Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 9. 12:03 Forrás: MTI / Index

Orbán Viktor: Fel kell számolni a kórházak adósságát

Évindító sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök a Budai Várban, újságírók kérdéseire is válaszolt.

Hirdetés

Ezekben a percekben zajlik az év első Kormányinfója, amit hasonlóan tavalyhoz, Orbán Viktor tart. A miniszterelnök a sajtótájékoztatót egy beszámolóval kezdte, majd a jelen lévő újságírók kérdéseire válaszol. Cikkünket folyamatosan frissítjük. 

A magyar katonák biztonságban vannak Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján.

A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását – közölte.

A miniszterelnök szerint minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit – mondta Orbán.

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát – közölte a miniszterelnök.

Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel.

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is szeretnék folytatni

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja – mondta Orbán, aki fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek – tette hozzá.

Többek között az ATV is élőben adta a Facebookon a miniszterelnök sajtótájékoztatóját. Ha van egy kicsivel több mint két és fél órája, itt máris megnézheti Orbánt videón is!

Fel kell számolni a kórházak adósságát

Véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának – jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányfő szerint az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről, az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot, mondta, majd hozzátette, hogy ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására – mondta Orbán.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását.

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el – mondta el Orbán Viktor.

A kormányfő szerint nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt a magyarok közös életét, de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy van egy lépésekre lebontott terv, ami szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Lehetséges, hogy Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A klímavédelem fontos, de drága dolog – mondta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Ezek között említette, hogy a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Továbbra is szét akarja választani a magyar energiapolitikát a szövetségi politikától

A magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani – mondta a miniszterelnök.

Orbán az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

A magyar álláspont egyértelmű: egyetlen ország esetében sem támogatjuk, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre bővüljön – szögezte le a miniszterelnök.

Azt mondta, a magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár "minőségi javulást" eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson.

Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz – mondta.

(fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására

A migrációval kapcsolatban nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására – jelentette ki Orbán a rendhagyó Kormányinfón.

A betelepítési kvótára vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszterelnök azt mondta, nem tűnik el az a történelmi feszültség Európában, ami a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző országok között van.

Szerinte Magyarország továbbra is utóbbihoz tartozik, és meg fogja védeni álláspontját ebben a kérésben.

A következő két évnek a kormányzásról kell szólnia

A tavalyi év választási év volt, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia – mondta a miniszterelnök.

Azt is mondta, hogy 2019 az európai parlamenti és az önkormányzati választás éve volt, azonban a kampányidőszak véget ért. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az "aprómunkára" összpontosítja.

A miniszterelnök kijelentette: 2010 óta egyfajta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Sűrű és munkás két évként jellemezte a következő időszakot.

Készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre – jelentette ki Orbán kérdésre válaszolva az évindító sajtótájékoztatón. 

Szerinte bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről, ő készen áll.

Szükség lehet új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt a csütörtöki évindítón Orbán Viktor miniszterelnök.

Szerinte a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül. Mint mondta, a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz, liberális, szocialista, centrista irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást – tette hozzá.

Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni – mondta Orbán Viktor.

A kormány vissza fog térni a korábbi politikai stílusához

A miniszterelnök igazat adott azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de szerinte ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat – mondta.

Szerinte túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, és ő sem örül neki. Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amikből legalább kettőt tervez 2020-ban.

A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni. Szerinte a stabilitás fontos érték, de ha javítani való van, azt ki kell javítani.

Az a cél, hogy 2030-ra a magyar gazdaság elérje az európai unió átlagának 85 százalékát

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék.

Beszélt arról is, hogy általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek – mondta a miniszterelnök.

Orbán elmondta: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel, ahol még tárgyalnak, megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon. Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.

Lázár János feladata, hogy szerezze vissza Hódmezővásárhelyt

Lázár Jánosnak most az a dolga, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt – mondta az évindítón Orbán kérdésre válaszolva.

A kormányfőt arról kérdezték, hogy a napokban három korábbi kancelláriaminisztere, Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János is kritikát fogalmazott meg a Fidesszel, illetve a kormánnyal kapcsolatosan. Erre Orbán Viktor úgy reagált, elfogult mindhármukkal szemben, mert kancelláriaminiszterei voltak és barátai ma is.

Stumpf István volt miniszterről, korábbi alkotmánybíróról a kormányfő úgy nyilatkozott: mindig a legnagyobb tisztelettel viseltetett iránta, a véleményét is kikéri, meghallgatja, és igyekszik is megfogadni. „És igaza van, ha az ember támadó középpályásnak már nem jó, akkor védekező középpályásnak kell lenni” – mondta.

Navracsics Tibor munkájára számít a következő időszakban is, mert ő az egyetlen olyan volt európai uniós biztos, aki Fidesz-tag. Felbecsülhetetlen tapasztalatára ő személyesen és az ország is igényt tart szavai szerint. Megjegyezte, kormánybiztosi kinevezése is van Navracsics Tibornak, a Veszprém Európa kulturális fővárosi címével kapcsolatos munkáért felel.

Lázár Jánosnak pedig, aki Hódmezővásárhely és térsége fideszes országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere, nagy érdemei vannak a kormány működésének dinamizálásában, „csak úgy alakultak a dolgok, hogy elveszítettük közben Hódmezővásárhelyt, és most neki az a dolga, hogy visszaszerezze, és ehhez sok sikert kívánok neki, és minden támogatást meg is adok” – tette hozzá a miniszterelnök.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz KDNP Kormányinfó média miniszterelnök Orbán Viktor Orbán-kormány sajtó sajtótájékoztató
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés