Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Bemutató: digitális bennszülötteknek állította színpadra Mozart vígoperáját Toronykőy Attila
Művház 2020. január 17. 10:24

Bemutató: digitális bennszülötteknek állította színpadra Mozart vígoperáját Toronykőy Attila

Képriport
Kettős szereposztásban, rendhagyó módon, a recitativók helyett prózai szöveggel mutatja be ma, pénteken este Toronykőy Attila rendezésében a szegedi operatársulat Mozart Così fan tutte című vígoperáját a Kisszínházban.

Hirdetés
Hirdetés

A különleges produkciót egyszerre ajánlják az operával most ismerkedő fiataloknak, azaz a digitális bennszülötteknek és azoknak az operabarátoknak, akik már nagyon sok előadást láttak.

A Così fan tutte elsősorban beavató előadásként kerül a műsorba, ami a várhatóan rendkívül invenciózus rendezés keretén belül egy olyan szándékot is igyekszik megvalósítani, hogy az operákban kevésbé járatosak is megszeressék a műfajt.

– Elsődleges célunk, hogy a műfajt nem ismerő fiatalok megszeressék az operát. Aki már szereti, annak pedig Mozart nagyszerű zenéjét kínáljuk – mondta Toronykőy Attila az opera közönségtalálkozóján a Korzó Zeneházban.

(Fotó: Rafai Gábor)

A két felvonásos vígoperát 1790-ben, mutatták be Bécsben, ám hiába aratta a császárvárosban a Così fan Tutte Mozart operái közül a legnagyobb sikert, az uralkodó halála miatt kilenc előadás után lekerült a műsorról. A nemzeti gyász miatt ugyanis a színházakat két hónapra bezárták. Ez az idő elegendő volt Mozart ellenfeleinek, hogy megakadályozzák a továbbjátszást.

A saját korában erkölcstelennek tartott játékos zenedráma csak az 1950-es évektől kerülhetett az őt megillető helyre az operaházak repertoárján.

Budapesten, helyesebben Pest-Budán egy német operatársulat mutatta be először 1797-ben. A budapesti Opera csak 140 évvel az ősbemutató után, 1930-ban vette fel műsorára. A Così fan tutte-t az elmúlt évtizedekben Szegeden is többször műsorra tűzték.

A librettót jegyző Lorenzo da Ponte – anélkül, hogy ez valóban szándékában lett volna – korának erkölcseiről rajzolt meglehetősen sivár képet.

A történet szerint az asszonyok hűsége semmit sem ér, pár ügyes bók, szenvelgő sóhaj, a komorna tenyerébe csúsztatott ajándék és máris megnyílnak az asszonyszívek – hűség, eskü pillanatok alatt elfeledve. Mintha Da Ponte a Don Juan-történet másik oldalát mutatná meg: e könnyűvérű társadalomban nincsen szükség szívrabló lovagra, a női szívek fellegvára megnyílik, Don Juan-i ostrom nélkül is.

Ezért nem is csoda, ha a korabeli Bécsben sokaknak, később a prűd osztrák biedermeierben még többeknek túl pikáns volt a téma, Európa más országaiban azonban sikerrel játszották a Cosìt. Mozart muzsikája ugyanis zseniális, a librettó pedig olyan kíméletlen éleslátással boncolgatja a párkapcsolatot, ami egy mai néző számára is elgondolkodtató.

A Così fan tutte beavató előadásként kerül a műsorba, így minden korosztály számára igyekszik élvezetes előadást kínálni.

Az operák világában kevésbé járatosaknak nagy segítség lehet, hogy a recitativókat – az énekbeszédeket – elhagyták, Varsányi Anna, a produkció dramaturgja és jelmeztervezője írt helyettük a mai nyelv elemeit felhasználó, ezért a fiatalok számára is könnyen befogadható prózai szövegeket.

Szereplők

 • Fiordiligi: Horák Renáta / Kovács Éva
 • Dorabella: Dobrotka Szilvia / Máthé Beáta
 • Ferrando: Balczo Péter / Hanczár György
 • Guglielmo: Koczka Tamás / Szélpál Szilveszter
 • Don Alfonso: Andrejcsik István / Cseh Antal
 • Rosina: Kónya Krisztina / Vajda Júlia
 • Mozart: Büte László

Rendező / díszlettervező: Toronykői Attila
Jelmeztervező / dramaturg: Varsányi Anna
Vezényel: Gyüdi Sándor / Pál Tamás

Közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara

A beavató operaelőadást a pénteki bemutatót követően február közepéig még tíz alkalommal láthatják az érdeklődők.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült képgalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató opera Szegedi Nemzeti Színház Toronykőy Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés