Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Folytatódik a szappanopera a Czeglédy-ügyben: megint kiszállt egy bíró a perből elfogultság miatt
Szegeden 2020. január 17. 14:19 Forrás: hvg.hu

Folytatódik a szappanopera a Czeglédy-ügyben: megint kiszállt egy bíró a perből elfogultság miatt

Önmagával szemben jelentett be elfogultságot Nóvé Ágnes, a Szegedi Törvényszék bírája.

Hirdetés

Újabb, váratlan fordulat történt a Czeglédy Csaba és társai ellen folytatott büntetőperben, írja a hvg.hu.

Czeglédy ügyvédje idén január elején azt indítványozta, hogy zárják ki a bírói tanács tavaly év végén kijelölt új tagját, Nóvé Ágnest, mert nem elfogulatlan, ami szerintük megkérdőjelezi az egész büntetőeljárás tisztességes voltát.

Czeglédyék erre a Szegedi Törvényszéktől azt a választ kapták, hogy

okafogyottá vált az indítvány, azt érdemben már el sem bírálják, ugyanis Nóvé Ágnes időközben, január 13-án elfogultságot jelentett önmagával szemben, így a továbbiakban nem vehet részt az ügyben. A bíró ugyanúgy „egyéb ok”-ra hivatkozva lépett vissza, mint két korábbi kollégája, így a visszalépés pontos indoka nem derült ki.

Így most „megint indulhat a bíró-casting” a Czeglédy-ügyben, írja a hvg, a Szegedi Törvényszéknek egy újabb, támadhatatlan büntetőbírót kell „hadrendbe állítania”, hogy folytatódhasson a költségvetési csalás miatt régóta húzódó eljárás.

A lap felidézi, hogy miután az ügyben elsőre kijelölt tanács három tagjából ketten „egyéb ok” miatt fennálló elfogultságukra hivatkozva visszaléptek, múlt ősszel egyszer már egy új összetételű bírói tanácsot kellett felállítani. Akkor az új bírói tanács elnöke Molnárné Mészáros Noémi, a tanács új tagja pedig Nóvé Ágnes lett, a harmadik tag nem változott: ő az ilyen eljárásoknál bevett módon egy gazdasági ügyekre szakosodott bíró, Szűcs Károly.

Csakhogy a büntetőügy több vádlottja az állította, hogy az újabb tanáccsal szemben is felmerül az elfogultság, ezért ők sem ítélkezhetnének. A hvg.hu itt megjegyzi, hogy egy birtokukba került, belső dokumentum alapján

a bírói tanács tagjai még Tárkány-Szűcs Babett, a törvényszék elnöke szerint sem járhatnának el, mert a hatályos eljárási szabályok alapján megkérdőjelezhető a pártatlanságuk, ennek ellenére végül mégis őket jelölték ki.

Az időközben szombathelyi önkormányzati képviselőnek megválasztott Czeglédy Csaba korábban azt nyilatkozta, hogy továbbra sem fogadja el a két új bírót, és indítványozni fogja a kizárásukat, ami meg is történt ügyvédjén keresztül Nóvé Ágnes esetében, de mint kiderült, már feleslegesen.

Mindez azt jelenti, írja a hvg, hogy

újra nekiláthat a törvényszék, hogy a megint megfogyatkozott, három fős bírói tanácsot kiegészítse. Ez pedig a lap szerint nem lesz egyszerű, ugyanis elfogytak a Szegedi Törvényszéken a kifejezetten erre az ügyre ráállítható büntetőbírók.

A büntetőper még június végén kezdődött az előkészítő üléssel, szeptembertől már élesben kellett volna tárgyalni az ügyet, ami végül a bírók személye körüli huzavona után indult újra, de mint látható, a Szegedi Törvényszéken még mindig nem tudnak érdemben magával a perrel foglalkozni.

Vagy csak részben, ugyanis a csütörtöki előkészítő ülésen jogerősen három év, valamint két év hat hónap börtönre ítélt a Szegedi Törvényszék az ügyben három olyan vádlottat, aki beismerte bűnösségét és a büntetésről az ügyészséggel egyezséget kötött – írja a hvg.hu.

De mi is ez az egész egyáltalán?

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt. A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Az ügy rendkívül szövevényes, és vastagon áthatja a politikai felhang, erről mi is számos cikkben írtunk, ezeket errefelé találja.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Czeglédy Csaba
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés