Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Lázár lekommunistázza Márki-Zayt, majd arról beszél, hogy a Fidesznek az emberek valós problémáival kell foglalkoznia
Túl a városon 2020. január 6. 13:50

Lázár lekommunistázza Márki-Zayt, majd arról beszél, hogy a Fidesznek az emberek valós problémáival kell foglalkoznia

Lázár János szerint a pártnak vissza kell szereznie a támogatóit 2022-re, amit szerinte világszínvonalú egészségügy és oktatás megteremtésével lehetne elérni. Lázár úgy látja, „a kormánynak megingathatatlan célkitűzése, hogy Szegedet az alföldi régió központjává tegye”.

Hirdetés

A gond csak az, hogy a kormányzati propaganda szerint a magyar egészségügy és oktatás is világszínvonalú, szóval Lázár képviselő úrnak erről még egyet-kettőt egyeztetnie kellene az egyébként általa „nagyra tartott” Rogán Antal propagandaminiszterrel.

De lássuk a promenad.hu-nak adott interjú főbb részleteit.

Az első kérdés mindjárt torzít, mert az előtte lévő állítás úgy szól, hogy „a balliberálisok kerültek többségbe a város irányításában”. Majd jön a valódi kérdés: „Hogyan értékeli most a vásárhelyi Fidesz, a vásárhelyi nemzeti oldal és politikai közösség helyzetét? Milyen mozgásterük maradt?”

A kérdés érthető, de hát már a felvezető állítás bukta, ugyanis egy színjátéknak ágyaz meg, miszerint balliberális és konzervatív keresztényi síkon dőlt el október 13-án Hódmezővásárhely sorsa. Nyilván még a kisiskolások is tudják, hogy nem ez történt a városban, hanem az, hogy a vásárhelyieknek elegük lett a Lázár János fémjelezte évekből és mindabból, amiről Márki-Zay Péter már többször is beszélt Lázárék és a Fidesz kapcsán. Lázár persze belement a színjátékba, egy cseppet sem vette magára a kérdést és a választási eredményt sem.

Inkább azt mondja az interjúban, hogy „Hódmezővásárhely az elmúlt harminc év egyik legnagyobb nyertese”. Majd rögtön ezután: „A városházán azonban egy kommunista tempójú, liberális fordulat történt.” Beszél még kiürülő kasszáról, gyurcsányistákról, gyűlölet politikájáról és uszításról, majd kijelenti, hogy

„A választást nem a baloldal nyerte meg, hanem a Fidesz veszítette el, itt és országosan is.”

Érdekes gondolatsor, mert ebből eléggé az következik, hogy a lázári szembenézés csak országosan fontos, Vásárhelyen nem annyira megy. Azt hagyjuk is, hogy a kommunistázás meg a jelenlegi városvezetés szapulása semmivel nem kevésbé gyűlöletkeltő, mint az a gyűlöletkeltés, amiről Lázár beszél, illetve azt is engedjük el, amit Lázárék tettek 2018 januárjától egészen tavaly október 13-ig Márki-Zay Péterrel és társaival. Menjünk tovább.

Lázár az országos helyzetet elemezve azt mondja, hogy „a Fidesz tanulságos vereségeket szenvedett”, majd ismét kifejti azt, amit már sok helyen, hogy „két párt van: Fidesz és a NemFidesz”.

Lázár célja tehát az egyébként is poláris magyar társadalmat még inkább polarizálni, úgy tűnik, szeretné, ha ez menne át a közbeszédbe. Nyilván így valósítható meg a szokásos jó-rossz mentén értelmezett világrend, ami a lehető legkevesebb párbeszédet enged meg két másként gondolkodó nemzettestvér/magyar állampolgár között is. De hát ezt kívánja meg a törzsi politika, a szekértábor-elv, ami mentén a Fidesz és ezek szerint Lázár János is gondolkodik. Az sem baj, he ez nem tetszik minden jobboldalinak, mert ugye Fidesz vs NemFideszből lehet majd választani 2022-ben. Ez a probléma is megoldva.

„Ha a Fidesz visszatér arra az útra, hogy a valósággal foglalkozik, akkor képes lesz visszanyerni a szavazói támogatását, sőt, mások bizalmát is hozzáteheti ehhez. Amennyiben viszont nem fordulunk vissza az emberek hétköznapi problémái felé, akkor nagyon kockázatos két és fél éves választási felkészülés áll előttünk” – elemzi a helyzetet Lázár János, aki szerint nyitott a verseny, ami bizonyítja, hogy él és virul a magyar demokrácia.

A bizalom megszerzése rendben is van, erre jó alternatíva lenne például a lázári gondolat, hogy teremtsenek világszínvonalú magyar egészségügyet és az oktatást, igaz joggal vetődik fel a kérdés, hogy 2010 óta ez már viszonylag összehozható lett volna. Ez nem sikerült, viszont nálunk van az egyik legtöbb profi – értsd fizetésért bénázó – focista. Ez jött össze, na.

Ami a „vannak ellenzéki pártok tehát virágzik a demokrácia” logikát illeti, lépjünk túl rajta, mert az sem hiszi el, aki mondja. Lázár János egy intelligens ember, ilyen leegyszerűsítéseket pedig csak olyan intelligens emberek mondanak, akiket épp egy politikai hadművelet közepén találunk.

Egy egészen jó kérdés jön ezután, ami lényege, hogy milyen feladatokat kell végrehajtania a Fidesznek, túllépve a kommunikációs és politikai rutinon.

A „kommunikációst” simán félre lehet olvasni „kommunistázósnak”, ami meg is adná a kérdés velejét az interjú indításának fényében, miszerint Vásárhelyen most kommunista tempó van, mert nem fideszes a városvezetés. Értik ugye?

Mindenesetre Lázár János a válaszában felmondja a fideszes gazdaságpolitika eredményeit és elmondja, hogy a nemfideszes városokban meg csak a Fideszt gyalázzák, és így tovább. A világszínvonalú egészségügy és oktatás mellett megemlíti még, hogy új nemzeti vidékpolitika kell, ami nemcsak zöld fordulatban nyilvánulna meg, hanem a vidéki állampolgárok életminőségének javulásában is.

Majd Lázár János ledobja a kommunikációs atombombát: azt mondja, hogy "Orbán Viktornak nincs szüksége az én tanácsomra, az egész Fideszben neki a legerősebb a valóságérzékelése".

Orbánt évek óta azzal bírálják, hogy elszakadt a valóságtól, de ezt hagyjuk most, sokkal szomorúbb, hogy Lázár János úgy látja, Orbánnak nincs szüksége a tanácsára. Már csak azért is szomorú ez, mert Lázár hetek óta a tanácsaival haknizik a Rádió 7-ten át a Makó tévéig, és most itt ez az interjú, ami hemzseg a tanácsoktól.

Igaz, egyet azért odaszúr Lázár kicsit saját magának is: „Ezzel együtt százszázalékos biztonsággal állíthatom, azt a Fidesz-szavazó nyugdíjas polgártársamat, aki Mezőhegyesen, Csanádalbertin, Makón vagy Vásárhelyen 85-100 ezer forintból él, nem érdeklik a magyar gazdaság kedvező makroadatai.”

Majd egy újabb érdekes gondolat következik a közpénzekkel kitömött oligarchák – vagy ahogyan szofisztikáltan mondják, a nemzeti nagytőkések – országában: Lázár szerint (a nagyapját idézi) „akkor lesz vége a kommunizmusnak az emberek fejében és lelkében, amikor nem arra építünk, hogy irigyek vagyunk, és el akarjuk venni a másikét, hanem a saját tehetségünkkel, szorgalmunkkal, munkánkkal próbálunk sikeresek lenni”. Az országgyűlési képviselő szerint ezt az irigységet kovácsolják újra Magyarországon és Hódmezővásárhelyen is. 

És most gondoljanak Mészáros Lőrincre és Tiborc Istvánra, ahogyan a saját tehetségük által milliárdosokká válnak éppen.

Tramtrain

A tramtrainnel kapcsolatban az interjúban elmondja, hogy a fejlesztésnek, valamint a villanymotoros üzemeltetésnek köszönhetően Vásárhely és Szeged utcáin csökken majd a károsanyag-kibocsátás. Ezután leszögezi: „a kormánynak megingathatatlan célkitűzése, hogy Szegedet az alföldi régió központjává tegye”. A tramtrain ellen ágálóknak pedig azt üzeni, hogy „Szegeddel jó összeköttetésben lenni, ezt a szabadkaiak, aradiak és temesváriak is tudják, csak – úgy tűnik – a vásárhelyiek egy része nem ismeri föl a jól felfogott érdekeit”.

Szeged-Budapest és Szeged-Szabadka vasútvonal

Az interjúból kiderül, Lázár János azt kérte Orbán Viktortól és azt javasolta a kormánynak, hogy sürgősen(!) kezdjen hozzá a Budapest-Szeged vasútvonal fejlesztéséhez. A fideszes képviselő szerint az egyik település belvárosától a másikig 1 óra 45 perc alatt el kellene tudni jutni vasúton.

A Szeged és Debrecen közötti autóút négysávosítását és az algyői Tisza-híd négysávosra bővítését is kérte a kormánytól, amit el is fogadtak Lázár szerint. Az útépítés 800 milliárd forintba kerül, és már zajlik a nyomvonal kijelölése – állítja a fideszes országgyűlési képviselő. Azt is elmondja az interjúban, hogy 2021-ben megkezdődhet a Szeged és Szabadka közötti vasútvonal építése.

(fotó: Lázár János Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: interjú Lázár János Szabadka Szeged tramtrain vasút
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés