Hirdetés
Hirdetés
Ziccer 2020. január 22. 17:39

Elfogytunk az Eb végére: Portugália–Magyarország 34–26 (16–14)

Nem sikerült kipihenni magunkat, elfáradt a magyar csapat a végére. Voltak egészen biztató periódusok ezen a meccsen is, de a második félidőben újra nem tudtunk csodát tenni.

Hirdetés

Portugália–Magyarország 34–26 (16–14)
Férfi kézilabda Európa-bajnokság, 2. csoport, 4. játéknap, Malmö, Malmö Arena, vezette: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek).
Portugália: Quintana – Branquinho 4, Martins 2, Frade 1, Salina 5, Cavalcanti 2, Areia 5. Csere: H. Gomes (kapus), Silva, Magalhaes 2, Ferraz, Moreira 7/5, Borges 5, A. Gomes 1. Szövetségi kapitány: Paulo Pereira.
Magyarország: Mikler – Hornyák, Győri 2, Bánhidi 5, Szita 1, Balogh 5, Bóka 4. Csere: Székely (kapus), Sipos, Ligetvári 4, Rosta, Máthé 4/2, Fekete, Nagy 1. Szövetségi kapitány: Gulyás István.
Hétméteresek: 5/5, illetve 4/2.
Kiállítások: 6 perc, illetve 4 perc.

Itt nyerni kell, és akkor a selejtező tuti megvan. Ahogy a meccs is az ötödik helyért.

Utána meg hinni kell abban, hogy Norvégia nem tipszmikszül, és legyőzi Szlovéniát is. Utóbbit a cikk írásakor elképzelhetetlennek tartottam... Ha nyernek, akkor elődöntősök vagyunk és az 1. csoport elsőjével játsszunk a döntőbe jutásért.

1. félidő

Mi kezdünk, pirosban! Mi lesz itt?!

Passzívnál Bánhidi begyötri, sőt sárga lapot is kiharcol, 1–0. Hét a hattal kezdenek, Salina egyenlít belőle, 1–1. Hetest kapunk, Balogh Quintana jobb lábára lövi. Győri veszi vissza a vezetést, előtte is és utána is Mikler védett szépen, 1–2. Martinst zavarják le a német bírók. Szita lövi nyakon Quintanát nyolc méterről. Klasszik átlövésgóllal egyenlít Portugália: Cavalcanti kilenc méterről kanyarodik föl, és pattint a jobb felsőbe, Balogh középről megszerzi első gólját, kellett már neki nagyon a gól, meg persze a csapatnak is, 2–3. Sipos lába között teszi be Silva a labdát Fradénak, aki egyenlít, beállógóllal felelünk rá, Bánhidi izmozza be, 3–4. Mikler véd szépen, Silva talpról próbálkozott, nem volt gond.

Szita lövi szét a bal oldali kapufát, meglepetésünkre hozzá pattan vissza, Balogh is a kapufára lő, a másikra. Mikler védi Martins lövését, ezért hetest kapnak, Moreira csavart pattintásával szemben tehetetlen, 4–4. Bánhidi lő újra kapufát, de a kipattanót ő is megszerzi, passzívnál Balogh tör be, de védi Quintana a kísérletet, fejjel. Frade kap bejátszást, de Mikler véd, ő is fejjel. Balogh ad el egy labdát, Areia száguld, és lövi be a ziccert, 5–4. Két góllal lépnek el, megint Areia, ezúttal szélről, 6–4. Szélső góllal válaszolunk: Balogh passza után Bóka kanyarodik föl a sarokból, 6–5. Salina újra gólt, beállóból lő Magalhaes adta neki a passzt. Mini válságban vagyunk, hátha kijövünk hamar belőle, 7–5. Balogh tesz róla, Cavalcantival a nyakán talál be Quintanának, 7–6. Silva lövését védi bravúrral Mikler, Sipos két percet kap. Időt kér a portugál szövetségi kapitány, de nekünk is jól jött a mini pihenő. Ligetvári veszi le Cavalcanti a levegőből, a következő figurát Martins nagyon beveri, 8–6. Szita lövése Quintanáról pattan be, 8–7. Areia harcolt ki hetest, Moreira újra csavarva pattint, ezúttal a jobb oldalra, 9–7, Bánhidit nem tudják elpusztítani, Szita adta neki a gólpasszt, 9–8.

Salina tör be, hetest harcol ki. Székely jön a büntetőre, Moreira felavatja, most a bal felsőbe lő, 10–8. Balogh megtalálta a góllövő kezét, középről húzta vissza a jobb felsőbe, 10–9. Az első üres kapus gólunk: Mikler véd, Bóka zúdítja be a léc alá, 10–10. Areiára játsszák ki megint a figurát, behúzták a túloldalra a teljes magyar védelmet, 11–10, nem volt nehéz dolga a portugál jobbszélsőnek. Balogh teszi fel kínaira Bókának, aki remekül lő a jobb alsóba, 11–11. Borges szed össze egy rossz bejátszást, és lövi Mikler kapujának közepébe, 12–11.

Szitát kellett hosszan ápolni, meg is nézték a német bírók, hogy szándékos volt-e Cavalcanti ütése. Végül egy két percet adnak neki. Balogh passzolja el, Bánhidinek akarta betenni, nem volt esélye a MOL-Pick Szeged szélsőjének arra, hogy megszerezze a labdát. Borges harcolt ki hetest emberhátrányban: Moreira ezt is belövi, 13–11. Ligetvári átlövésből kapufát lő, a kipattanó Bánhidié, aki bepattintja Quintana alatt, 13–12. Magalhaes ezúttal nem passzolgat, bezúdítja a jobb felsőbe, 14–12, Győri a túloldalt nem járt sikerrel.

Moreira ötödik hetesét lövi be, megint Székelynek, 15–12. Balogh megint vissza húzza a jobb oldalra, ez volt a 200. gólja a magyar válogatottban, 15–13. Areia megint, kezd bosszantó lenni a jobbszélső, 16–13. Huszonhárom másodperccel a vége előtt időt kér a magyar stáb. Ligetvári zúdít a bal alsóba, ez az utolsó gól a félidőben, mert bár Areiára kijátszották pillanatok alatt a figurát, a szélső belépett, 16–14.

2. félidő

Elrontják az első támadásukat a portugálok, lehet felzárkózni. Ligetvári lövését viszont védi Quintana. Moreira passzát Branquinho lövi be, 17–14. Bánhidi harcolt ki hetest, Balogh újra odaállt, a kapufára lőtte... Borges négy gólosra növelte az előnyt, egyelőre nem működik a nyitott védekezés, de baj még talán nincs, 18–14. Máthé először lőtt kapura, be is talált, jöjjön a többi is! 18–15. Moreira kapufát lő, de a kipattanó a portugáloké, André Gomes hatalmas gólt lő, 19–15. Győri tört át a portugál falon, hetest harcolt ki. Máthé áll most oda, ő bedobja, kellett, nagyon, 19–16. Máthé labdát szerzett, nem tudtunk indulni, de szépen felállt a csapat, Ligetvári pedig kilőtte a bal alsót, 19–17. Talajvízszerűen jövünk föl! Passzívnál Martins középről, talpról lehúzza a jobb alsóba, újra Ligetvári, ő is remek gólt lőtt, szépen ejtette át Quintanát a bal szélről, 20–18.

Mindent belével kezd buzdításba a magyar tábor a meccs utolsó harmadában. Újra portugál időkérés, persze nem a magyar hangorkán miatt. Moreirát megint nem zavarta a passzív, átlövésből a jobb alsóba húzta vissza, 21–18. Mikler helyett Székely jött. Salina szerez labdát, gyorsan fel is avatja, a még melegítő magyar kapust, 22–18. Máthé Dominik emelkedik megint, a jobb felsőbe lőtt ezúttal, 22–19. André Gomes lövését védi Székely, nem rendeződtek vissza, Ligetvári használja ki – „szlovénszagot” érzünk – 22–20. Ekkor már ott voltak a csarnokban, egyébként. Areia eddig csendben volt a második félidőben, most hozzászólt a meccshez egy könnyű góllal, 23–20. Nagy passzolt Ligetvárinak, aki fölé lőtt, picit megtámasztották a kezét, de ez a Bundesligában nem szabálytalanság. Moreira hal meg a kelleténél jobban középen Sipostól, ezt megeszik a bírók, tény, szabálytalan volt a magyar 2-es, de az is tény, hogy a portugál 11-es látványosan terült el. Branquinho szélről használja ki az emberelőnyt, 24–20. 25–20, Borges indulásból, magyar időkérés.

Akkor most hajrázunk, nincs más választás. Nagy Bence elsőre rossz megoldást választ. Borges megint, most beállóból pattint Székely alatt a kapuba, 26–20. Máthét sáncolják le Nagy Bence lő, Quintana véd, Rosta nem tudja összeszedni a kipattanót. Hat perce nem lőttünk gólt. Bóka gyors góljával 26–21. Moreira–Cavalcanti–Salina–gól, 27–21. Visszajött Mikler az utolsó tíz percre. Balogh lövését valahogy begyötri Quintana a saját kapujába, Salina ennél egy kicsit nagyobb, tudatosabb gólt lő, 28–22. Branquinho indul, 29–22, kezd nagyon sok lenni... Hetest kapunk, Máthé lövi a portugál cserekapusnak, 29–23.

Cavalcanti lövi a harmincadik portugál gólt, Győri felel rá, elfogytunk, sajnos, 30–24. Borgesnek tették be újra a hatosra, a beálló most sem hibázott, a két két beállójuk – Borges és Salina – is száz százalékos, 31–24. Nagy Bence is meglövi az első gólját ma, 31–25. Moreirának most már minden sikerül, Bánhidi szépségtapaszával, 32–26. Eladjuk, H. Gomes indít Branquinho szépen emelkedik, megszerzi, kilépi, bedobja, 33–26. Győri lövését védi H. Gomes. Egy pihentető időkérés 62 másodperccel a vége előtt. Szól a szép volt fiúk, ami igaz, összességében mindenképpen. Magalhaes sáncolt lövése is bepattan, 34–26.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európa-bajnokság férfi kézilabda férfi kézilabda-válogatott kézilabda
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés