Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. január 8. 08:18

Szentmihálynak vasúti megállója lesz!

El tudja képzelni, hogy 120-szal dönget Szeged és Röszke között? Vonattal!

Hirdetés

Feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a MÁV a Szeged és Röszke közötti (136-os számú) vasútvonal felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. 2022 nyarára villamosított, modern pálya kötheti össze Szegedet és Szabadkát – elméletileg. A magyar és a szerb kormány áprilisban, Szabadkán írt alá egy szándéknyilatkozatot a társadalmi, gazdasági és kulturális szempontokból is kiemelten fontos Szeged–Röszke–Szabadka vonal rekonstrukciójáról, amely lehetővé teszi a 160 ezres lakosú csongrádi megyeszékhely és a 100 ezres lakosú észak-bácskai központ közötti versenyképes vasúti személyszállítás újraindítását – ezzel is erősítve a magyarlakta települések közötti kapcsolatot. A vajdasági település és Szeged között várhatóan 30–40 perces lenne a menetidő a negyvennégy kilométeres vonalon, amelynek tizenhárom kilométeres magyar szakaszát újíttatja fel és állítja üzembe a MÁV várhatóan 2022 nyaráig.

Röszke, több mint egy évtizeddel korábban. Tényleg megtelik élettel a vasútállomás?

A Szeged és Szabadka közötti vonal átépítése azért is kiemelt beruházás, mert a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítása során Szeged felé kerülő útvonalat lehet biztosítani a személy- és a tehervonatoknak.

Az egyvágányú pálya rekonstrukciója során

  • 120 kilométer/órára emelik a megengedett sebességet – egyes, rövidebb szakaszokon 80 kilométer/óra lesz –,
  • teljesen felújítják a vágányokat,
  • korszerűsítik a biztosítóberendezést,
  • váltófűtéseket építenek be,
  • javítják az útátjárók állapotát
  • és az 5-ös számú főút felüljáróját is kibővítik.
Ekkor még volt értelme az őrháznak is

Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, itt és a röszkei állomáson P+R es B+R parkolókat, esőbeállókat alakítanak ki, valamint modernizálják az utastájékoztatási berendezéseket. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki.

A szolgáltatás egyébként már akkor is pazar volt. Akkor a szerbek éppen azon hisztiztek, hogy a nyitóképünkön látható Bz motorkocsi nem mehet át Szabadkára. Ezért átjött egy Sino a határon, Röszkén átszállt az utazóközönség, egyúttal megvolt az útlevélellenőrzés és a vámvizsgálat is. Képünkön az azóta Szabadka környékéről kikopó motorvonat körülbelül negyvennel csapat vissza Szerbia felé

A feltételes, nyílt közbeszerzési eljárás értékelése és az eredményhirdetés után a nyertessel várhatóan még májusban köthető meg a szerződés, amely csak a finanszírozásról szóló támogatási szerződést követően léphet hatályba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MÁV MÁV-Start Röszke Szabadka Szentmihály Szerbia Vajdaság vasút vonat
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés