Túl a városon 2020. január 18. 19:25

Épp most mondja ki a Fidesz a cigányságról, hogy alsóbbrendűek

Két dolog történhetne a gyöngyöspatai romák kártérítése körül kialakult ügyben: a bíróság által megítélt pénzt - a joghatóságot tiszteletben tartva – kifizeti az állam, vagy nem fizeti ki és tovább pereskedik, ha erre van módja. Ami viszont most történik, annak nem lenne szabad megtörténnie.

Minden azzal kezdődött, hogy Orbán Viktor az év első kormányinfóján kijelentette: nem fizeti ki az állam a gyöngyöspatai romáknak – a 2000-es évek végén elszenvedett szegregált „oktatásuk” miatt megítélt pénzbeni kártérítést, mert – és itt jön az agyrém – ez a miniszterelnök szerint munka nélkül szerzett jövedelem, mások a faluban meg közben „keccsölnek”, azaz dolgoznak a pénzért. 

Ez már önmagában elképesztő, de a történet sokkal szomorúbb, mint az elsőre látszott, ugyanis Orbán Viktor butaságába beleáll az egész állampárt és a legtöbb vazallusa. 

Nem törődve azzal, hogy ha természetbeni juttatásról és leoktatott órákról beszélnek, az semmi mást nem jelent, mint azt, hogy rasszista megfontolásból másodrendű állampolgárnak tekintik a teljes gyöngyöspatai roma közösséget. 

A jogszabályok kerek-perec kimondják, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akik – bármilyen hivatalos, törvényben foglalt okból – korlátozottan élhetnek jogaikkal, ezt máshogy meghatározni nem lehet. Kiváltképp nem faji, etnikai alapon, sugallva. Mondjuk ki:

mert ők cigányok.

Még akkor sem, ha vélhetően valóban fontos lenne, ha például szakmát szereznének azok, akiknek nincs. Még akkor sem, ha vélhetően lennének közöttük olyanok, akik nem a lehető leghasznosabban költenék el a pénzt, amit kártérítésként megítélt nekik a bíróság.

De mégis hogy esne a többségi társadalomnak, ha mondjuk hétfőtől a fizetésért mindenféle jegyeket osztogatnának, és azokat semmi másra nem lehetne beváltani, csak arra, amiről megmondják, hogy az egyénnek szüksége van? Nincs cigi, nincs zsírbörger, nincs chips, kóla, meg zugfranciakrémes a cukiban, új verda, kokó, jacht, meg francia sincs.

Tehát az az igazságosság, amiről a Fidesz közleményében beszél, színtiszta badarság. 

És egyébként édes mindegy, hogy mikor történt a szegregáció. Azért mindegy, mert ezt az „örökséget” évtizedeken, sőt évszázadokon át hordozta magával a magyarság, és épp a 2000-es években történt a legtöbb szegregációellenes intézkedés. Soros György például ekkor adott pénzt a Lázár János vezette Hódmezővásárhelynek egy ilyen programra, de Szegeden is ekkortájt valósult meg egy nagy deszegregációs program.

Aki tehát nem érti, hogy mi  a gond ezzel, az próbálja meg félretenni a roma társadalommal szembeni összes rossz beidegződését, és tekintsen a történetre egyfajta vízválasztóként. Vagy hogy mindenki értse: határként, amin nem kellene átlépni.

Ugyanis: 

Mikor történt meg utoljára, és mi történt azután Magyarországon, hogy a hatalom faji, etnikai alapon választott le egy csoportot a többségi társadalomról?

Na, ugye. Ne kezdjük el, mert mindig így indul. Az igazságosság nevében, a többség jóváhagyásával.

c.s.z.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cigányság oktatás Orbán Viktor rasszizmus szegregáció Gyöngyöspata