Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megfélemlítés és fenyegetés a Szegedi Törvényszék elleni vizsgálat a jogszociológus szerint
Szegeden 2020. január 8. 21:30 Forrás: hirklikk.hu

Megfélemlítés és fenyegetés a Szegedi Törvényszék elleni vizsgálat a jogszociológus szerint

Magyarországon gyakorlattá vált, hogy a politika a bírói hatalom autonómiáját szeretné szétbombázni fenyegető üzenetekkel – mondja Fleck Zoltán jogszociológus.

Hirdetés

A hirklikk.hu-nak nyilatkozva azt is elmondta: „a politika nálunk késztetést érez, hogy egy neki nem tetsző bírósági döntés után, közvetlenül beavatkozzon az igazságszolgáltatás folyamatába”.

Fleck Zoltán szerint megfigyelhető, hogy a kormány rendre megszólal, és a büntetési tételek szigorítását helyezi kilátásba olyan ügyekben, amelyektől a politikai népszerűség javulását várja.

A lapnak a jogszociológus elmondta: a bíróságok elleni ilyenfajta támadást Kövér László kezdte el, de Fleck szerint az igazságszolgáltatás függetlenségét támadó akciókban „maga a miniszterelnök is ludas”. Azt is állítja, hogy a bírói rendszer támadása, megfélemlítése a Fidesz politikai stratégiájának része.

A jogszociológus szerint a támadások eredménye az, hogy a bíróságok nem tartják magukat a saját jogfelfogásukhoz, hanem meghunyászkodással reagálnak. Magyarán a számukra kevésbé veszélyes megoldást választva inkább egyre gyakrabban kielégítik a politikai hatalom igényeit.

A Szegedi Törvényszék ellen a Szeviép-ügy kapcsán indított vizsgálatról Fleck azt mondta, hogy „lényegében a megfélemlítés része: valójában senki nem vizsgál itt semmit. A témát »felteszik« az asztalra, amit aligha követ joggyakorlat elemzés. Az egész arra jó, hogy a politikai agenda, a tematizálás számára kell az ügyet megvizsgálni. Tehát igazából csak politikai szempontból elemzik az egész Szeviép-ügyet, jogi analízisről szó sincs”.

Fleck Zoltán jogszociológus (fotó: olkt.hu)

A jogszociológus felhívta a figyelmet arra is, hogy láthatóan Senyei György Barnának, az Országos Bírósági Hivatal új elnökének ez az első fontos ügye. Kérdés, hogy elődjéhez, Handó Tündéhez hasonlóan kiszolgálja-e a Fideszt és a kormányt, ahogyan elvárják tőle, vagy sem.

Fleck kitért Gulyás Gergelyre is, aki az egyik Fidesz-közeli lap cikkére reagálva beszélt bírói elfogultságról a Szeviép-ügyben az egyik kormányinfón. A jogszociológus szerint törvényalkotói joggal felruházott politikus nem állíthatja felelőtlenül az ügy valamely szereplőjéről – különösen, ha az illető bíró – hogy elfogult.

A szakértő szerint a bírói összeférhetetlenség megállapítása jogi kérdés, amit viszont most látunk, az „egyszerűen a miniszter politikai érdekei érvényesülnek egy ilyen vizsgálat lefolytatásáról, a nyilvánosság előtt”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Országos Bírósági Hivatal Szegedi Törvényszék Szeviép vizsgálat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés