Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 18. 14:23

Bűnszervezet feje volt a fideszes Simonka György?

A rendszerváltás óta olyan súlyos vádakkal még nem állt bíróság elő magyar politikus, mint Dél-Békés kormánypárti országgyűlési képviselője, a mentelmi jog alól korábban felmentett Simonka György. Pere kedden kezdődött Budapesten. Pontosabban: még nem kezdődött el.

Hirdetés

Aki ezen a héten valamennyire is nyomon követett a híradásokat, annak nem kerülhette el figyelmét, hogy a hazai sajtó napról napra nagy terjedelemben foglalkozott a Simonka György ellen kezdődött per részleteivel.

Más egyebek mellett azzal vádolják a fideszes politikust, hogy bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettét követte el. Az általa okozott kár a vádirat szerint 1,4 milliárd forint.

A Fővárosi Bíróságon kedden kezdődött el annak a monstre pernek az előkészülete, és tartott három napig, amelyben Simonka mellett még 32-en ülnek a vádlottak padján. A büntetőper várhatóan áprilisban kezdődhet el, és 2022 előtt aligha zárulhat le – első fokon.

Mivel vádolják Simonkát?

Alapvetően az szerepel a per vádiratában, hogy uniós pénzeket szereztek meg és használtak fel törvénytelenül, amikor termelési és értékesítési szövetkezeteket hoztak létre. Ezekben az esetekben a beruházásokat jelentősen túláraztak, amelynek költségeiből 45 százalékot vissza kellett fizetni kézpénzben Simonkának.

Azok a szövetkezetek, amelyekben tulajdonrésszel rendelkezett Simonka, tetemes adósságot és köztartozást hagytak maguk után. 

A vádiratban az is szerepel, hogy a kormánypárti politikus kézfizető-kezességet vállalt a szövetkezetek után, ám mikor látszott, hogy ezek tetemes adósságot halmoznak fel, valamennyi vagyonelemét (ingatlanát) családtagjaira íratta át. Az ügyészség szerint az így okozott kár értéke eléri a 1,4 milliárd forintot.

Azt már Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő mondta el, hogy a Simonka György által a magyar költségvetésnek okozott kár ennek akár a többszöröse is lehet, ugyanis a bíróság most kizárólag a Simonkához kapcsolódó termelési és értékesítési szövetkezetek pénzügyeit vizsgálja. Simonka ezeken kívül sok uniós pályázatnak volt így vagy úgy a résztvevője. Annyit tudni, hogy Simonka ellen más ügyekben jelenleg is folyik nyomozás.

A kedden kezdődött perelőkészítés során Simonka többször az ártatlanságát hangsúlyozta. Bűnösségét nem ismerte el, és kijelentette, hogy az eljárás során bebizonyítja a maga igazát.

Közben Simonka kezdeményezte, hogy a bíróság tanúként hallgassa meg Hadházy Ákos országgyűlési képviselőt, valamint Bod Tamás, újságírót, a Magyar Narancs Online szerkesztőjét. Mindketten részt vettek a perelőkészítő ülésen, és úgy vélekedtek, hogy Simonka tervének hátterében az áll, hogy hallgatóként ne vehessenek részt a tárgyaláson. A bíró az indítványra úgy reagált, hogy ezt nem a perelőkészítéskor kell benyújtani. 

Simonka Györgynek és védőjének indítványa azért is érhetetlen, mert 70 ezer oldal nyomozati anyag készült az ügy kapcsán, vádirat terjedelme pedig megközelítőleg 200 oldal. Nehezen érthető, hogy a két közéleti ember milyen újdonságokkal szolgálhatna a büntetőügyben.

Négyen már beismerték bűnüket

A héten folyó perelőkészítés nyomán világossá vált, hogy a vádlottak közül nyolcan elismerték bűnösségüket, négyen egyezséget kötöttek a vádhatósággal, és egyben elfogadták az ügyészség által megajánlott büntetést. Ez utóbbi azért is érdekes, mert az ügyészség ilyen ajánlatot Simonkának is tett.

Ezek szerint teljes vagyonelkobzás mellett nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztést kapott volna Simonka, és ebben az esetben nincs tárgyalás. Amennyiben ebbe a vádlott nem egyezik bele, és az eljárás végén bűnösnek mondják ki, a büntetési tételek az ajánlatban szereplőnél nagyobbnak lesznek.

Simonka György védője, a sztárügyvédnek számító Bánáti János, de ennek kapcsán az sem világos, hogy a védelem költségeit miből fizeti a kormánypárti képviselő, aki vagyonnyilatkozata alapján teljesen vagyontalan ember. Erről bárki meggyőződhet, aki az Országgyűlés honlapján megkeresi a fideszes politikus vagyonbevallását.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Fidesz Simonka György bűnszervezet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés