Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. január 22. 11:14 Forrás: Szegedi Tükör

Patyi Zoltán: Csak végzem a munkám

Minden évben hárman vehetik át a magyar kultúra napján a Szeged Kultúrájáért díjat. Idén az egyik Patyi Zoltán néptáncos, népzenész. A Szegedi Tükör miniportréja.

Hirdetés

Gyuláról indult Patyi Zoltán, aki korán eljegyezte magát a néptánccal. A békési városban 1977 óta volt tagja a Körös Táncegyüttesnek. A szegedi egyetem bölcsészkarának 1986-tól volt hallgatója, és ekkor csatlakozott a JATE Bálint Sándor Táncegyütteshez. Hamarosan az együttes vezetője lett, amely sokat turnézott. 1999-ig vezette az együttest, onnantól koreográfusként és oktatóként vesz részt a közös munkában.

Patyi Zoltán már középiskolás korában foglalkozott a folklórral. Előbb a Gyulához közeli Méhkeréken gyűjtötte a román népzenét, néptáncot, és a mai napig vezeti a Nyisztor György Hagyományőrző Táncegyüttest. Később másik fontos gyűjtési területe az erdélyi Kalotaszeg és a Mezőség folklórjának kutatása lett. Gyűjtésének eredményeit folyamatosan felhasználta a koreográfiáiban. Hamar a hazai népzene és néptánc egyik országosan ismert szakemberévé vált. Mindennek eredményeként országszerte sok táncegyüttessel dolgozott és dolgozik jelenleg is együtt.

Az egyetem elvégzése után Patyi Zoltán Szegeden telepedett le, itt alapított családot, és az egyetemen dolgozó feleségével közösen nevelték fel három gyermeküket. Közvetlenül a diplomaszerzés után, 1991-ben már Tápén tanított néptáncot a Bálint Sándor Általános Iskolában, és vezetője lett a Tápéi Hagyományőrzőknek és a szintén tápéi Topogó Együttesnek.

– Nem is értem, miért kapom a díjat. Őszintén mondom, nagyon meglepett. Csak végeztem, végzem a munkám – mondta Patyi Zoltán. Az utóbbi években a munkája java része a gyulai Körös Táncegyütteshez köti, amelynek egy évtizede a művészeti vezetője. Patyi Zoltán 2001-től hét évig a fővárosban a Hagyományok Háza hang- és filmarchívumában dolgozott, jelenleg pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkatársa.

Szegedhez a felsoroltakon túl is sok szállal kötődik. Tápén jelenleg is néptáncot oktat. Az 1980-as évek közepe óta rendszeres résztvevője a szegedi táncházaknak. Mindezeken kívül zenészként közreműködött Juronics Tamás Kortárs Balettjének Homo hungaricus című előadásában.

A magyar népzenét a világ számos országába elvitte. Együtteseivel Európában szinte mindenütt fellépett, illetve turnézott Kínában, Oroszországban és Egyiptomban is.

Szegedet nagyon kedveli, gyereknevelő családok számára ideális helynek tartja. Szenvedélye és munkája egyszerre a néptánc, mondta zárásként.

Patyi Zoltán mellett Klebniczki György zongoraművész, zeneszerző és Jakab Tamás színművész veheti át a Szeged Kultúrájáért díjat szerdán koradélután az Agórában

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: magyar kultúra napja néptánc népzene Szent-Györgyi Albert Agóra Patyi Zoltán
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés