Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Hat nő hat szerető figyelmével: minden hónap utolsó vasárnapján elmondhatja egy órában búját-baját
Szegeden 2020. január 6. 18:46 Forrás: Szegedi Tükör

Hat nő hat szerető figyelmével: minden hónap utolsó vasárnapján elmondhatja egy órában búját-baját

Szerelmi csalódás, munkahelyi, családi konfliktus, feldolgozhatatlan bánat – bármiről mesélhet idős és fiatal, nő és férfi egy órában. A hat szegedi nő nem ad tanácsot, csak szerető figyelmet. A Szegedi Tükör meglátogatta őket még az első alkalom előtt.

Hirdetés

– Január utolsó vasárnapján azzal a céllal ülünk be a Széchenyi téri Lipóti Pékség kávézójába, hogy meghallgassuk azokat, akiknek problémájuk van – mondta a nem mindennapi kezdeményezésről Széllné Papdi Katalin. – Bárki elmondhatja búját-baját nemre, fajra, korra, vallásra tekintet nélkül. Ha csak egy olyan ember jön el az induláskor, akinek tudunk segíteni, már megéri.

Mint kiderült, működik már ilyen segítő-beszélgető önkéntes csapat Győrben és Budapesten. A szegedi a harmadik az országban.

Velük lehet beszélgetni minden hónap utolsó vasárnapján a Széchenyi téri Lipóti Pékség kávézójában. Balról jobbra: Biczókné Gyulai Rozália, Szalai Tünde, Ludman Anikó, Tóth Ildikó, Széllné Papdi Katalin és Pónyai Réka (fotók: Szabó Luca)

Az első beszélgetés

Az első beszélgetés időpontja: január 26., vasárnap 13–16 óra között. A helyszín: a Széchenyi téri Lipóti Pékség kávézója. A beszélgetések alapja a titoktartás. Az anonimitás is garantált. Az önkéntes segítők soha senkinek nem adnak ki információt arról, kivel beszélgettek és mi hangzott el a beszélgetésen. Előzetesen a Beszélgessünk Szegeden! Facebook-oldalon lehet bejelentkezni a beszélgetésekre, de a helyszínen is fogadják az érdeklődőket, ha van hely.

– Győrben alakult meg jó pár hónappal ezelőtt az első csapat, amelyről a Nők Lapjában olvastam – mesélte Katalin. – Nekik a Facebookon Beszélgessünk néven van oldaluk. Felvettük velük a kapcsolatot, és nagyon örültek, hogy Szegeden is elindítjuk a vasárnapi beszélgetéseket.

Győrben nyolcan voltak a kezdetekkor, de folyamatosan nő a beszélgetni vágyók és a csapattagok száma, mondta egy interjújában az egyik győri alapító, Goschler Mónika.

– Jelenleg hatan vagyunk a szegedi csapatban, hat nő – vette át a szót Tóth Ildikó. – Van közöttünk jogász, informatikus és tanár. Mindenki rendelkezik mentálhigiénés tapasztalattal, gyakorlattal, többen ilyen végzettséggel is.

Az önkéntes segítők idejüket, figyelmüket és feltétel nélküli elfogadásukat adják – ingyen. Mert semmibe se kerül, ha valaki beszélgetni szeretne velük. Egy óra jut egy emberre minden hónap utolsó vasárnapján délután egy és négy óra között a kávézóban.

Ildikó és Katalin állítja, óriási ereje van annak, ha valaki osztatlan figyelmet kap, főleg mostanság, amikor úgy figyelünk a másikra, hogy közben nyomkodjuk a telefonunkat vagy kapcsolgatjuk a távirányítót. Úgy vélik, sok problémájuk van az embereknek, sokan magányosak, nem tudják kivel megbeszélni a gondjaikat.

Garantált a titoktartás és az anonimitás. Tóth Ildikó elmondta, senkinek nem adnak ki információt arról, kivel beszélgettek és mi hangzott el a beszélgetésen

Meghallgatlak... Párizsban

Sok évvel ezelőtt egy idős francia nő arról volt nevezetes Párizsban, hogy rendszeresen kiült a Bois de Boulogne, Párizs legnagyobb parkjának egyik padjára, ott maga mellé tett egy méretes táblát, amin az állt: Meghallgatlak! És a padja előtt hosszú sorok kígyóztak. Pedig nem adott tanácsot, csak szeretettel, figyelemmel hallgatta a hozzá fordulókat.

Gyakran a hozzánk legközelebb állóknak sem merünk mindent elmondani, mert félünk attól, mit fognak rólunk gondolni. Vagy az állandó megfelelési kényszerben nem mondunk el dolgokat, nem mondjuk el őszintén a véleményünket, hanem inkább magunkban tartjuk, mindez azonban csak gyűlik-gyűlik.

– Az első lépés, hogy merjék elmondani az emberek a problémáikat, akár munkahelyi, családi, párkapcsolati válságról, szülő-gyermek konfliktusról vagy gyászfeldolgozásról van szó – hangsúlyozta Tóth Ildikó. – Mi egy órában csak a beszélgetőpartnerünkre figyelünk. Sok ember már attól megkönnyebbül, ha elmondhatja valakinek a búját-baját. Az embereknek igényük van a szerető figyelemre, a figyelő szeretetre. Mondják, a jó hallgatás gyógyítani képes. Mi nem ítélkezünk, nem adunk tanácsot, nem alkalmazunk terápiát, hanem a tükrözés technikájával, vagyis kérdésekkel vezetjük rá a beszélgetőpartnerünket, hogyan tud a helyzetén változtatni. Lehet, hogy három olyan dolgot kérdezünk, amit eddig még senki sem kérdezett az illetőtől, és talán ennek segítségével találja meg a megoldást.

– Lehet, a felismeréshez kell a beszélgetés, hogy aztán valaki bátran lépjen és felkeressen egy szakembert a problémájával – mondta Széllné Papdi Katalin.

Szabó C. Szilárd

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör Lipóti Pékség pszichológia beszélgetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés