Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Váratlanul visszavonta Bessenyei Ferenc nevének használatára adott engedélyét a hódmezővásárhelyi önkormányzattól a színészlegenda özvegye
Túl a városon 2020. január 20. 08:08

Váratlanul visszavonta Bessenyei Ferenc nevének használatára adott engedélyét a hódmezővásárhelyi önkormányzattól a színészlegenda özvegye

Szerinte a városban zajló politikai csatározásba bevonták a férjéről elnevezett díjat is, ami nem méltó Bessenyei Ferenc emlékéhez. Mindezt a díj gálaünnepségén mondta a színpadon. Márki-Zay Péter a Facebookon reagált.

Hirdetés

Vásárhely Fidesz- és Lázár János-közeli hírportálja, a promenad.hu írta meg vasárnap este, hogy furcsa, meglepő események zajlottak a Bessenyei Ferenc Művészeti Díj gálaünnepségén: a városban született legendás színész özvegye Márki-Zay Péter polgármester beszédét követően a színpadon váratlanul bejelentette, hogy mivel szerinte a vásárhelyi önkormányzat a díjat is belekeverte politikai csatározásaiba, ezért az elismerés alapításakor a név használatára tőle kért engedélyt visszavonja a várostól.

B. Élthes Eszter ezt mondta:

„Én mint Bessenyei Ferenc özvegye és szellemi hagyatékának őrzője, soha nem engedhetem meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom, saját céljaira, saját reklámozására használja, kihasználja, nevével visszaéljen. Sajnos az elmúlt hónapokban előbb Hódmezővásárhely polgárai, majd önkormányzata úgy döntött, hogy a városban már jó ideje dúló ádáz politikai természetű csatározásokat tovább folytatják, és e csatározásból az idei Bessenyei-díjat sem hagyják ki. Ez az eljárás, ez a meggondolás, se Bessenyei Ferenc szellemiségének, se a díj kiírásakor részben az alapítóktól, részben az általam megfogalmazott célkitűzéseknek, feltételeknek nem felel meg. Ezért nekem mint a díj bírálóbizottság alelnökének, és Bessenyei Ferenc örökösének, az idei díjak odaítélését és ennek körülményeit sajnos nem áll módomban elfogadni. Ez az est tulajdonképpen a város képviselő-testületének díszközgyűlése, ezért megragadom az alkalmat, hogy a közgyűlés előtt most hivatalosan bejelentsem, hogy a díj alapításakor tőlem kért engedélyt a Bessenyei név használatára ezennel visszavonom.”

Szavait azzal zárta, hogy senki se gondolja, hogy örömmel mondta el a beszédét, majd elhagyta a színpadot és nem vett részt az ünnepségen.

A promenad.hu szerint Márki-Zay Péter ezt követően az özvegy után ment, majd csak hosszú percekkel később ért vissza, így az elismerések átadása csúszott valamennyit.

Az októberi önkormányzati választásokon nagy többséggel újraválasztott Márki-Zay Péter polgármester információink szerint mostanáig nyilvánosan nem reagált a történtekre. A városvezető Facebook-oldalán a teljes gálát élőben közvetítették, így ott, vagy itt rögtön az alábbiakban B. Élthes Eszter papírból felolvasott beszéde is visszanézhető, 12:20-nál kezdődik, a fenti idézetet is ez alapján írtuk.

Ide kapcsolódik, és talán máris árnyalja kicsit a képet, hogy a történtekről először író fideszes promenad.hu-n hétfőn reggelre már meg is jelent egy véleménycikk a főszerkesztőtől, Pintér M. Lajostól, miszerint természetesen az egész ügy a polgármester, Márki-Zay Péter szégyene. Érdemes elolvasni, már csak a szöveg parádés modorossága miatt is.

Márki-Zay reagált: szervezett politikai támadásról ír

Hétfőn délelőtt Márki-Zay Péter a Facebookon reagált a vasárnap történtekre, és nyilvánvalóan a promenad.hu cikkére is. Ebben a többi között ezt írta:

„B. Élthes Eszterrel beszéde után megbeszéltem, mi okozta az ő felháborodását: az, hogy a közgyűlés a város díjának odaítélésénél nem pontosan az ő javaslatait követte. Egyrészt egy általa korábban háromszor is megvétózott, de a városban politikától függetlenül mindenki által nagyrabecsült személy most díjazott lehetett, másrészt, hogy az általa javasolt országosan ismert színészt a közgyűlésünk (a fideszes tagokkal közösen) politikailag túl megosztónak találta ahhoz, hogy szakmai érdemei ellenére általánosan elfogadott díjazott lehessen. (Hogy ez sem politikai döntés volt, azt mutatja egy másik felmerült, ezúttal ellenzékiségéről ismert művész elutasítása ugyanebből az okból, ismét közösen.)”

Az említett színész egyébként a gazdagréti Batman Nemcsák Károly, mint az már a promenad.hu főszerkesztőjének fentebb említett véleménycikkéből kiderült.

„A valóban és szándékosan botrányos felszólalás nem számomra, hanem Vásárhely egész lakosságának volt megalázó, különösen a díjazottaknak, akik megérdemelten kapták az elismerést”

– írta Márki-Zay.

A polgármester szerint az egész ügy egy szervezett politikai támadás ellene:

„Érdekes jelek utaltak arra, hogy nem spontán, hanem nagyon is megszervezett és nagyon is politikai támadásról van szó, mégpedig nem az özvegy részéről: a meghívott fideszes vendégek széksorai üresen maradtak, és eljött az estről beszámolni az M1 országos televízió, akik a műsor előtt (és nem mondjuk a szünetben) már riportokat is készítettek velem és a díjazottakkal, és akik a botrányos beszéd rögzítése után távoztak is. A sajtó reakciója is villámgyors volt, gyanús, hogy előre megírt szövegek jelentek meg a helyi Lázár-médiában.”

Márki-Zay Péter arról is írt, hogy elfogadja B. Élthes Eszter döntését, aki ha a jövőben a vásárhelyi születésű színészlegenda emlékét nem akarja egy vásárhelyi díjjal is őrizni, akkor a város művészeti díját másról fogják elnevezni. Ehhez azt is hozzátette, hogy

„Részünkről politika nem volt és nem is lesz a művészetek pártolásában. A két díjazott mögött idén is az egész város támogatása és egyetértése állt, sajnálom, hogy valakik igyekeztek mindenáron elrontani a megünneplésüket.”

Márki-Zay Péter teljes Facebook-bejegyzését itt találja:

kmn

(Nyitókép: promenad.hu/Gémes Sándor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj díjátadó Fidesz Hódmezővásárhely Márki-Zay Péter B. Élthes Eszter Bessenyei Ferenc Bessenyei Ferenc Művészeti Díj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés