Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Fotókkal emlékeztek a szegedi Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról bemutatójára
Művház 2020. január 9. 20:40

Fotókkal emlékeztek a szegedi Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról bemutatójára

Képriport
Az országban másodikként Szegeden mutatták be a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, de a darabról egyetlen felvétel sem maradt fenn. Ha Orosházán nem kerül színre, és nincs egy akkor fiatal fényképész, akkor egyetlen képkocka sem őrizte volna meg, a szegedi színház előadását. A Somogyi-könyvtárban az orosházi előadás fotóiból most nyílt kiállítás.

Hirdetés

Az óriási érdem Gonda Gézáé – kezdte a kiállítást megnyitó beszédét dr. László István, az egykori szegedi Fortuna együttes alapembere. Hogy nem túlzott, jól mutatja, hogy a Szegedi Nemzeti Színházban 1974. február elsején bemutatott darabról egyetlen fotó sem maradt fenn. Ez annál is érthetetlenebb, mert a vidéki előadásokat is ideszámolva 75 alkalommal játszotta a társulat.

Kevés élvezetesebb kiállítás megnyitó hangzott el az elmúlt években, mint dr. László Istváné, aki annak hátterét is megvilágította: milyen előzmények után vállalkozott a musicallel azonos című, 1971-ben megjelent kisregény megírására Déry Tibor. Az 1960-as évek végén három olyan rockfesztivált rendeztek, amelynek látogatottsága elérte a 3-400 embert. Előbb a svájci Montreux-ben, majd Woodstockban. Az utóbbin a Rolling Stones nem lépett fel, ami jókora baklövésnek bizonyult. Éppen ezért szervezték meg a kaliforniai Altamontban azt a fesztivált, amelyet a Mick Jaggerék menedzserei a zenekar köré építettek. A fesztivál leginkább azért vonult be a rocktörténetbe, mert a rendfenntartás feladatát a szervezők a Pokol Angyalai nevű motoros csapatra bízták. Az altamonti fesztiválon öt ember halt meg. Déry Tibor 1971-ben megjelent kisregényében ennek a tragikus végű fesztiválnak a történetét használta fel alapanyagként.

A budapesti Vígszínházban 1973 márciusában mutatták be a Déry műre épült musicalt, amelynek zeneszerzője Presser Gábor volt, a szövegírója Adamis Anna. Érdekesség, hogy előbb az Illés együttest kérték fel, hogy zenésítse meg a darabot, de ők elzárkóztak. Ekkor került képbe a Presser Gábor vezette LGT, amelyben jókora vitát váltott ki a felkérés, és ennek nyomán távozott az együttesből Frenreisz Károly basszusgitáros.

A szegedi bemutatót felidézve dr. László István úgy fogalmazott, hogy zenekara, a Fortuna könnyen tanulta meg musical tizenhárom zeneszámát, az igazi nehézségek akkor kezdődtek, amikor a színpadi próbákra került a sor. Az előadás valamennyi alkalommal élőzene mellett szólalt meg. Kiderült, hogy a színészek 80 százaléka nem tud énekelni, 90 százalékának pedig nincs ütemérzéke. Innen indult a zenészek és a színészek közös munkája Giricz Mátyás rendező és Makláry László zenei vezető irányításával – idézte fel az előzményeket a zenekar egykori vezetője. A darab társrendezője Jachinek Rudolf volt.

A musical óriási siker lett Szegeden, állandó teltházzal mentek az előadások. Olyan színészek léptek benne színpadra, mint Király Levente, Körtvélyessy Zsolt, Martin Márta, Fogarassy Mária, Gyürk István, Kovács János és Melis Gábor.

A Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról-t egyetlen nap játszották Orosházán, ahol két előadást tartottak. A fogadtatásról mindent elmond, hogy a helyi kultúrház 500 fős nagytermében kétszer 650-en néztek meg az előadást, és itt készültek az orosházi illetőségű Gonda Géza fotói. A Somogyi Könyvtárban ezekből állítottak ki most huszonnégy fekete-fehér fotót. A megnyitón az alkotó bejelentette, hogy valamennyi képet felajánlotta a szegedi könyvtárnak, így azok a tárlat február 4-ei zárása után is megtekinthetőek lesznek.

A Déry-Presser-Adamis-művet Budapest és Szeged után gyors egymásutánban Pécsen, Szolnokon és Győrben mutatták be, Szegedre pedig a 1999-ben tért vissza, amikor a Szabadtérin játszották.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó kiállítás Somogyi-könyvtár Gonda Géza Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Orosháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés