Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • II. Erzsébet engedélyezi, hogy Harry herceg és Meghan hercegnő függetlenedjen a monarchiától
Színes 2020. január 13. 22:34 Forrás: MTI

II. Erzsébet engedélyezi, hogy Harry herceg és Meghan hercegnő függetlenedjen a monarchiától

A 93 éves uralkodó nehéz szívvel hozta meg a döntését, és örült volna, ha a dolgok másképp alakulnak.

Hirdetés

Hozzájárult hétfőn a brit uralkodó ahhoz, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő a jövőben önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen. Az udvar hétfő esti közleményéből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy II. Erzsébet királynő nehéz szívvel hozta meg ezt a döntést, és azt szerette volna, ha Harry és felesége a királyi család teljes jogú tagja marad.

Harry, a királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő kisebbik fia, feleségével közös Instagram-oldalán a múlt héten jelentette be teljesen váratlanul, hogy Meghannal együtt visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől. A házaspár a közlemény szerint azon dolgozik, hogy pénzügyileg függetlenné váljon, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában akarják tölteni.

Ezt követően az uralkodó hétfőre családi csúcstalálkozót hívott össze kelet-angliai téli rezidenciájára, Sandringham kastélyába a helyzet megvitatására. A találkozóról a Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni hivatala által hétfő este kiadott közleményben

a királynő azt tudatta, hogy a család nagyon konstruktív megbeszélést tartott Harry és családja jövőjéről.

A személyes jellegű, egyes szám, illetve többes szám első személyben megfogalmazott nyilatkozat szerint a királynő és családja teljes mértékben támogatja Harry és Meghan szándékát, hogy fiatal családként új életet teremtsenek maguknak.

„Bár jobban szerettük volna, ha a királyi család teljes munkaidőben dolgozó tagjai maradnak, tiszteletben tartjuk és megértjük azt a vágyukat, hogy függetlenebb családi életet éljenek, miközben továbbra is az én családom megbecsült tagjai lesznek”

– fogalmaz közleményében II. Erzsébet, aki hozzátette:

Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy új életüket nem kívánják közpénzből finanszírozni.

A közlemény szerint megállapodás született arról, hogy a következő, átmeneti időszakban „a Sussexek” Kanadában és az Egyesült Királyságban élnek majd. A királynő „a Sussexek” megjelöléssel arra utalt, hogy Harry és Meghan a Sussex hercege, illetve hercegnője címet viseli.

Feltűnő ugyanakkor, hogy a közleményben II. Erzsébet királynő többször is egyszerűen a keresztnevükön, hivatalos hercegi és hercegnői titulusuk nélkül említi a házaspárt.

A közlemény szerint Harry és Meghan bejelentésével bonyolult helyzet állt elő, amit a királyi családnak meg kell oldania, és a királynő azt kérte, hogy a következő napokban szülessen végleges döntés az ügyben.

A brit sajtóban idézett udvari források szerint

Harry a királynőt sem tájékoztatta előzetesen a tervéről, hogy feleségével együtt visszalép a királyi családban betöltött szerepétől, aki ezt különösen fájónak találta, mivel általános vélekedések szerint éppen Harry a kedvenc unokája.

A házaspár elszántságát azonban jelzi, hogy Meghan hercegnő a múlt szerdai bejelentés másnapján már el is utazott Kanadába tavaly májusban született gyermekükkel, Archie-val. Harry viszont Nagy-Britanniában maradt, hogy részt vehessen a hétfői családi megbeszélésen, amit a brit sajtó csak „sandringhami csúcsként” emlegetett az elmúlt napokban.

A tisztázandó kérdések közé tartozik például, és erre a királynő közleménye nem tér ki, hogy

befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi családban betöltött szereptől. Harry jelenleg a hatodik, fia a hetedik helyen áll a trónöröklési sorban.

Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról.

(fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyesült Királyság Harry herceg II. Erzsébet Meghan Markle Nagy-Britannia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés