Hirdetés
Szegeden 2020. január 23. 11:49 Forrás: Szegedi Tükör

Nem elképzelhetetlen, hogy a Fidesz átírja a választási törvényt

„Szánalmas paradoxon...” – írja jegyzetében Cservenák Zoltán a magyar oktatás zavaros helyzetéről a Szegedi Tükörben.

Feltételezve, hogy valamelyik szomszéd országban vagy akár Magyarországon is épül 5-6 világhírű iskola a legmodernebb felszerelésekkel, és az egyik iskola átadójára meghívnak tizenegy Nobel-díjas tudóst, akik tartanak majd (reggeltől estig tartó) előadásokat. Miniszterelnökünk is ellátogat ide, és bemondja egy mikrofonba – fennhangon, hogy jól hallják a károgók is, akik eddig abban a hiszemben voltak, nem lehet ilyen iskolákat építeni. Tévedtek, mert ez egy komoly ország, meg hát nemzetmegtartó erő a jó iskola.

Igen ám, de van itt egy nagy baj: mikor történik az meg, „hogy tisztességes bért adjon azoknak, akik az életünket megmentik, és azoknak, akik a gyerekeinket tanítják”?

Erre mondta (írta) Cservenák Zoltán: „szánalmas paradoxon”. Oda se nekik, mondja a regnáló hatalom.

A Fidesz a jelek szerint fene nagy optimizmussal máris elkezdett készülni a 2022-es parlamenti választásra, és ehhez a házszabály-módosítást is felhasználja. Mi több, az ősszel győztes ellenzéki együttműködés miatt akadályokat kezd telepíteni, az újabb összefogást megakadályozandó.

A házszabály tervezett módosítása kapcsán a közvélemény azokra a változásokra figyelt legfőképp, amelyek a parlamenti képviselők eléggé el nem ítélhető szankcionálásának lehetőségéről, jogaik csorbításáról szóltak. Több olyan „akna” is található a módosítások között, amelyek a jövőt illetően gyökeresen befolyásolhatják az ellenzéki politika puszta létét. Amely szerint a közös listán induló pártok ezután nem alakíthatnának külön frakciót (sok hátránnyal járna!). Vagy például egy ciklusban csak egy parlamenti frakció engedélyezett minden küldött számára – szól a „kártékony” üzenet, elképzelés. A közeljövőben a független képviselők nem léphetnek be egyik frakcióba sem etc. Így pedig az történne a jövőben, amit a Fidesz elképzel és akar. A cél végül is az, hogy már a 2022-es választásokra megbénítsák az ellenzéki összefogást. Az sem elképzelhetetlen, sőt csaknem biztos, hogy akár a teljes választási törvényt újraírják. Ebben már rendelkeznek alapos gyakorlattal. Csak éppen becsülettel és tisztességgel nem!

Hajdanában volt olyan intervallum a Fidesz életében, amikor fontosak voltak a (civil) jogvédők is. Orbánnak egy esetben, mert az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium „jó hírnevét” sértette meg, másodfokon – a TASZ megbízásából – Schiffer Andrásnak köszönhetően nyert ügye lett. És mi van ma?

A kormány részéről csak és kizárólag elutasítás, megbélyegzés jut az emberi jogi szervezeteknek, állapította meg Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Az akkori Fidesz ellenzéki politikusainak (ma elvileg ugyanazon személyekről van szó) akkoriban egyáltalán nem volt ellenükre az, amit az utóbbi években tűzzel-vassal irtanának. Az emberi jogi szervezeteknek csak egy dolguk van: a mindenkori hatalommal szemben képviselni az állampolgárokat. Ezt teszi, illetve ezt kellene tennie, ha a kormány nem festene róluk „rémképeket”.

Magyarul mindenféle hazugságokat!

Mert tudniillik hatalomra jutásuk után (2010-től) minden megváltozott. A döntéshozók azóta nemhogy nem kíváncsiak a jogvédők véleményére, de még szóba sem állnak velük. Egyes közintézmények (kórházak, iskolák etc.) alkalmazottai ellen csak azért jogi eljárásokat indítanak, mert beszélni mernek (ne szólj szám, nem fáj fejem) arról, milyen munkakörülmények között dolgoznak! Aztán itt van a sajtószabadság, amely igen súlyos sérülésében vegetál. A fideszes média a legkevésbé sem felel meg a független újságírás követelményeinek. A parlamentben ma már nincs olyan hely, ahol érdemben lehet kérdezni a képviselőket.

A kormány lépten-nyomon azt zengi, hogy „a hazai parlamenti képviselői vagyonnyilatkozati rendszer a legszigorúbb és a legszélesebb körű egész Európában”. Erre csak azt mondom, smafu, nagy-nagy hazugság. Persze nem ez az egyetlen égbekiáltó hiba létezik hazánkban, de nagy valószínűséggel, ha fel kellene mindet sorolni, többször is felkelne a nap, és még akkor is írni kellene a bűnlajstromot.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: olvasói levél Szegedi Tükör