Hirdetés
Túl a városon 2020. január 20. 17:16 Forrás: Szegedi Tükör

Átverik-e a nyugdíjasokat?

Sajnos igen, mert a legtöbb idős ember 2020-ban is rosszul jár, de lenyeli, hogy a kormány minden normális előrejelzés ellenére, a legalább 3,5 százalékosra várt 2020-as infláció mellett januártól csak 2,8 százalékkal emeli az érintettek nyugdíját.

Orbán meg lesz olyan aranyosan szerény, hogy 2020 októberében ismételten beül az Idősek Tanácsának konzultációjára, ahol újfent bejelenti: a magyar gazdaság (és természetesen a kormány) nem mindennapi, tüneményes és kimagaslóan kiváló teljesítményének köszönhetően karácsony előtt ismét kifizetik a különbözetet. Természetesen az esedékes kamat figyelmen kívül hagyásával.

A nyugdíjasszervezetek nem akarnak (pedig a választások alkalmával megtehetnék!) vagy nem tudnak komolyabb eszközökhöz nyúlni a tiltakozó közleményeknél. Esetleg leírva nemtetszésüket – mint jómagam is –, és ha szerencséjük lesz, találnak még ebben az országban egy-két olyan újságot, amely örömmel ad lehetőséget az igaz szó kimondására. Mert mi az igazság? A kormány nem akar felhagyni azzal a számára jól bevált módszerrel, hogy az infláció korrekt tervezésével (gyanítom: a statisztikai adatok kozmetikázásával) továbbra is játszadozva rövidíti meg a nyugdíjakat. A számítások szerint 2020-ban 3,4 százalékkal emelkedhetnek az árak (egy nagy frászt!), az emelés mértéke mégis a várható infláció szintje alatt marad. Pedig a nyugdíjtörvény szerint annyi emelés jár már év elején, amekkora valós pénzromlást tervez a kormány. Jelen esetben nemcsak a terv nem valós, hanem a szándék sem az! Könnyű mások kárára szórakozni, avagy a kibicnek semmi sem drága. Nem mellesleg egyik kutatóintézet sem várja az inflációs ráta 3,4-3,5 százalék alá csökkenését 2020-ban.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, az olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

Tényleg (és ezt a kormánytól kérdezem leginkább), amikor így tesznek, érzik-e úgy, mintha le akarna égni az arcukról a bőr? És akkor – és ez már mindennek a teteje –, amikor maguknak megduplázzák az amúgy sem alacsony fizetésüket, bérüket? Hogyan is érezhetnének bármit is? Mindehhez már pofa kell, meg lélektelenség.

És hol a csudában van az MNB csudajó szakembergárdája, élükön Matolcsyval? Miért nem tesznek valamit, miért olyan alacsony már tíz éve az alapkamat? Vagy a mondvacsinált alapítványok még nem szedték meg eléggé magukat? Szégyen! A nyugdíjasoknak az évközi áralakulástól függetlenül egészen 2020 novemberéig kell várniuk, hogy kiderüljön: a kormány előrejelzése vagy az elemzői várakozások győzedelmeskednek. A legszerényebb (1 százalékos) kamattal számolva is 300 milliót buknak a nyugdíjasok, azaz mindenképpen veszítenek! Kinek jó ez? Egyáltalán a mundér becsülete elbír ilyen hazugságot? Nem kéne valami igazságosabb megoldásra törekedni?

Vissza kellene hozni a járulék- és nyugdíjplafont, egy bizonyos összeg felett át kellene adni a terepet a magánpénztáraknak. De az is jobb volna a semminél, ha a 2010 előtti gyakorlatnál maradnánk, helyesebben visszatérnénk a svájci megoldáshoz (infláció + bérszínvonal-emelkedés). Az észt azért adta Isten, hogy gondolkodjunk és a rászorulókon (ha van rá mód) segítsünk.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: nyugdíjas olvasói levél Szegedi Tükör