Kozó Attila műsorvezető és Botka László polgármester is nyakkendő nélkül ült le ezúttal.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Mozgalmas, hosszú, szép év volt 2019

– Ha jövőre készül egy ugyanilyen film, ilyen sok fejlesztésről, beruházásról, ünnepről, akkor elégedettek lehetünk – kezdte a polgármester, majd újra megköszönte Szeged lakosságának, hogy minden eddiginél nagyobb aránnyal nyerte meg az önkormányzati választásokat Botka László.

Tapasztalt képviselők, friss erők a közgyűlésben

– Bizakodó vagyok – mondta Botka László a közgyűlés összetétele kapcsán, amikor arról volt szó, hogyan kezdte meg a munkát az új összetételű közgyűlés. Ezután azt is elmondta a polgármester, most már nem egyedül kell harcolni a kormány ellen, szövetségesei is vannak, hiszen október 13-án Budapesten, a főváros több kerületében és számos nagyvárosban, megyeszékhelyen ellenzéki jelöltek nyerték a választásokat.

– Szegeden abban hiszünk, hogy egy közösség és egy város lelkületét a kultúrája határozza meg. A kultúra akkor tud értéket teremteni, ha szabad és a politika nem szól bele. Minden erőnkkel meg fogjuk védeni a színházainkat – ismételte el azokat a mondatokat a polgármester, amelyeket a magyar kultúra napján, a január 22-én is elmondott az Agórában.

A polgármester újra aláhúzta, soha nem fognak beleszólni a színházi munkába.

Közösségi közlekedés: zsarolni akar a kormány

– Ez az egyik legfontosabb feladatunk. Idén Szeged önkormányzata finanszírozza a működési költségek a felét a közösségi közlekedésben, az utasok teszik bele az egyharmadát, és a maradék csak a kormányzati támogatás. Közben ne feledjük, hosszú évek óta nem változott a bérlet ára. Sehol a világon nincs ilyen, a kormány lassan kivonul a közösségi közlekedésből, a törvényi kötelezettségeiket sem teljesítik. Ez egy zsarolási eszköz, abban bízom, nem gondolja komolyan a kormány, hogy az iparűzési adót teljes egészében erre kell fordítani, nemcsak nekünk, minden nagyvárosnak, Budapestnek is.

Hulladékszállítás: húsz százaléknyi szegedi „szemétpénz” eltűnik

A következő téma a hulladékszállítás, annak a kényszerű finanszírozása. Itt Botka László elmondta, Szeged még szerencsés helyzetben van, hiszen tudja finanszírozni a szemétszállítást, hiszen hiába fizetik a lakosok a szemétszámlát, azt a kukaholding nem utalja tovább, vissza a szegedi hulladékgazdálkodási cégnek. A szegediek befizetett pénzéből most már nyolcvan százaléknyi szemétdíjat utal a kukaholding, de a maradék húsz százalékról még nem tudni mindig semmit.

Uniós költségvetés: partnerek vagyunk az új ciklusban is

Lassan el kellene kezdeni tárgyalni, egyeztetni az uniós költségvetési ciklusról, hiszen ne feledjük, ez most három kormányt is érint. Egyelőre nem hallottunk ilyen tárgyalásokról. – A korábbi üléseken korrekt megállapodások születtek, bízom abban, ezúttal is ilyenek lesznek a tárgyalások. Szeretnék ezekben részt venni. Azt nem hiszem, hogy a harmadik legnagyobb magyar várost megfosztanának az uniós beruházások lehetőségétől. Bízom abban, felelősségteljesen döntenek majd azok, aki az asztalnál ülnek – mondta Botka László.

2020: ez várható, 1. rész, huszonnyolc kutat fúrnak a fűtési rendszer fejlesztése érdekében

– A nagyárvíz után négy év alatt újjáépült Szeged. Most az unióban a tervezés ciklus tart eddig... De nem akarok ezzel senkit sem elszomorítani. Ami elkezdődött beruházás az elkészül: tavasszal kész a Móra-múzeum, őszre megleszünk a Móra-parkkal is. Minden beruházásnál nagyon fontos szempont a környezetvédelem. Iskolák, óvodák, bölcsődék is megújulnak. Minden épületnél elengedhetetlen a napelem, nagyon fontos a teljes hőszigetelés, nagyon odafigyelünk az energiahatékonyságra. Néhány évig még tart a geotermikus fűtési rendszer kiépítései: huszonnyolc kutat fúrunk a városban. Felére fog csökkenni a földgázfogyasztás, így a szén-dioxid-kibocsátás is. Itt türelmet, megértést kérek, egy kút fúrása három-négy hónapig tart, kezdetben huszonnégy órában kell dolgozni. Lesz, van zaj. De higgyék el, megéri. A gyermekeinknek, unokáinknak tartozunk azzal, hogy megépítjük a geotermikus távfűtési rendszert!

2020: várható, 2. rész, véderdő, uszoda

Elkezdik a véderdő telepítését is, ehhez azonban területek is kell vásárolnia Szegednek. Ez legalább olyan fontos, mint a fűtési rendszer. Készen lesz az uszoda is, igaz, van csúszás, kódosítani kellett a határidőket a műszaki ellenőr is jelezte, szükség van erre, hiszen sokkal több cölöpöt kellett leverni, hogy ne süllyedjen meg az uszoda. A talaj összetétele ugyanis sokkal „változatosabb”, mint arra előzetesen számítottak. – Bízom benne, hogy a nyár végére, ősz elejére elkészül – jegyezte meg a polgármester. Névjavaslat: ötfős szakértői bizottság választott ki neveket, a két legtöbb szavazatot kapott névből választják ki, a szegediek szavazatai alapján.

2020: ez várható, 3. rész, déli Tisza-híd, főutca lesz a folyóból, szabadstrand lesz a Laposon

A kampányban is téma volt, meglepő volt a polgármesternek, hogy a fideszesek őt támadták, hiszen a Fidesz-kormány, sőt Orbán Viktor is többször megígérte, megépül. Közös közúti-vasúti hidat kell építeni, erre ad pénzt az Unió.

Botka László megerősítette, az idei költségvetésben benne van, hogy a tavaly a Reök palota előtt is kiállított látványtervek mentén elindulhat a Tisza főutcája projekt. Elmondta azt is, lesz szabadstrand a Laposon, igaz, rengeteg engedélyt kell hozzá megszerezni.

2020: ez várható, 4. rész, beépül a tízezer forint a szociális ellátórendszerbe

– Kampányfogás volt a tavalyi tízezer forintos támogatás, vagy beépül a szociális ellátórendszerbe – kérdezte Kozó Attila.

– Melyik legyen? – kérdezett vissza Botka László, nem kis derültséget keltve a Díszteremben.

Ezután elmondta, több mint egymilliárd forintot tartalmaz a 2020-as szociális alap. Folytatódik a szociálisbérlakás-pályázat is.

2020: ez várható, 5. rész, tizenhatmilliárd forint az iparűzési adó!

2019 Szeged pénzügyi helyzete stabil, köszönhetően a szigorú gazdálkodásnak. Tavaly egy év alatt tizenegy százalékkal növekedett 2018-hoz képest az iparűzésiadó-bevétel. Szeged gazdasága továbbra is kirobbanó formában van. Tizenhatmilliárd forintot fizetnek a vállalkozók, ezért nem kell a lakosságnak önkormányzati adót fizetni. Szegeden nem fizet a lakosság önkormányzati adót, eztán sem fog. Ez egy hatalmas növekedés, több tucat cég települt be a városba, egyre nagyobb a mozgásterünk. A 2020-as költségvetés is az óvatos gazdálkodásról szól. Mindenre meglesznek a források. Ne feledjük, az uniós pályázatokkal kapcsolatosan mindig előre kell tervezni, itt mindig többet kell hozzátenni az előzetesen kalkuláltakhoz.

Vasút: Szegedet büntetik az új menetrenddel

Nem megerősített polgármesteri információk szerint, jól látszik, hogy nem sikerült „eltalálni” az új vasúti menetrendet. – Sokkal kevesebben utaznak vonaton. Sajnálom, hogy ebben is igazunk lett...

Szeged 2024: Rajtunk múlik, milyen lesz a város

Egy város olyan lesz, amilyenné a városlakók, a polgárai teszik. Egy város soha nincs készen, nagyszerű jövőt látok a város előtt. Szeretném, ha továbbra is élhető, büszke, szabad, európai város lenne. Szeretném, ha tényleg a legzöldebb város lenne. Szeged történelme arra is tanít minket, hogy amikor kiállt a város az értékei mellett, akkor mindig győzött, akármilyen ellenszél is volt.

 

A televíziós közvetítés véget ért, most a közönség kérdéseire válaszol a polgármester.

Bakay Nándor utca: Teljes egészében felújítja a város, ha megépül a Cédrusliget. Lámpás csomópont épül majd. Gyorsul majd az átmenőforgalom.

Közösségi kertek, virágültetések: folytatják ezt a népszerű programot is.

Gyálai holtág: állami tulajdon, Szeged készített egy tanulmányt arra, mit lehetne csinálni, ezt átadta a város a vízügynek. Folyamatosan kell tájékoztatni a lakosságot, a vízügy egyelőre a kotrási technológia előkészítésén dolgozik.

Bartók tér: Boldog lennék, ha idén elkezdődhetne a felújítás, de nagyon sok magántulajdon van a területen, nagyon nehéz hozzáfogni: – Láttuk már más beruházásnál, hogy az ilyen bódék pillanatok alatt a legértékesebb ingatlanok lesznek... – jegyezte meg a polgármester.

* * *

Korábban írtuk:

Milyen volt a 2019-es év, és mi minden várható 2020-ban? Ez a két „fő” téma, amely mentén elindul a beszélgetés, és egymás után tárgyalják meg a témákat.

„Lerakjuk a következő évtized alapjait” – ezt mondta Botka László, tavaly.

Akkor arról is beszélt, hogy

  • Szeged az egyik legjobban pályázó magyar nagyváros,
  • újra minden az építkezésekről, beruházásokról, fölújításokról szól (Így lesz idén is? Spojler: igen.),
  • de téma volt akkor a Széchenyi tér fölújítása, sőt a déli Tisza-híd is.

Nézze meg bemelegítésképpen a tavalyi beszélgetést!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László Közéleti Kávéház Szeged Televízió