Szegeden 2020. január 16. 12:40

Mától komposztálóedénybe gyűjtik a zöldhulladékot a dorozsmai ovisok

Képriport
Szegeden első alkalommal helyeztek el egy óvoda udvarán olyan komposztálóedényt, melybe a pedagógusok és gyerekek egyaránt gyűjthetik a faleveleket, faágakat, nyesedékeket. A csütörtök délelőtti átadáson elhangzott, hogy szívesen biztosít a városi hulladékgazdálkodási cég más intézmények számára is ilyen eszközt.

A kiskundorozsmai Negyvennyolcas Utcai Óvoda régóta az egyik legfontosabb partnere a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek. Rendszeres résztvevői a cég által meghirdetett papírgyűjtési versenyeknek, illetve sikeresen pályáznak az utóbbi években a Virágos Szeged projek versengésében is. Az óvoda most azzal kereste meg a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, hogy házi komposztálásra alkalmas edényt bocsásson a rendelkezésükre.

Peták Angéla, az óvoda vezetője a 800 literes komposztálóedény átadásakor elmondta, hogy a gyerekeken keresztül meg tudják szólítani a szülőket is, így egyre környezettudatosabbak azok a családok, melyek csemetéi ebbe a kiskundorozsmai oviba járnak. Koltainé Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az első komposztálóedény, melyet a cég egy óvoda udvarán elhelyez. Szakembereik mindenben segíteni fogják a pedagógusokat, hogy szakszerűen gyűjtsék benne a zöldhulladékot.

Fontos például, hogy rendszeresen megforgassák az edény tartalmát, illetve időnként megnedvesítsék, mert a szerves anyagok lebomlása így lesz tökéletes. Az óvodások az átadást követően azonnal ki is próbálták az edényt, és az általuk gyűjtött faleveleket dobták az edénybe. A kis Valaczkai Olivér elmondta, hogy ők otthon is gyűjtik a zöld hulladékot, és házi komposztálójuk is van.

A környezettudatos óvodában senkinek sem kell elmagyarázni, miért fontos egy ilyen gyűjtőedény elhelyezése.

A keletkező komposztanyag például fokozza a talaj aktivitását. A talajszerkezet stabilitása, valamint a tápanyagtároló képessége nő. Az sem mellékes körülmény, hogy nem kell elégetni a feleslegessé vált ágakat, nyesedékeket, ezzel nem szennyezzük a levegőt. A környezetgazdálkodási cég szakemberei és az óvoda pedagógusai szerint a legfontosabb, hogy ilyen és hasonló eszközök segítségével szemléltetni tudják a gyerekek és szüleik számára, hogy a természet megóvásához inkább korszerű szemlélet kell, mint sok pénz. Remélik azt is, hogy példaértékű lesz az első komposztálóedény elhelyezése, és más oktatási intézmények is igényelni fognak a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-től ilyen és hasonló eszközöket.     

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.