Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. január 21. 14:08 Forrás: MTI

Szerb–magyar egészségügyi együttműködési megállapodást kötöttek Szegeden

Aláírták az SZTE és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is.

Hirdetés

Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá kedden Szegeden.

Horváth Ildikó ennek kapcsán elmondta: Magyarország és Szerbia között az elmúlt években korábban soha nem látott jó kapcsolatok alakultak ki. Ennek eredményeként tavaly szeptemberben a két ország egészségügyért felelős minisztériuma együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás része volt a Vajdaság és Magyarország szorosabb együttműködése, olyan közös projektek tervezése, amik a régióban élők érdekeit szolgálják – mondta a politikus.

Horváth Ildikó kiemelte a szervátültetés területét. Magyarország az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatokkal rendelkezik, amit Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud. A politikus szerint lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló pácienst magyarországi centrumban operáljanak meg. Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is.

Szerbiában már kilenc éve szűrik az újszülötteket az egyik ritka betegségre, a cisztás fibrózisra. Magyarország is tervezi a szűrés bevezetését, ugyanakkor a magyar orvosok komoly tapasztalatokat szerzetek a felnőtt páciensek ellátásában – mondta Horváth Ildikó.

Az eseményen aláírták a Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is.

Rovó László, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a közép-európai régió két meghatározó felsőoktatási intézményének együttműködése az egész térség számára fontos. A két felsőoktatási intézmény közös munkájának az egészségtudomány, az informatika, a gyógyszerészet területén már komoly hagyományai vannak.

Az egyetemek összefogása, ami kiterjed a hallgatói és oktatói mobilitásra, közös képzések, továbbképzések indítására, az oktatás és az egészségügy területén is komoly előnyt jelent a régióban élőknek – mondta el a professzor.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EMMI megállapodás Szegedi Tudományegyetem Szerbia Vajdaság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés