Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Művház
 • Fábián Péter újragondolja Fazekas Mihály fabuláját: Lúdas Matyi elszabadul Szegeden
Művház 2020. január 13. 08:20

Fábián Péter újragondolja Fazekas Mihály fabuláját: Lúdas Matyi elszabadul Szegeden

A tanulságos történetet Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz címmel állítja színpadra a számos szakmai elismeréssel díjazott K2 Színház Szegeden. A darab olvasópróbái a napokban kezdődtek, az egyfelvonásos fabulát február 14-én este mutatják be a színházban.
Hirdetés

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című eredeti magyar regéjét a Benkó Bence–Fábián Péter író-rendező páros, valamint a Žagar együttesből ismert Zságer-Varga Ákos gondolta újra.

Mindenki ismeri a Döbrögit háromszor megbüntető Lúdas Matyi meséjét, igazi klasszikus.

A K2 Színház két rendezője, Fábián Péter és Benkó Bence most megváltoztatják a hangsúlyokat a történetben.

A nézők szeme elé tárják, hogyan lesz Döbrög a döbrögieké, hogyan jut el egy közösség oda, hogy saját sorsáról döntsön.

Lúdas Matyi karaktere is új köntöst kap. Ehhez mérten sajátos alcím dukál a darabhoz: Matyi elszabadul. A végkifejletet február 14-én láthatja a közönség a Nagyszínházban.

– Tisztelettel adózunk a klasszikus mesének, de szeretnénk a mai közeg alapján leszűrt tapasztalatainkat is átadni. Újragondoltuk a verések jogosságát. Vajon mennyire lenne legitim ma, ha Matyi az egyszeri verés után háromszor büntetné meg az urat?” – tette fel a kérdést Fábián Péter író-rendező. – A történet végére el szeretnénk juttatni Matyit arra a szintre, hogy ne erőszakkal reagáljon az erőszakra. A terveink szerint a harmadik büntetés elmarad, s helyette egy rögtönzött bírói tárgyalást iktat be a nép.

A napokban kezdődött az olvasópróba, a kész darabot először február 14-én láthatják majd a nézők. (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

A főhős – akit Krupp Bence személyesít meg – többször is világgá megy a darab folyamán, de utazásai során új tudással gyarapodik, folyton fejlődik, jogi és orvosi ismeretekre is szert tesz. Mindig más korszakból tér vissza Döbrögre, ahol mintha megállt volna az idő: állandóan építik Döbrögi kastélyát, végetnemérő munkával szimbolizálva az uralkodást.

Matyin kívül több karaktert is megismerhetünk természetesen: a lúdlányok – Borsos Beáta és Menczel Andrea – például az előadás narrátoraiként lépnek színpadra, szintén megelevenedik a furkósbot, Rétfalvi Tamás a bosszúállást képviselve: folyton arra ösztönzi Matyit, hogy büntesse meg Döbrögit, továbbá a Szívós László Kisbíró karaktere kapcsán is fontos tanulságot vonhatnak le a fiatalok.

– Látni kell, hogy olykor a végrehajtó nem azért teszi a dolgát, mert vakon bízik a felette levőben, hanem mert megköveteli a kötelesség. Komolyan vesszük a gyerekdarabok rendezését, hiszen lehet valakinek ez a darab lesz az első színházi élménye. Ki kell aknázni a helyzetkomikumokat, de nem szabad megfeledkezni arról, mit is akarunk elmesélni – fogalmazott a rendező, Fábián Péter.

Szereplők

 • Lúdas Matyi, munkakerülő libapásztor: Krupp Bence
 • Furkó, furkósbot: Rétfalvi Tamás
 • Döbrögi, tekintetes úr: Gömöri Krisztián
 • Őzv Lúdasné, Matyi anyja, szakácsnő: Molnár Erika
 • Kisbíró, kis bíró: Szívós László
 • Ispán, Döbrögi bal keze: Szilágyi Annamária
 • Balliba, lúdlyány: Menczel Andrea
 • Jobbliba, lúdlyány: Borsos Beáta
 • Döbrög népe, elnyomottak: tíz fős tánckar

Zeneszerző: Zságer-Varga Ákos
Jelmeztervező: Horváth Jenny
Díszlettervező: Szakács Ferenc
Író-rendező: Benkó Bence / Fábián Péter

Bemutató február 14-én 19 órakor a Nagyszínházban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: próba Szegedi Nemzeti Színház olvasópróba