Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ősbemutatót rendez a Kisszínházban Mohácsi János: Szent Johanna történetét a színészek is alakítják
Művház 2020. január 7. 15:44

Ősbemutatót rendez a Kisszínházban Mohácsi János: Szent Johanna történetét a színészek is alakítják

Képriport
Szokatlan próba kezdődött ma délelőtt a Kisszínházban. Mohácsi István Johanna című színművét testvére, Mohácsi János állítja színpadra. A rendező menet közben osztja majd ki a szerepeket és a szöveg is úgy dagad, ahogyan a színészek maguk is hozzájárulnak a forgatókönyvhöz.

Hirdetés

Kedden délelőtt megkezdődött a Szegedi Nemzeti Színház új bemutatójának, a Johannának az olvasópróbája. Az ősbemutatót február 21-én a Kisszínházban tartják, így az alkotóknak negyvenhat napjuk lesz arra, hogy az előadást tető alá hozzák.

– Nem szeretem a politikai áthallásokat, de ma nem lehet egy követ úgy eldobni, hogy ne találja el a politikát, így valószínű, én sem fogok elugrani ez elől – mondta az olvasópróba elején Mohácsi János.

Johanna – olvasópróba. Kattintosn fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A hatszáz éves történet közismert: Jeanne d’Arc a százéves háború idején állt a francia nép élére az angolok elleni küzdelemben. Tizenkét éves korától voltak látomásai. Miután a frontról érkezett hírek megerősítették a jóslatait, a fiatal lány engedélyt kapott, hogy csatlakozzon a sereghez és páncélt viseljen.

Ezt követően több meghatározó győzelmet aratott, majd az angolok fogságába került. Rouen városában, mint boszorkányt vádolta meg az egyház.

Tizenkilenc éves volt, amikor a beauvais-i püspök visszaeső eretnekség miatt elítélte és máglyára küldte. Ötszáz évvel később, 1920-ban avatták szentté.

– A próbák kezdetén még nincsenek kiosztva a szerepek, vannak persze elképzelések arról, hogy ki, mit fog majd játszani, de annyi apró, pici karakter lesz az előadásban, hogy nem lett volna értelme előre kiosztani a szerepeket, majd a színpadi munka során kiderül, kinek pontosan mi lesz a feladata. Mivel az előadás sok kis képből fog összeállni ezért egy színész akár öt-hat szerepet is játszhat majd – mondta Mohácsi János.

A rendező munkamódszeréről azt is elárulta, elvárja a színészektől, hogy maguk számára formálják, alakítsák a szövegeket, mert nem szeretné idegen szerzők szövegeit rákényszeríteni a színészekre.

– Ráadásul a darab vége még el sem készült. Nem használjuk a korábbi feldolgozásokat, mert teljesen másként látjuk mi a történelmet, ahogyan eddig a többi szerző tette, sokkal kaotikusabb dolgot szeretnénk létre hozni, mint a klasszikusok – utalt állandó alkotótársával, Mohácsi Istvánnal közös munkájukra.

A testvérpárt eddigi alkotásaik szerint a „nagy mesék” érdeklik. Sokszereplős, gazdag látványvilággal és saját zenével színpadra állított előadásaik korábban már számtalan esetben nyújtottak katartikus élményt a nézőknek.

A február 21-i szegedi bemutató szereplői: Ágoston Katalin, Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Borovics Tamás, Csorba Kata, Fekete Gizi, Jakab Tamás, Kárász Zénó, Medveczky Balázs, Pálfi Zoltán, Poroszlay Kristóf, Róbert Gábor, Szegezdi Róbert és Sztarenki Pál.

A díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Remete Krisztina tervezi, az előadás zenei anyagáért pedig Kovács Márton felel.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Kisszínház Johanna Mohácsi István Mohácsi János Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés