Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az emberi létezés alapjai kerülnek veszélybe 10-12 év múlva – környezetvédelemről a Zöld Teraszban
Szegeden 2020. január 16. 10:12

Az emberi létezés alapjai kerülnek veszélybe 10-12 év múlva – környezetvédelemről a Zöld Teraszban

Szeged zöldváros programja példaértékű. Érthetetlen, hogy a klímaválság idején nincs hazánknak környezetvédelmi minisztériuma. A paksi atomerőmű tervezett bővítése az egyéni haszonszerzésről szól – hangzott el Zöld Teraszban rendezett szerdai fórumon, amelynek két országgyűlési képviselő volt a vendége. A moderátori feladatokat Kovács Tamás önkormányzati képviselő látta el.

Hirdetés

Szeged a klímaváltozás viharában című rendezvény vendége Szabó Tímea a Párbeszéd és Schmuck Erzsébet az LMP parlamenti képviselője volt. Előbbi zöldtémákkal sokat foglalkozó, utóbbi környezetvédelmi szakpolitikus. Mondandójukból világossá vált, hogy az ország készületlen a klímaváltozás elleni küzdelemre. Hazánknak nincs önálló környezetvédelmi minisztériuma, amelyet akkor szüntettek meg, amikor a legnagyobb szükség volna rá. (A világon csupán négy ilyen ország található, egyik sem Európában.) De Magyarországnak klímastratégiája nincs. Valamennyi uniós tagállamnak meg kellett alkotnia, de a magyart, mint értékelhetetlent, Brüsszel egyszerűen visszadobta – hangzott el a fórumon.

A két politikus teljes tévedésnek ítélte meg a paksi atomerőmű tervezett bővítését, ami kapcsán úgy fogalmaztak: remélik, soha nem fog megépülni. Schmuck Erzsébet szerint az atomipar olcsósága valótlanság, mert abba nem számolnak be fontos tételeket. Például a kimerült nukleáris anyagok tárolásának költségeit. Az atomenergia drága, és Paks megépítése azért is hiba, mert a reaktorok ötven év múlva is termelni fognak, ám egyelőre kérdéses, hogy erre egyáltalán szükség lesz-e. A beruházást a pillanatnyi haszonszerzés motiválja, miközben semmilyen más energetikai fejlesztés nem folyik hazánkban.

Mindketten élesen bírálták a Fidesz környezetvédelmi politikáját.

Példaként említették, hogy a miniszterelnök a károsanyag-kibocsátás (karbon-semlegesség) témája kapcsán eddig nem beszélt a megújuló energiaforrásokról. Szabó Tímea ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban a településektől számított 12 kilométeren belül nem lehet szélerőművet építeni. – Ilyen pontja nincs az országnak – szögezte le a Párbeszéd politikusa, rámutatva, hogy az erről szóló törvény és szabályozás szándékosan teremtett lehetetlen helyzetet a kivitelezésekhez.

Schmuck Erzsébet szerint minden alapot nélkülöz az a győzelmi bejelentés – Orbán Viktor mondta az elmúlt hetekben többször –, hogy hazánk klímabajnok. Magyarországnak 2030-ra 40 százalékkal kell csökkentenie a károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Tény, hogy most 32 százaléknál járunk. E mellett az is igaz, hogy néhány éve az ország már teljesítette a 40 százalékot, ám azóta 8 százalékot rontott eredményén. Ez is baj, de az egész ügy mögött mélyebb okok húzódnak – derült ki. Nem tudatos kormányzati munka áll a csökkenés hátterében, hanem az a tény, hogy a rendszerváltás után összeomlott a hazai nehézipar, amely súlyosan környezetszennyező volt. A 2008-as világgazdasági válság utáni termeléscsökkenés után megint javultak Magyarország mutatói, de ezek hátterében hiába is keresnék környezetvédelmi okokat, nem találnánk.

A Fideszben láthatóan nagy a zavarodottság a klímaügy miatt.

Ezt jelzi, hogy a miniszterelnök egymásnak homlokegyenest ellenkező kijelentéseket tesz a kérdésben. Schmuck Erzsébet ironikusan megjegyezte: a környezetvédelmi témák bonyolultabbak, mint a migránsozás. Ehhez Szabó Tímea hozzáfűzte: nem is érti, miért tartja a klímaügyen hozzáértőnek magát Áder János köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy a környezetvédelem ügyét érintő kérdésekben a kormányzat az atomenergia létjogosultságát szeretné bizonyítani.

A világtendenciákkal mennek szembe. Európaiakkal biztos, mert a kontinensen éppen az atomerőművek kivezetése történik ezekben az években. Szabó Tímea példaként említette Dániát és Hollandiát, amelyek úgy válnak karbonsemlegessé, hogy egyáltalán nem használnak atomenergiát. Ez azért is fontos, mert Orbán Viktor többször azt hangsúlyozta: Paks nélkül ez a cél nem teljesíthető.

A magyar társadalmat fel kell készíteni a klímaváltozásra – hangzott el a fórumon, amelyet megállítani már nem tudunk, de hatásait mérsékelni igen. A klímaváltozás jelei itt vannak mindennapjainkban. Ennek kapcsán Schmuck Erzsébet utalt a tavalyi őszi szegedi pusztító szélviharra, a csapadékeloszlás feltűnő egyenetlenségeire, valamint arra, hogy az átlaghőmérséklet folyamatosan nő. Magyarországon az elmúlt években 1,2 Celsius fokkal.

Az előrejelzések cseppet sem biztatóak: a Kelet-Magyarországon élőknek arra kell készülniük, hogy tíz éven belül 40 olyan nyári nap lesz, amikor a hőmérséklet eléri a 35-38 fokot. Ez már majdnem az élhetetlen kategóriája – hangzott el. Ezért is fontos a városok zöldítése. Keményen kritizálták az elmúlt évek uniós fejlesztéseit, amelyről úgy fogalmaztak: az elmúlt tíz évben lebetonozták Magyarországot. De nem csak a városokat kell kizöldíteni.

Ennek kapcsán Szegedet példaértékűnek tartották a geotermikus energiára való átállást, a kerekpáros közlekedés, kötött pályás tömegközlekedés fejlesztését és a városi zöldterületek növelését.

Életmódváltozásra van szükség, mert ma minden marad a régiben, akkor 10-12 év múlva az emberi létezés alapjai kerülnek veszélybe – hangzott el. Szakítani kell a fogyasztói szemlélettel és vele a ma érvényben lévő gazdaságpolitikával. Egyszerűen azért, mert ez hihetetlen mértékben környezetszennyező. Nem kell évente új telefont venni, és ruhavásárlásban is nagyobb mérsékletet kell tanúsítani – szóltak a javaslatok. Nagyon fontos volna a hazai lakóingatlanok energetikai korszerűsítése, erre kellene komoly forrásokat összpontosítani.

A környezetszennyezés egyik fő felelőse a légi közlekedés, nem véletlen, hogy Németországban a fapados légitársaságok különadóztatásra készülnek. A kor két legnagyobb politikai kihívása: miként képes a világ kezelni az ökológiai válságot és az egyre mélyülő társadalmi igazságtalanságokat – zárta szavait Schmuck Erzsébet.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: klímakatasztrófa környezetvédelem Párbeszéd Szabó Tímea Schmuck Erzsébet
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés