Szegeden 2020. január 21. 18:15

Klímavészhelyzet: „Én nem tehetek semmit?”

Komoly nézetkülönbségek vannak szerte a világon az emberekben a globális felmelegedés megítélése kapcsán. A népszerű Mindset Pszicho Kávéházában hétfőn eset arról volt szó: mi a klímaváltozás pszichológiája.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump el sem ismeri, hogy klímavészhelyzet lenne a Földön – kezdte telt házas előadását a Hungiban hétfőn este Dézma Lila a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza. Az előadást eredetileg azzal a címmel hirdették meg, hogy miben különbözik egymástól a jelenlegi amerikai elnök és a klímavédelem mára emblematikus alakja, a svéd kamaszlány, Greta Thunberg. 

Az előadó emlékeztetett rá: már az 1970-es és 1980-as években foglalkoztak a tudósok a globális felmelegedés lehetőségével, ám a széles köztudatba csak az elmúlt években került a téma.

Így aztán aligha véletlen, hogy 2019-ben az év szavai a klímasztrájk és a klímavészhelyzet lettek. Nem tanulságok nélküli egy hazákban végzett felmérés eredménye, amiben

az embereket arról kérdezték: mit tartanak az ország legnagyobb gondjainak. Tizenhárom dolgot neveztek meg a megkérdezettek, és ezek közül a hetedik helyre rangsorolták a kílmával kapcsolatos problémákat. Ugyanebben a felmérésben az EU harmadik legnagyobb kihívásának nevezték a globális felmelegedés elleni küzdelmet.

Dézma Lila szerint ismert pszichológiai jelenség, hogy „kihelyezzük” a problémát, vagyis eltávolítjuk magunktól. Ez történt az iménti példában. A mára kialakult helyzetet jól leírja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatosan még a fogalomhasználatunk is bizonytalan. A jelenséget nevezzük felmelegedésnek, klímaválságnak, klímakatasztrófának, de egyesek klímahisztinek és klímaparának is. Utóbbi kettő a jelenség valóságosságában kételkedők vagy éppen azt teljesen elutasítók fogalomhasználata.

A globális felmelegedés kapcsán – maradjuk ennél a kifejezésnél – az előadó jelezte, hogy alapvető hiba félelmet keltően beszélni róla, mert ezzel a jelenség megértését gátoljuk. Ráadásul a magyar társadalom nem elhanyagolható részének alapvető ismeretei sincsenek a témában. Vagyis a tájékozatlansággal is meg kell küzdeni ezen a téren, nem kizárólag az elutasítók érveivel.

A Mindset-előadásokra mindig sokan kíváncsiak, ez most is így volt (Fotók: Szabó Luca)

A klímavészhelyzetre adott reakciók tipikusnak mondhatóak – mondta el Dézma Lila.

Az emberek jelentős része úgy gondolja: mindez térben és időben távol van tőlük. Így nem is az ő gondjuk, nem is őket érinti. Egyben ott munkál bennük, hogy nem ők okozták. A problémát lélektani értelemben is jól láthatóan „kívülhelyezték”.

A kérdés társadalmi feldolgozása ettől korántsem független. Az emberek nem elhanyagolható része meghallgatja a klímavészhelyzettel kapcsolatos információkat, de úgy gondolja, hogy ezeket a kérdéseket majd a tudomány megoldja. Ezzel párhuzamosan az egyének tudatában vannak a károsanyag-kibocsátás okozta problémáknak, de eszükbe se jut, hogy például kevesebbet használják az autójukat. 

Különbözik ettől a technooptimizmusnak nevezett felfogás, ami szerint nem kérdés, hogy az emberi tevékenység áll a klímaváltozás hátterében, így a gondokat a tudománynak kell megoldania. Ha ma még nem ismerjük a megoldást, akkor csak idő kérdése, hogy erre rájöjjünk – vélekednek az ehhez a táborhoz tartozók. 

A klímaváltozás kapcsán meglehetősen uralkodónak nevezhető az „Én nem tehetek semmit!” alapállás – jelezte az előadó, miközben a naponta meghozott fogyasztói döntéseink nem ezt igazolják vissza. A jelenlegi helyzetben az egyéneknek is tudatosítani kell, hogy döntései és cselekedetei nem hiábavalók, és törekednie kell, hogy környezetét is meggyőze a globális felmelegedés ellen küzdelem fontosságáról.

A klímaváltozás könnyen reprodukciós krízissel járhat együtt – hangzott el Dézma Lila előadásában. Sokan döntenek úgy, hogy a közelgő klímakatasztrófa miatt nem vállalnak gyereket. Az Egyesült Államokban az ilyen elvet vallók már mozgalomba tömörültek.

Az előadást követően pszichológus, szociálpszichológusok és klinikai szakpszichológusok bevonásával kerekasztal-beszélgetést tartottak a témáról.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!