Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Őrületes második félidővel győztünk: Szlovénia–Magyarország 28–29 (16–13)
Ziccer 2020. január 19. 17:49

Őrületes második félidővel győztünk: Szlovénia–Magyarország 28–29 (16–13)

Az első félidőt még a szomszédok nyerték, de aztán Bánhidi Bence, Ligetvári Patrik, Nagy Bence és a komplett magyar válogatott olyat játszott, hogy arra sokáig emlékezni fogunk. Bombacnak köze sem volt a meccshez.

Hirdetés

Szlovénia–Magyarország 28–29 (16–13)
Férfi kézlabda-Európa-bajnokság, középdöntő, 2. csoport, 2. játéknap, Malmö, Malmö Arena, 8304 néző.
Vezette: Oscar Raluy López, Ángel Sabroso Ramírez (spanyolok).
Szlovénia: Ferlin – Janc 3, Dolenec 8 (1), Zarabec 4 (1), B. Blagotinsek 4, Mackovsek 5, Cingesar. Csere: Kastelic (kapus), Zabic, Henigman 1, Cehte 3, Sostaric, Bombac.
Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranješ. 
Magyarország: Mikler – Hornyák P., Balogh Zs. 2 (1), Győri 3, Bánhidi 9, Szita 1, Bóka 1. Csere: Székely M. (kapus), Ligetvári 6, Sipos A., ifj.Rosta M. 2, Máthé 2, Fekete B., Nagy B. 3.
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Hétméteresek: 3/2, illetve 1/1.
Kiállítások: 10 perc, illetve 10 perc.

Első félidő

Nagyon kiegyenlítetten kezdődött a mérkőzés, az első gólt mi, vagyis Bánhidi Bence dobta rögtön a harmincötödik másodpercben Balogh Zsolt bejátszásából. A korábbi meccseken Balogh általában csak a második félidőben lépett pályára, de most ő kezdett jobbátlövőként, nem Máthé. A szlovénok az első magyar gólt követően gyorsan egyenlítettek, és ez nagyjából így ment végig az első tíz percben, ha dobtunk egyet, arra ők rövid úton reagáltak. Az első tíz perc végén 6-5 volt az állás, először vezettek itt a szlovénok: a mérkőzés első hetesét Mikler nem tudta hárítani. De hetessel kezdődött a második tíz perc is, Balog Zsolt is bedobta a magáét, így gyorsan egyenlítettünk, viszont a szlovénok hamar újra visszavették a vezetést, sőt, a tizenharmadik percben már kettővel voltak jobbak. Ahogy a meccs első magyar gólját Bánhidi dobta, úgy az első kiállítást is ő szedte össze magyar részről. A félidő közepén is kettővel voltak jobbak a szlovénok (9-7), és a tizenhetedik percben először már három góllal vezettek (10-7), de nem sokáig, mert Bánhidi háromból a harmadik lövését is bevágta (10-8), majd a huszadik percben fel is jöttünk egy gólra, Ligetvári bombázott. A huszonharmadik percben a negyedik gólját is megdobta Bánhidi (11-10). Utána hármat dobtak zsinórban a szlovénok, így 26. percre alakult ki a mérkőzés addigi legnagyobb különbsége: ekkor négy góllal vezetett az ellenfél (14-10), amit szinte azonnal ledolgoztunk eggyel.

Szép figurát mutatott be a válogatott: Balogh szélről nem a kapuba, hanem a másik szélsőnek, Bókának lőtt, a szlovénok nem is értették, mi történik, Bóka pedig be is dobta.

A meccsen először a szlovénok kértek időt a félidő végén, 15-12-es állásnál, de fél perccel a vége előtt mi is kikértük az elsőt, még mindig 15-12-es állásnál. A félidő utolsó 15 másodpercében mi is (Bánhidi ötödik gólja) és a szlovének is dobtak még egyet-egyet, így lett 16-13 a szünetre az állás.

Az első tíz perc után fokozatosan átvették a szlovénok a mérkőzés irányítását, és a második negyed órában már végig ők vezettek, mi futottunk utánuk. Ötletesebben támadtak nálunk, mi egyre jobban elfáradtunk, ez látszott az akcióinkon.

Elég komoly tűzerőt mutattak a szlovének, pedig az első félidőben Bombac pályára sem lépett. A meccs előtt nem erre számítottunk.

Harminc perc alatt 16 gólt kaptunk, ami nem kevés, a védekezésünk lehetne jobb, és kapuban sincs az a kiemelkedő teljesítmény, ami a korábbi meccseken megszokott volt, a két kapusunknak összesen négy védése volt az első félidőben.

Második félidő

A második félidő első két percében gyorsan lőttünk kettőt, előbb Bánhidi, majd Máthé talált a szlovének kapujába, utóbbira már ők is reagáltak, a harmincnegyedik perc elején 17-15 volt az állás, majd kis gólcsend után a harminchetedik perc közepén Bánhidi meglőtte a hetedik gólját is. Jól kezdtük a második félidőt, nyolc perc alatt egyetlen gólt kaptunk. A negyvenedik percre egyenlíteni is tudtunk, Bánhidi megint betalált, nyolcadjára, kilenc lövésből. Tíz perc alatt egy gólt kaptunk a második félidőben, viszont négyet lőttünk. A második félidő második tíz percét rögtön egy góllal kezdték a szlovének, így megint visszavették a vezetést, de csak míg újra nem jött Bánhidi Bence, aki egész egyszerűen megállíthatatlannak tűnt, kilencedik gólja is bent volt a kapuban a tíz lövéséből.

A negyvenharmadik percben a vezetést is átvettük (18-19), Nagy Bence nagy gólt lőtt, mondta Méhes Gábor kommentátor, miközben arra is felhívta a figyelmet, hogy Bombac elkezdett melegíteni.

Nagy Bencének pedig megízlett az előző találat, gyorsan lőtt is még egyet (18-20), úgyhogy eddig ez a Bencék napja, mondta Méhes, de szinte mire kimondta, Rosta is vágott egyet, ráadásul az üres kapura lőhetett úgy, hogy szinte senki nem volt a szlovének térfelén rajta kívül (18-21). Tizenöt perc alatt nyolcat lőttünk, és csak hármat kaptunk, a második félidő eddig a miénk volt.

A háromgólos vezetésünkből aztán egy percen belül faragtak kettőt a szlovének (20-21), amire válaszul Rosta megint lőtt egyet tőlünk, majd időt kértek a szlovének, ami után már Bombac is a pályán volt. A negyvenhetedik perc végén Ligetvári talált be megint, amire gyorsan jobb a szlovén válasz, de Ligetvárinak viszontválasza is volt (22-24), így ért véget a második félidő második tíz perce. És Ligetvári nem unta meg a gólgyártást: az ötvenkettedik percben távolról lőtt egy nagyot, három góllal vezettünk (22-25), de ez nem tartott sokáig, jött a szlovén gól gyorsan (23-25), Ligetvárit viszont elkapta a gépszíj, dobott még egyet, ötből öt.

„Mit játszol, Ligetvári Patrik, hát milyen kézilabda ez?!”, üvöltötte Méhes Gábor önkívületben (23-26).

Erre megint gyorsan válaszoltak a szlovének (24-26), viszont Nagy Bence jött és gyorsan rálőtt egyet tőlünk (24-27). Ekkor időt is kértek a szlovének, akik az időkérés után hetesből lőttek egyet (25-27), amire Máthé Dominik válaszolt tőlünk (25-28), de erre is azonnal reagált a szlovén válogatott (26-28), majd az ötvennyolcadik perc végén egy gólra zárkóztak fel (27-28). Az utolsó másfél perc a meccsből pedig megint Ligetvári Patrikkal kezdődött, a legjobbkor lőtt egy hatalmas kis gólt (27-29). A szlovén kapitány kikérte az utolsó idejét, ami után negyvennyolc másodperccel a vége előtt hetest kaptak a szlovének, ezt Mikler nem tudta kivédeni (28-29). Tizenkilenc másodperc volt hátra, amikor mi is időt kértünk, elképesztő izgalmak jöttek a végére.

Nagyon be kellett dobnunk a támadásunkat, akkor is, ha Bombacot az időkérés után két percre kiállították. Kijátszottuk a támadást a végéig, a szlovének meg sem támadtak bennünket, nem dobtuk rá, de talán nem is akartuk.

Vége. (28-29).

Őrületes csatában egy nagyon erős második félidővel nyertük meg a meccset, Ligetvári Patrik és Bánhidi Bence hatalmasat játszott, de az egész csapat jó volt a második játékrészben. Bánhidi lett a meccs embere.

Tizenhat gólt lőttünk a második félidőben, a szlovéneknek csak egy tucatot sikerült.

„Hát, fiúk, nem tudunk eléggé hálásak lenni nektek, azért, amit ezen az Európa-bajnokságon játszotok, napról napra”, mondta Méhes Gábor.

Kedden Svédország következik. Az sem lesz sétagalopp.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bánhidi Bence Európa-bajnokság férfi kézilabda férfi kézilabda-válogatott kézilabda Mikler Roland Szlovénia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés