Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Orbán a Szeviép-ügyről: a kormánynak nincs dolga a bírósági ítéletek környékén
Szegeden 2020. január 9. 16:23

Orbán a Szeviép-ügyről: a kormánynak nincs dolga a bírósági ítéletek környékén

Nem vette fel a Pesti Srácok által a lovak közé bedobott gyeplőt Orbán Viktor az év első kormányinfóján, amit tavalyhoz hasonlóan most is ő tartott. A Szeviép-ügyről azt mondta: a kormánynak nincs teendője az ügyben, a bíróságnak magának kell elintéznie ezt. Ez jót is jelent és rosszat is.

Hirdetés

A Pesti Srácok riportere azt kérdezte, hogy a

„Szegedi Törvényszék futni hagyta a milliárdokat eltüntető Szeviép-vezéreket, és ennek a Szegedi Törvényszéknek, ennek a testületnek két olyan tagja is volt, akik esetében fennáll az összeférhetetlenség: egyikük családi cégén keresztül Botka Lászlóéknak számlázott be több százmillió forint értékében, a másikuk pedig egy szegedi önkormányzati lakást szerzett meg potom összegért. Mi a véleménye erről az ügyről?”

Már a kérdésében sem mondott igazat a Pesti Srácok

A kérdés önmagában is csúsztatás, hiszen a Szegedi Törvényszék senkit sem hagyott futni, csupán úgy ítélte meg, hogy a vádhatóság által felvonultatott bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy elítéljék a vádlottakat, nem véletlenül bizonyítottság hiányában mentették fel a Szeviép-vezéreket.

Az sem igaz, hogy fennáll az összeférhetetlenség, egyelőre vizsgálat zajlik, ráadásul folyosói pletyka, hogy ez nem zárul majd az összeférhetetlenség megállapításával.

Botka Lászóéknak sem számlázott senki, egy cég számlázott egy konzorciumon keresztül Szeged önkormányzatának, aminek nincs hatása arra, hogy a konzorciumban melyik cég, milyen alvállalkozói munkákat végez el. A konzorcium összetételét sem a szegedi önkormányzat állítja össze. A kifizetés ráadásul még nem történt meg, az január 16-án esedékes, mint azt meg írtuk.

Az említett önkormányzati lakást pedig 2015-ben vásárolta a bírói tanács Pesti Srácok által besározott másik tagja. A vásárlás a jogszabályoknak megfelelően történt, olyan módon, ahogyan sok szegedi is megvehette és megveheti a bérelt ingatlanját.

Természetesen mindezekkel a Pesti Srácok is tisztában van, de hát a politikai érdek azt diktálja, amit.

A Szeviép-ügyről és a Szegedi Törvényszék ítéletéről itt írtunk.

Orbán azt az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat félti, amit épp az ő emberei ásnak alá

Orbán Viktor válaszában viszonylag önmérsékletet tanúsítva lényegében azt mondta, hogy a kormánynak, így neki sincs keresnivalója a bírósági döntés környékén.

„Szerintem nekünk nincs teendőnk, és szerencse is, hogy nincs teendőnk, mert lenne itt akkor haddelhadd” – kezdte a válaszát Orbán, beismerve, hogy a kormány nem avatkozhat bírósági ítéletekbe.

(Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter már nem volt ilyen óvatos korábban)

„Magyarországon bírói önigazgatási rendszer van, tehát a bírói igazságügyi rendszernek magának kell szembesülnie ezzel a kérdéssel” – tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint ugyanakkor, ha felmerül a korrupció, akkor a hatóságoknak el kell végezniük a munkájukat. Azt azért elmondta, reméli, hogy ha történt bűncselekmény, a rendőrség és az ügyészség nyomoz majd.

Azt is mondta, örülne, ha magyar igazságszolgáltatás feje felől eltűnne a korrupció vádja, és kiderülne, hogy ez nem igaz, vagy ha igen, akkor elszigetelt esetről van szó. Azt is mondta: az igazságszolgáltatásba vetett bizalom nagy érték egy demokráciában, és eddig ebben nem álltunk rosszul.

Orbán válaszából egyértelműen kiderül, hogy egyfajta védettséget kíván biztosítani a bírósági ítéleteknek a politikától, igaz sok múlik majd azon, hogy a Handót az Országos Bírósági Hivatal élén váltó Senyei György Barna, aki egyébként egyértelműen a kormány lekötelezettje, miként nyúl a történethez. Fleck Zoltán jogszociológus szerint egyértelműen megfélemlítés és fenyegetés a Szegedi Törvényszék elleni vizsgálat.

Az távolról is látszik, hogy a korrupciós vád nagyon erőltetett, gyakorlatilag csak a Fidesz-média hajolt le az összeesküvés-elméletért, nyilván ők máshogy nem, csak korrupciós ügyként tudják értelmezni a Szegedi Törvényszék ítéletét a Szeviép-ügyben. Erről is írtunk.

Ami az igazságszolgáltatás korrupciós vádját illeti, egészen vicces, amikor politikus – akárki is az –, mint politikus félti a korrupciótól az egyébként még általa is kifejezetten tisztának tartott rendszert.

Az pedig kifejezetten tragikomikus, hogy Orbán beszél az igazságszolgáltatásba vetett bizalom fontosságáról, úgy, hogy évek óta épp a fideszes politikusok és kormánytagok, valamint a médiamunkásaik azok, akik ennek a bizalomnak az aláásásán dolgoznak.

Válaszával mindenesetre Orbán valamelyest kivonta magát és legalább a kormányát az ügyből, és talán nem ment be teljesen a Pesti Srácok zsákutcájába.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság ítélet Orbán Viktor Országos Bírósági Hivatal Pesti Srácok Szegedi Törvényszék Szeviép
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés