Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 14. 10:46 Forrás: nepszava.hu

Egyre kevesebb a fiatal pedagógus az iskolákban

Folyamatosan öregszik a tanári gárda a magyar iskolákban. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nagyon kevés a pályakezdő fiatal pedagógus. Az állami iskolákban a legrosszabb a helyzet.

Hirdetés

A Népszava ismertette a Magyar Tudományos Akadémia által publikált tanulmányt, amelyből nagyon rossz tendencia olvasható ki. A 2008 és 2018 között eltelt 10 évben egyre magasabb lett a tanári társadalom átlagéletkora. Az 50-59 éves tanárok aránya jelentősen, 27-ről 35 százalékra nőtt, a 60 évesnél idősebb pedagógusoké pedig 2-ről 9 százalékra – áll a tanulmányban. Emellett pedig az is gond, hogy 30 évesnél fiatalabb tanárok aránya 9-ről 6 százalékra. míg a 30-39 éves korcsoport aránya 27 százalékról 18-ra csökkent,.

A jelentés szerint a tanári kar öregedése minden intézményfenntartónál megfigyelhető, de az állami intézményekben dolgoznak a legkisebb arányban fiatal, 20-29 éves és 30-39 éves pedagógusok.

A 29 évesnél fiatalabb és a 30-39 éves pedagógusok aránya is az óvodákban volt a legnagyobb 2018-ban. A 40 év alatti pedagógusok aránya a szakközépiskolákban volt a legkisebb, 20 százalék, de a gimnáziumokban és a szakgimnáziumokban is alig haladta meg ezt az értéket, az általános iskolában pedig 24 százalék volt.

A tanulmányból az is kitűnik, hogy nem igazán vonzó a fiatalok számára a tanári pálya. A pályakezdők aránya az óvodákat leszámítva nem nőtt az utolsó években, és valamennyi intézménytípusban rendkívül alacsony, 0,5-1,5 százaléknyi volt az értéke. A legnagyobb arányban a fővárosban dolgoznak pályakezdő pedagógusok.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: iskola öregedés pályakezdő pedagógus pedagógus tanár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés