Hirdetés
Szegeden 2020. január 12. 22:23

Zenés balkáni forgatag Szeged szívében

Képriport
Herceg Novi egyik legrégebbi kulturális eseménye a Mimóza Fesztivál, melyből vasárnap este a szegedi belvárosában adott egy kis ízelítőt a montenegrói városból érkezett fúvós zenekar és kísérete.

Hirdetés

Idén 51. alkalommal rendezik Herceg Noviban a Mimóza Fesztivált. A február 14-e és március 14-e között sorra kerülő eseményt ezúttal Szegeden is népszerűsítették a szervezők. Egy montenegrói fúvószenekar ugyanis a Széchenyi térről indulva vidám hangulatban masírozott végig a Kárász utcán a Dugonics térig. A csontig hatoló hideg ellenére mintegy 50 érdeklődő kísérte őket útjukon. Sokan fotózták őket, a menet előtt haladó bohócruhás szervezők pedig mimózaágakat és Herceg Noviról szóló prospektusokat osztogattak a bámészkodóknak. Sokan kijöttek az utcára a környékbeli éttermekből, kávézókból is, amint meghallották a pattogós dallamokat.

A sárga mimóza Európa mediterrán vidékein egészen korán, már január-februárban elkezd nyílni, így egyike az év legkorábban nyíló friss virágainak, egyben a tavaszvárás és - köszöntés egyik jelképe.

Aki barátságtalan idő ellenére végigkísérte a műsort, egy tanulságot mindenképpen feljegyezhetett magának: a mimóza a közhiedelemmel ellentétben nem érzékeny növény, mert jól bírta a hideg szegedi estét. A másik tudnivaló, amit ezen az estén érdemes volt megjegyezni, hogy Herceg Novi Szegedhez hasonlóan igazi fesztiválváros, így ha valaki Montenegróban jár, feltétlenül látogasson el oda.     

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Montenegró Mimóza fesztivál