Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Amit 2020 tartogat: nyári olimpia, amerikai elnökválasztás, labdarúgó Európa-bajnokság, Trianon-évforduló, Brexit
Színes 2020. január 7. 16:25

Amit 2020 tartogat: nyári olimpia, amerikai elnökválasztás, labdarúgó Európa-bajnokság, Trianon-évforduló, Brexit

Év elején nem árt számba venni, mi mindent tartogat az előttünk álló esztendő. Annyiban mindenképpen mozgalmasabb lesz, hogy idén végigszurkolhatjuk a labdarúgó Európa-bajnokságot, amelynek egyik helyszíne Budapest. Az idén nyári olimpiát rendeznek Tokióban, az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak.

Hirdetés

Inkább haladjunk sorba. Az év első jelentős hazai politikai eseménye a január 26-ai győri időközi polgármester választás lesz. Itt a választóknak arról kell dönteni, ki lesz botrányba keveredett és lemondásra kényszerült (vagy kényszerített) Borkai Zsolt utóda a város élén. Fontos erőfelmérőnek ígérkezik a voksolás, amely megmutathatja, hogy a tavaly októberi önkormányzati választások után miként állnak hazánkban a politikai erőviszonyok. Minek sikerült azóta erősödnie: a kormánypártoknak vagy az ellenzéknek.

Nagy jelentőségűnek ígérkezik a szomszédos Szlovákiában a közelgő parlamenti választás, amelyet február 29-én rendeznek. A politikai elemzők vészforgatókönyveket írnak, mert a most forgalomban lévő közvélemény-kutatási adatok szerint könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi kormányzópárt a Smer a szélsőséges Mi Hazánk Szlovákiával alkothat majd koalíció. Ennél sötétebb jövőképet aligha rajzolhatna magáról északi szomszédunk. Ugyancsak országgyűlési választásokat tartanak Romániában. Igaz, itt jóval később, november 29-én. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy a szociáldemokraták, a Nemzeti Liberális Párt vagy a „román Momentumnak” is nevezett USR-PLUS milyen eredményeket érhet el. A versengés itt teljesen nyitott.

A világpolitika szempontjából nagy jelentőségű, hogy miként vezényli le Nagy-Britannia kiválását az unióból az előrehozott választásokon kiütéses győzelmet arató Konzervatív Párt első embere, egybe az ország miniszterelnöke, Boris Johnson. Az előjelek nem sok jót ígérnek a távozó országnak. Az Európai Unióhoz kapcsolódó hír, hogy ebben az évben kell dönteni a 2021-től induló hétéves költségvetési időszak pénzügyi felosztásáról. A feladat soha nem volt egyszerű, mert szinte mindig az utolsó pillanatban lehetett kompromisszumot találni a fejlett és a fejletlenebb országok igényei között. Több költségvetési ciklus óta színezi a képet, hogy késhegyig menő vita zajlik arról: mekkora összeget kell szánni unió versenyképességének növelésére és mennyit az agrártámogatásokra. Nagy-Britannia kiválásával csökken az elosztható összeg nagysága, és közben több tagország azért harcol, hogy a jogállamiság meglétéhez kössék az uniós kifizetéseket.

Magyar szempontból egyáltalán nem mellékes, hogy idén eldől, hogy kizárják vagy önként kiválik a Fidesz–KDNP az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjából, a Néppártból. A hazai kormánypárti lapokat olvasva egyre egyértelműbbé válik, hogy Orbán maga fogja kiléptetni pártját az említett formációból.

Az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak idén novemberben, ám a hivatalban lévő elnökkel szemben egyelőre tizenkét demokratapárti elnökjelölt verseng azért, hogy Donald Trump kihívója legyen. Nem tudni még, indul-e alkotmányos eljárás az elnöke elmozdításáért (impeachment), amelynek sikere több mint kétséges. Az ok egyszerű: annak a Kongresszusnak kellene kétharmados arányban bűnösnek találni az elnököt, amelyben az elnök pártja, vagyis a republikánusok vannak többségében.

Hazai vizekre evezve rögzítsük, hogy idén lesz száz éve, hogy június 4-én Simonyi-Semadam Sándor, Magyarország miniszterelnöke aláírta az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amely területének kétharmadától fosztotta meg az országot, miközben a magyar ajkú lakosságából 3,3 millió rekedtek az új határokon kívül. A hazai emlékezéspolitika homlokterébe került a centenárium okán is a békeszerződés, ám félő, hogy a múlt feldolgozásához nem visz közelebb az idei év, mert már most olyan politikai megnyilvánulásokat tapasztalni, amelyek messze állnak a józan számvetéstől. Félreértés ne legyen: igazságtalan és megalázó békeszerződést kötöttek száz éve Párizs mellett, ezt józanul gondolkodó ember nem láthatja másként. Ám, hogy milyenek mai válaszaink a történelem felvetette kérdésekre, korántsem mindegy.

Mozgalmas lesz a nagyobb részt előttünk álló év már csak azért is, mert idén labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek. Most először teljesen új formában, mert a kontinens tizenkét városa – Amszterdam, Baku, Bilbao, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, London, Koppenhága, München, Róma és Szentpétervár – ad otthon a tornának. Budapesten az F csoport mérkőzéseit bonyolítják, párhuzamosan a müncheni helyszínnel. Egyelőre nem tudni, a magyar csapat résztvevője lesz-e a tornának.Ha igen, akkor mérkőzéseit Budapesten rendeznék. Európa Liga pótselejtezőn még kvalifikálhatja magát a válogatott a június 12-én induló és egy hónappal később záródó Európa-bajnokságra. Húsz csapat már kivívta az indulás jogát, négy hely kiadó. A magyar válogatottnak előbb Szófiában kell továbbjutni a bolgár válogatott ellen, ha ez sikerül, akkor Budapesten a román nemzeti tizenegy ellenében kellene biztosítani a helyét a huszonnégyes mezőnyben. Mindkét párharc egy meccsen dől el, ha a rendes játékidő döntetlen, akkor hosszabbítás jön, majd a tizenegyesek, ha még azokra is szükség van.

Különleges év 2020 azért is, mert Tokióban nyári olimpiát rendeznek július 24. és augusztus 9. között. Várhatóan 207 ország sportolói indulnak az olimpián, amelyen 33 sportágban 324 versenyszámban küzdenek a helyezésekért. Tokió egy ízben, 1964-ben már rendezett nyári olimpiát. Téli olimpiának kétszer is otthon adott Japán (Szapporo, 1972, Nagano, 1998). Nyitott kérdés, kik lehetnek azok a szegedi sportolók, akik ott lesznek Tokióba. Az evezős Kárász Annának erre komoly az esélye, ahogyan a súlylökő Márton Anitának is. Amennyiben a magyar férfi kézilabda válogatott kivívja a tokiói indulás jogát, akkor a MOL-Pick Szeged több magyar játékosának külön is szurkolhatunk nyáron. Nem könnyíti meg a helyzetünket, hogy a tetemes időeltoldás miatt éjszakába és hajnalba nyúlóan követhetjük nyomon a nyári olimpia eseményeit.

Szegedre visszatérve annyi biztosan tudható, hogy a nyáron adják át a teljesen megújult Móra Ferenc Múzeumot, amelynek rekonstrukciójára közel egymilliárd forintot fordítanak. Májusban újra a Belvárosi Mozi ad otthon a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválnak, idén is lesz SZIN, szabadtéri, borfesztivál és számtalan itt fel nem sorolt kulturális és gasztronómiai esemény.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: amerikai elnök elnökválasztás Európa-bajnokság évforduló foci labdarúgás programajánló Trianon Boris Johnson Borkai Zsolt Brexit Donald Trump
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés