Hirdetés
Túl a városon 2020. január 14. 19:01

Pokorni: Nagyapám három gyilkosságban is aktív szerepet vitt

Többen, köztük Karácsony Gergely is megrendült Pokorni Zoltán, fideszes polgármester őszinte vallomásán, miszerint nagyapjának sem mentség a részvétel a magyar zsidók meggyilkolásában, hogy német megszállás alatt volt Magyarország.

Hirdetés

Az ATV közzétette a teljes, 8 perces videót Pokorni Zoltán beszédéről, amiben megrendítő módon szembenéz nagyapja bűneivel. Pokorni József a második világháború idején három gyilkosságban is aktív volt, mindegyikben magyar zsidók voltak az áldozatok. Pokorni elsírta magát beszéde közben.

A budapesti Hegyvidék fideszes polgármestere elmondta: nagyapja kifejezetten jó viszonyt ápolt a zsidó szomszédjaival is, melegszívű emberként írták le.

1944-ben elhagyta családját, a nyilasokhoz csapódott, és három gyilkosságban is aktív szerepe volt.

Pokorni József 1945-ben kapott gerinclövést, két napig szenvedett, majd meghalt. Semmilyen nyilvántartásban szerepelt, ezért nem tudták róla, hogy bűnös, és ezért került fel a Turul-szobor talapzatára, a háború hős áldozatai közé.

„Nem ez az a hely, ahol gondolkodnom kell, hogy válik valaki gyilkosság. Nem lett mindenki a nyilasok cimborája, aki Ravasz Lászlót vagy másokat hallgatta. És nem dolgom mentegetni vagy mentséget keresni”

– mondta Pokorni. Hozzátette:

a német megszállás nem mentség, legfeljebb magyarázkodás, magyarázat. Magyarok voltak az áldozatok, a gyilkosok pedig túlnyomórészt szintén magyarok voltak.

Pokorni szerint a nehézség az, hogy ha zsidó ügyként tekintünk a történtekre, akkor ugyanúgy járunk el, mint amikor a 20-as, 30-as és 40-es években szétszakították a zsidóságot a magyarságtól.

„Nekünk valahogyan úgy kéne úrrá lennünk ezen, hogy ne kövessük el újra ugyanezt, hanem az áldozatokban is lássuk a testvéreinket, társainkat, honfitársainkat. Ne zsidó voltukat lássuk csupán vagy pusztán, hanem teljes valójukat mindenestül. És a gyilkosokban se csak a gyilkost lássuk, hanem, hogy hogy válik valaki azzá.”

„Egyek vagyunk a fájdalomban, a részvétben”

– tette hozzá.

„Nemcsak mint egy nyilas gyilkos unokája, hanem mint a kerület vezetője, akinek feladata, hogy ezekben a szimbolikus dolgokban is rendet tegyen. Ezért fontos, hogy áttekintsük ezeket a listákat” – utalt arra Pokorni, hogy nagyapja neve rövid ideig fent volt a második világháborús áldozatok emlékművén.

A szoborról azt mondta, a turul szimbóluma nem szerencsés, ezért a történészektől tanácsot kér arra, hogy milyen új emlékmű válthatná a jelenlegit.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: holokauszt