Hirdetés
Művház 2020. január 11. 09:15 Forrás: MTI

Silviu Purcărete fotóiból nyílik kiállítás Szegeden

A világhírű rendező képeivel, a Valahol Palilulában című filmjének vetítésével és az ahhoz kapcsolódó beszélgetéssel köszöntik a román kultúra napját január 15-én a városban.

Hirdetés

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókszervezete közleményében azt írja, a Purcarete világa című kiállítás a művész, a Román Kulturális Intézet, a Budapesti Nemzeti Színház és az UNITER (a Román Színházak Egyesülete) együttműködésének eredménye. A tárlatot 2015-ben a bukaresti Nemzeti Színház előcsarnokában a romániai országos színházi fesztivál megnyitóján láthatta először a közönség.

Marina Constantinescu, a fesztivál igazgatója úgy fogalmazott, Purcarete világa „drámai, feszült, kifinomult, vonzó, költői, szenvedélyes. Tele elképesztő történetek részleteivel. Ő meglepetten és alázattal néz körül. Silviu Purcărete elbűvölő felvételei egy nagy művész történetéről suttognak nekünk egyet s mást”.

A rendező által a világ minden táján készített lenyűgöző képeket Magyarországon elsőként Budapesten mutatták be, amikor Silviu Purcărete tavaly tavasszal Csehov Cseresznyéskertjét állította színpadra a Nemzeti Színházban.

A kiállítás megnyitóját Silviu Purcărete Szegeden most először bemutatott Valahol Palilulában című 2012-es filmjének vetítése követi, az összművészeti projekt pedig a Király Hajnal filmesztéta vezette workshoppal zárul.

Silviu Purcărete Bukarestben született. 1974-ben végezte el a rendező szakot a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A craiovai Nemzeti Színházban rendezett előadásaival 1990-től berobban a nemzetközi színházi életbe és világraszóló sikert arat fontos színházi fesztiválokon. 1992 és 1996 között a bukaresti Bulandra Színház igazgatója volt, 1996–2002 között pedig a Limoges-i Színházi Központot vezette, ahol színházi akadémiát is alapított. Első filmjét 2010-ben Romániában rendezte Valahol Palilulában címmel. Operarendezőként is ismert, a világ legnagyobb operaházaiban rendez. A Magyar Állami Operaház az ő rendezésében játssza az Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról című operáját. A budapesti Nemzeti Színházban először 2015-ben Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát rendezte, amely nagy sikert aratott a craiovai és a gdanski Shakespeare fesztiválokon. Kitüntették a Románia Csillaga érdemrenddel és a francia Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával. 2003-tól az Európai Színházak Uniójának egyéni tagja. Jelenleg Párizsban él.

Valahol Palilulában
román filmdráma, 145 perc, 2012.

Szereplők:
Dr. Serafim:
Aron Dimeny
Predoleanu: Răzvan Vasilescu
Ilie Tudorin: George Mihăiţă
apa: Ilie Gheorghe
a kis Leana: Ofelia Popii
Limoncelli felesége: Ioana Crăciunescu
Virgil Codreanu: Constantin Chiriac
fiatal orvos: Marius Manole
Gogu: Sorin Leoveanu
Sheep: Romaniţa Ionescu
hermafrodita: Anne Marie Chertic

Rendező: Silviu Purcărete
Forgatókönyvíró: Silviu Purcărete
Operatőr: Adrian SilişteanuA film főszereplője Serafim, frissen végezett orvos, akit ideiglenesen egy isten háta mögötti, alföldi román kísértetváros, Palilula kórházába helyeztek ki. Új munkahelye egy valószínűtlen intézmény, amely egyszerre szanatórium-járványkórház és nőgyógyászati klinika, ahol azonban egyetlen gyerek sem jön világra. Palilula egy olyan hely, ahol a jelentéktelen és a varázslatos dolgok együttesen határozzák meg a létet, a város lakosságát az örökös részegség, mulatozás és orgiák szakítják el a való világtól. A film több évszakon és éven keresztül követi Serafim doktor palilulai viszontagságai.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film kiállítás Román Kulturális Intézet Silviu Purcărete