Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 6. 09:32

Német közszolgálati tévé: dollármilliókat keresnek a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnökén

Az ARD oknyomozó riportban számolt be arról, hogy Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség magyar elnöke 5 és fél millió dollárral nem tud elszámolni. A tévé szerint korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás a 80 éves Ajánnal szemben.

Hirdetés

Az ARD szerint az 5 és fél millió dollár (mintegy 1 milliárd 650 millió forint) nagyrészt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól származó tévés közvetítési díjak részesedéséből és a doppingoló versenyzők után fejenként, a tagországoktól kért 500 ezer dollár készpénzből(!) jött össze. Ennyi pénz sorsa tisztázatlan a szövetség számláján a német televízió szerint.

Az oknyomozó újságírók a visszásságokról tanúskodó dokumentumokat átnézették Mark Piethtel, a baseli egyetem büntetőjog-professzorával. A svájci jog szerint a történtek az okirat-hamisítás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúját is felvetik. A professzor azt mondta az ARD-nek: ezek a bűncselekmények nem évültek el, és a svájci ügyészségnek hivatalból, azaz feljelentés nélkül is nyomozást kell indítania – írja az Index.

Azt is írják, hogy a doppingellenőrök egy időben azon országok versenyzőit nem vagy alig ellenőrizték, amelyek segítették Aján Tamást a hatalmi pozíciójának megerősítésében. Oroszország és Grúzia szerepel az ARD riportjában.

A német közszolgálati televízió szerint ráadásul a Magyar Antidopping Csoport munkatársai pénzért szemet húnytak több manipulált doppingminta fölött is. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport vezetője az Indexnek cáfolta az ARD vádjait.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: korrupció súlyemelés Aján Tamás ARD Nemzetközi Súlyemelő Szövetség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés