Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. január 11. 10:29

Berg Wozzeckje a társadalom peremére viszi az operabarátokat a Belvárosi Moziban

A modern opera előfutárakánt számon tartott Wozzeckkel folytatódik szombaton este a felújított Belvárosi Moziba visszaköltözött Live in HD vetítések sorozata. Alban Berg operáját a Salzburgi Ünnepi Játékokkal koprodukcióban mutatja be a New York-i Metropolitan Opera.

Hirdetés

Alban Berg operájának 1925-ös berlini Staatsoper beli ősbemutatóját sokan máig a modern opera születésnapjaként tartják számon.

Az osztrák zeneszerző háromfelvonásos operájához alapanyagként Georg Büchner, a fiatalon elhunyt XIX. századi költő-újságíró-orvos töredékesen fennmaradt drámáját, a Woyzecket vette alapul.

Saját maga írta-szerkesztette át a művet, melynek kéziratban, már-már olvashatatlanul fennmaradt címét az első elemzők Wozzecknek olvasták.

A komponista még 1914-ben elkezdett dolgozni a történeten, maga írta a szövegkönyvet, sok vázlatot készített, de a háború miatt elakadt a munkával. Csak utána kezdett el újra foglalkozni a komponálással, és lényegében 1921-re készült el a zenei alappal, majd nekilátott a hangszerelésnek.

Berg az egyszerűsítés érdekében Bücher tragédiájának 26 színét 15-re vonta össze, több szereplőt elhagyott, ezenkívül a túlságosan naturalisztikus részeket kihagyta. A kész operát végül 1925. december 14-én mutatták be Berlinben.

(fotó: Metropolitan Opera)

A Met Live in HD élő adását szombaton este 7 órától láthatják az operabarátok a Belvárosi Moziban.

Az 1820 körül játszódó, valós történeten alapuló dráma a szegénység és a kiszolgáltatottság kórképe.

A társadalom peremén sodródó torz, pantomimszerű alakok alkotják azt a világot, ahol az őrület határán álló Wozzeck boldogulni, pontosabban túlélni próbál.

Büchner drámája valóságos történeten alapul. 1821. június 21-én egy Johann Christian Woyzech nevű ember megölte öt évvel idősebb szeretőjét, bizonyos Frau Woostot, és tettét be is vallotta.

Ekkor azonban az ügyvédben felmerült, hogy talán nem beszámítható a férfi. Egy doktor Clarus nevű orvos megvizsgálta a gyilkost, és arra a következtetésre jutott, hogy beszámítható az illető. Woyzech-et elítélték, és 1824-ben Lipcsében nyilvánosan kivégezték.

Ha van mű, amelyik gyökeresen megváltoztatta az operáról való gondolkodást, az Berg műve, a Georg Büchner drámai töredékei nyomán komponált Wozzeck.

A Salzburgi Ünnepi Játékokkal koprodukcióban bemutatott előadás rendezője a különleges vizuális világukról elhíresült előadásokat jegyző dél-afrikai William Kentridge, a címszerepet a New York-i közönség egyik dédelgetett kedvence, a svéd Peter Mattei énekli, Yannick Nézet-Séguin vezényel.

A 102 perces német nyelvű közvetítést angol és magyar felirattal vetítik a Zsigmond Vilmos teremben.

Szereplők

  • Elza van den Heever (Marie)
  • Tamara Mumford (Margret)
  • Christopher Ventris (A tamburmajor)
  • Gerhard Siegel (A kapitány)
  • Andrew Staples (Andres)
  • Peter Mattei (Wozzeck)  
  • Christian Van Horn (Doctor)

Vezényel: Yannick Nézet-Séguin
Rendező: William Kentridge

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Met Live in HD Alban Berg Wozzeck Metropolitan Opera opera
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés