Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. január 17. 12:42

Baumgarten-díjas Szilágyi Zsófia, a szegedi bölcsészkar tanszékvezetője

Babits Mihály idejéből támasztották fel az akkor rangosnak számító irodalmi elismerést.

Hirdetés

Régi-új irodalmi elismerést vehetett át csütörtökön Szilágyi Zsófia egyetemi tanár, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszék vezetője, akinek irodalomtörténészi és kritikusi munkáját ismerték el Baumgarten-díjjal.

A két világháború között a legrangosabb irodalmi díjnak tartották a Baumgarten-díjat, aminek kurátora Babits Mihály volt, aki egymaga dönthetett, hogy évente kik vehetik át jelentős pénzjutalommal járó díjat.

Halottaiból támasztotta fel a tavaly a díjat Kukorelly Endre költő-író, aki bevallottan azért is döntött a díj újraindításáról, mert elégedetlen volt az állami művészeti díjak odaítélésével. Ezért az elmúlt évben közadakozást indított útjára, és ennek eredményeként tudták átadni újból idén első alkalommal a díjat.

Szilágyi Zsófiát elsősorban Móricz-kutatóként tartják számon, aki az egész életművet felölelő 780 oldalas monográfiát írt a szerzőről. Kutatásainak másik fontos iránya Kosztolányi életművének tanulmányozása. Az Éretlen Kosztolányi című kötete, a költő-író pályakezdéséről szóló munkája 2017-ben jelent meg. Mindezek mellett szinte állandó szereplője a hazai irodalmi életnek, a kortárs magyar prózáról szóló írásai rendszeresen megjelennek irodalmi folyóiratokban és hetilapokban.

A Baumgarten-díj hagyományait követve a díjazottakról egyedül Kukorelly Endre döntött, akinek tanácsadóként segített Margócsy István irodalomtörténész, valamint Kemény István és Nemes Z. Márió költő.

A közadakozásnak köszönhetően közel 10 millió forint gyűlt össze Baumgarten-díj számláján. Az is a hagyomány része, hogy évente nagy- és kisdíjakat osztanak ki. Ez utóbbi kategóriában nyert elismerést a szegedi egyetemen tanító Szilágyi Zsófia, akivel nemrégiben készítettünk interjút.

A múlt felelevenítéshez tartozik, hogy csütörtökön Budapesten, a Gundel Étteremben vehették át a díjakat a kitüntetettek, ugyanúgy, mint Babits Mihály idejében. 

A díj névadója az a Baumgarten Ferenc Ferdinánd volt, aki annak idején egy budapesti bérpalotájának teljes évi bevételét ajánlotta fel közel negyedszázadon át a díjazottak jutalmazására. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj elismerés irodalom kitüntetés Szegedi Tudományegyetem Szilágyi Zsófia SZTE Bölcsészettudományi Kar
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés