Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Magyarok az idei Eurosonicon: a The Qualitons, a The Bluebay Foxes, a Harmed és a The Devil's Trade is ott van
Művház 2020. január 16. 17:05

Magyarok az idei Eurosonicon: a The Qualitons, a The Bluebay Foxes, a Harmed és a The Devil's Trade is ott van

Ezekben a napokban zajlik az európai zenei élet egyik legfontosabb éves eseménye. Egy csomó zene kíséretében bemutatjuk a magyar fellépőket.

Hirdetés

Négy zenei formáció képviseli Magyarországot a január 15-től 18-ig zajló Eurosonic Festivalon a hollandiai Groningenben.

A Eurosonic az európai zene fontos eseménye, amin több mint négyezer zeneipari szereplő vesz részt évente, és elsősorban feltörekvő zenészeknek ad bemutatkozási lehetőséget.

A rendezvényre 26 európai rádióállomás jelöl előadókat, a fesztivál az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU) együttműködve végzi a válogatást. Az EBU által jelölt együtteseken kívül még mintegy háromszázötven zenekar kap meghívást a szervezőktől, akik több mint húsz helyszínen mutatkozhatnak be.

Ott van az idei Eurosonicon a tavaly történetének talán legerősebb évét záró, a magyar alternatív zenei életben jelenleg nagyon felkapott The Qualitons is, akik pár éve azzal kerültek be (nemcsak zenei) hírekbe, hogy az egyik budapesti koncertjüket a Red Hot Chili Peppers tagjai is megnézték. A 2008-ban alakult zenekar funk-rock-experimentális zenéjét külföldön is egyre többen ismerik, amihez nyilván nagyban hozzájárult, hogy tavaly márciusban

élőben játszottak a legendás, és az egész világon rendkívül nagy presztízsű seattle-i KEXP rádióban, ahol egy magyar nyelvű dalt is előadtak.

Az amerikai rádiós szereplésükkel ráadásul felkerültek a rádió YouTube-csatornájára is, egy Live on KEXP-videó pedig szakmai körökben nagyon komoly elismerésnek számít. Három eddigi stúdióalbumukat (Panoramic Tymes, Tomorrow's News, Echoes Calling) néhány hete, a tavalyi év legvégén egy ötszámos lemez (KEXEK) követte, amin a kultikus, és valószínűleg a valaha volt egyik legjobb magyar zenekar, a Kex együttes dalait dolgozták fel. A lemez megjelenésével szinte egy időben,

fennállásuk során először, december 20-án felléptek Szegeden is, a Grand Cafe mozitermében adtak egy telt házas, kifejezetten jól sikerült koncertet.

A zenekarban, ami szerdán este adott koncertet Groningenben, G. Szabó Hunor (ének, gitár, dob), Hock Ernő (basszusgitár, ének), Szőke Barna (gitár), Boros Levente (dob) és Menyhei Ádám (billentyű) játszik.

A Nagy-Szín-Pad zenei tehetségkutató tavalyi döntőseként, az MTVA díjazottjaként Groningenbe utazott a The Bluebay Foxes is, ők pénteken adnak koncertet a holland városban. A 2015-ben alakult együttes zenéje elsősorban a brit gitárzenéből és az USA déli államaiból származó rockzenéből táplálkozik. Now című albumuk 2018-ban jelent meg, és abban az évben Szegeden, a SZIN-en is lehetett hallani őket: konkrétan a legeslegelső fellépők voltak a fesztivál nagyszínpadán. A délután öt órakor adott koncertjükről akkor azt írtuk, hogy

lendületes, jó hangulatú gitárzenéjüket úgy játszották a szikrázó napsütésben és a rekkenő hőségben, mintha nem húsz, hanem húszezer embernek zenéltek volna.

A The Bluebay Foxes tagjai: Juhász Bálint (ének, gitár), Kérges Balázs (gitár), Lőrincz Balázs (basszusgitár) és Katona András (dob).

A magyar résztvevők közül a The Devil's Trade, vagyis Makó Dávid dalszerző-gitáros három nap alatt három különböző helyszínen is fellép. A zenéjében az erdélyi dallamokat, a doom/stoner rock elemeit és az Appalache-hegység népzenéjét egyaránt ötvöző The Devil's Trade eddig két stúdióalbumot (Those Miles We Walked Alone és What Happened to the Little Blind Crow) készített és már Európa több jelentős klubjának színpadán is zenélt.

A 2017 óta létező Harmedot jelölték az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) díjátadója január 17-én, pénteken lesz az Eurosonicon, ezen az estén koncertet is ad a zenekar Groningenben. A Harmed a hazai rock-metal szcéna (gszl-nek szeretettel!) egyik feltörekvő zenekara, elég jól is alakul a karrierjük: 605 című daluk az amerikai New Noise felületén debütált, majd a Famined Records szerződtette őket. From Day One című EP-jük az amerikai és a brit iTunes-listákra is felkerült. A Harmedban Spicze Levente (ének), Tóth Gábor (gitár), Keresztesi Balázs (gitár) és Szieber Dávid (dob) zenélnek.

A Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramjának részeként működő könnyűzenei exportiroda, a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja Groningenben azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi zenei színtér jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét, írják a közleményükben.

Nem mellesleg az Eurosonicon adják át a legjobb fesztiváloknak járó elismeréseket, és nemzetközi zeneipari konferenciát is tartanak.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gitár koncert metal pop rock zene
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés