Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szabó Sándor színvallásra szólította fel a kormányt, B. Nagy László három év után ejtette ki újra Szeged nevét a parlamentben
Szegeden 2020. január 13. 18:41 Forrás: Szegedi Tükör

Szabó Sándor színvallásra szólította fel a kormányt, B. Nagy László három év után ejtette ki újra Szeged nevét a parlamentben

Megnéztük, hányszor szólalt fel, miről beszélt és milyen indítványokat nyújtott be tavaly a parlamentben Szeged két országgyűlési képviselője, B. Nagy László (Fidesz) és Szabó Sándor (MSZP). A Szegedi Tükör összefoglalója.

Hirdetés

Szabó Sándor (MSZP) tavaly huszonhat alkalommal emelkedett szólásra, és összesen nyolcvanhat percet beszélt a Tisztelt Házban.

Orbánnak szegezett kérdés

Többször is megkérdezte, mikor épül meg a déli Tisza-híd. Nyáron a 2020-as központi költségvetés tárgyalásakor arra kérte képviselőtársait, támogassák a harmadik szegedi híd megépítését, és indítványt is tett, hogy a kormány biztosítson kétmilliárd forintot a híd előkészítő munkálataira, de a fideszesek leszavazták a javaslatát. Az év végén már egyenesen Orbán Viktor miniszterelnöknek szegezte a kérdést, támogatja-e a vegyes forgalmú szegedi déli Tisza-híd kormányhatározatban foglaltak szerinti, 2022-ig történő megépülését.

Szabó Sándor

A legaktívabbak

Tavaly Rétvári Bence (KDNP), az Emmi államtitkára volt a legaktívabb a parlamentben, 254 alkalommal összesen 14 óra 10 percet beszélt. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) 142-szer szónokolt összesen 11 és fél órában, Nacsa Lőrinc (KDNP) 120 alkalommal közel 7 órát, Varga-Damm Andrea (Jobbik) pedig 87 alkalommal 10 és fél órát beszélt.

Egy másik költségvetési módosító javaslatában a Szeged–Szőreg és Kübekháza közötti út 9,5 kilométeres szakaszának felújítására kért forrást.

Szabó Sándor beszélt a T. Házban a nagyvárosokban, így Szegeden is egyre nagyobb problémát jelentő, forgalomból ideiglenesen vagy véglegesen kivont járművek közterületen való tárolásáról. Azokról a roncsautókról, amelyek elfoglalják a közterületi parkolókat, rombolják a városképet, csúfítják az utcákat, adott esetben pedig akár környezetszennyezést is okozhatnak.

Szeged: harmincháromszor

A tömegközlekedés finanszírozása kapcsán színvallásra szólította fel a kormányt, hangsúlyozva, hogy míg 2010-ben 522 millió forintot, 2019-ben már csak 300 milliót biztosít a közösségi közlekedés támogatására. „Mi a szándék? Tessék kimondani egyértelműen, az a szándék, hogy az állam a helyi tömegközlekedésből mind Budapest tekintetében, mind a nagyvárosok tekintetében ki akar vonulni. Tessék ezt kimondani!”

A szegediek és a kecskemétiek nevében szólalt fel az új vasúti menetrend ügyében, amely jelentősen felborzolta a kedélyeket, és az ütemes menetrendet is felborította.

Hét néma fideszes képviselő

Másfél évvel az új parlamenti ciklus kezdete, 2018 májusa óta hét fideszes képviselőnek még nem sikerült sem szóban, sem írásban megnyilvánulnia a T. Házban. Azok a fideszesek, akik még nem szólaltak fel és semmilyen indítványt nem tettek: Bíró Márk, Farkas Flórián, Horváth István, Kerényi János, Kubatov Gábor, Simonka György és Tiba István. A parlament adatlapja szerint Kubatov Gábor utoljára 13 éve, 2007. április 3-án beszélt az Országgyűlésben.

Szabó Sándor tavaly harmincháromszor ejtette ki Szeged nevét a T. Házban felszólalásai során.

A szocialista képviselő az elmúlt évben negyvennyolc önálló indítványt, valamint ellenzéki képviselőkkel együtt tizenkét javaslatot nyújtott be az Országgyűlésben. Többek között arra volt kíváncsi, mit tesz a kormány a környezetszennyezés ellen, illetve annak érdekében, hogy senki ne maradjon egészségügyi ellátás nélkül; valamint azt is megkérdezte írásban, miért szüntetik meg a rászorulók szociális üdültetését.

Három évvel később...

B. Nagy László (Fidesz) tavaly mindössze egy önálló indítványt nyújtott be, és nyolc alkalommal, összesen huszonkilenc percet beszélt a T. Házban; ebből ötször a törvényalkotási bizottságának tagjaként a bizottság véleményét ismertette a különböző törvénymódosítások kapcsán. Az indítványa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával kapcsolatos törvény módosítása volt.

B. Nagy László

B. Nagy László három év után újra kiejtette Szeged nevét a parlamentben. 2016. május 30-án így ért véget a felszólalása: „Lehetséges, hogy Brüsszelből irányítják a szegedi közgyűlést? Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)” 2019. március 5-én aztán megtört a jég, amikor egyebek mellett arról beszélt felszólalásában, hogy „a megrendezésre kerülő magyar–szlovák Európa-bajnokság nemcsak Budapestet érinti, hanem több vidéki nagyvárost is, köztük Szegedet, ahol nagyon fontos az, hogy a városoknak, a magyar vidéknek a jó hírét közvetítjük.”

Tordai Bence: De bátor!

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly hatvanötször emelkedett szólásra, és összesen 1 óra 44 percet beszélt. Akadt egy négy másodperces felszólalása is, amely egy azonnali kérdésre adott viszonválasz volt. A kérdés a Médiatanácsra vonatkozott, amelyben csak fideszesek ülnek. A parlamenti jegyzőkönyvben ez áll: „Orbán Viktor miniszterelnök: Köszönöm szépen, nem kívánok vele élni. (Tordai Bence: De bátor!)” Gyurcsány Ferenc (DK) tízszer szólalt fel, összesen 1 óra 8 percben.

Nyitóképünkön: Az ellenzék és az üres kormánypárti padsorok. Az Országgyűlés plenáris ülése 2019. december 9-én a képen jobb oldalon ott ül Szabó Sándor, Szeged MSZP-s képviselője is (fotó: MTI/Soós Lajos)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: B. Nagy László Fidesz KDNP MSZP Országgyűlés parlament Szabó Sándor Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés