Hirdetés
Szegeden 2020. január 23. 15:32

Félig már kint a vízből a Szőke Tisza

Képriport
A tervezett ütemben folyik a Szőke Tisza nevű több mint 100 éves gőzhajó kiemelése a Tiszából a tápéi öbölben. A csütörtök reggel megkezdett munkálatok várhatóan pénteken folytatódnak.
Hirdetés

Több hónapos technikai felkészülés után kezdték el két hatalmas csörlő segítségével a partra vontatni a Szőke Tisza megmaradt hajótestét. Óriási ballonok segítségével emelik ki a legnagyobb magyar lapátkerekes gőzhajó, a Szőke Tisza roncsait, amit

csak rendkívül körültekintően lehet elvégezni, ugyanis, ha nem figyelnek eléggé az egyensúlyra, könnyen ketté törhet a 300 tonnát nyomó hajótest.

A problémát az okozza, hogy amennyiben elbillen a hajótest valamelyik irányba, már nagyon nehéz korrigálni – mondta a helyszínen Heizler Tamás, a MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője, a Hajózásért Alapítvány egyik kurátora. A vontatás azért is halad nagyon óvatosan, mert rengeteg a víz és az iszap a hajótestben, ezért a csörlőzés közben várni kell, amíg ezektől a nehezékektől megszabadítják a vízi járművet.

Heizler azt is elmondta, hogy hajó egyenletes alátámasztása érdekében 15 felfújható ballont gyártattak. Ezek tíz méter hosszú és másfél méter átmérőjűek, egyenként akár 80 tonna teherbírásúak, is lehetnek és a test alatt gördülve segítik a kiemelést. Csütörtökön még sötétedés előtt szeretnék, ha a hajóroncs teljesen kikerülne a mederből, és pénteken hozzáláthatnának a megtisztításához, stabilizálásához.

A legnagyobb magyar folyami lapátkerekes gőzhajó 2017 decemberében került a Hajózásért Alapítvány tulajdonába, amelyet kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hozott létre Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapítója és Portás Csaba hajózási szakember.

Az alapítvány bízta meg a MA-HARD Vízépítő Kft.-t, hogy amint megfelelőnek találja a körülményeket, tegyen meg minden szükséges intézkedést a gőzös kiemelésére.

Tavaly októberben a vízállás lehetővé tette, hogy a 2012-ben elsüllyedt hajót a felszínre hozzák, a mentés előkészületei azóta zajlanak. Heizler Tamás szerint a partra vontatás után hosszú ideig tart majd az állapotfelmérés, és csak ezután lehet döntést hozni arról, mi legyen a Szőke Tisza maradványainak sorsa.

Ezt nézze meg!
Kiemelik és megmentenék a Szőke Tiszát Szeged-Tápénál
Hamarosan elkezdik a Szőke Tisza kiemelését a Tiszából
Történelmünk egy fontos darabját menthetnék meg a Szőke Tiszával

(fotók: Szabó Luca)

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szőke Tisza gőzhajó mentés