Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. január 5. 19:21

Méghogy Botka-újság lennénk? Itt van a tíz legcikkünk 2019-ből

Volt egy durva és egy brutális kampány, volt egy szeviépes felsülés a jobboldali fake news gyáraknak, de a legcikk mégis a szeretetről, az összefogásról, a jótékonyságról szólt.

Hirdetés

Kettőnél többször kaptuk meg a jobboldalról,

  • politikusoktól,
  • szájhősöktől
  • és a sajtómunkásoktól,

hogy Botka László háziújságja vagyunk. Ez akár azt is jelenthetné, hogy mást se írunk, csak éljen, Botka László-interjúkat, és miután ezek megjelennek, és megosztjuk a Facebook-oldalunkon is, rögvest elkezdi mantrázni ezeket mindenki.

Hát...

Mi is volt Hadházy Ákos legemlékezetesebb mondata a parlamentben?

Igen. Az.

Pontosan az a válasz a föntiekre.

Tény, népszerűek a polgármesteri interjúk, ám a legolvasottabb közülük is csak a nyolcadik helyre futott be 2019-ben a legnépszerűbb írásaink versenyében. Íme az idei top tíz, hátulról visszafelé.

10. Augusztus eleje már a kampányról szólt, ám a java még csak ezután következett. Mégis, már ekkor is voltak olyan események, amelyeket sikerült jobboldalról tönkretenni, mert egyesek szerint akkor is Botka László tehet mindenről, akkor is ő intéz el mindent, ha éppen pont annyi köze van hozzá, mint mondjuk önnek, kedves olvasó. Máté Bencének a kiállítására vártuk Jane Goddallt, aki nem tudott eljönni. Ekkor is elkezdődött a botkázás, erre kellett reagálnia a világhírű szegedi természetfotósnak.

9. Klímaváltozás, megvan? Szép lassan csak elfogadja mindenki, hogy igen, jelentősen megváltozott az időjárásunk. A május végi özönvíz sokáig emlékezetes marad, és akkor még nem is sejthettük az őszi ítéletidőt, amely egyébként be sem fért ebbe a fölsorolásba

8. „Azt tapasztalom, hogy a szegediek büszkék a városra, és a békés építkezés folytatását szeretnék. De ehhez az is kell, hogy vasárnap tényleg ott legyenek a szavazókörökben és rám, valamint az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltjeire szavazzanak. Szánjon mindenki néhány percet arra, hogy ez a nyugodt, békés építkezés, amelyet mi képviselünk, folytatódhasson” – nyilatkozta a polgármester az októberi választás előtt megjelent interjújában. Kiderült, a szegediek jelentős többsége valóban a békés építkezés folytatását akarja.

7. Czutor Zoltán maga köré gyűjtötte a Fool Moont, a Sun City Brasst, Tarjáni Zsófit a Honeybeastből, Hegyesi Andrást a Gypo Circusból, az Útközband énekesét, Bajusz Attilát, hogy elénekeljék Szeged legújabb dalát, Szeretem, ha szabad címmel. Önök is szerették.

6. Földi Ottó olyat tett, amit csak a legnagyobbak, a legbátrabbak, a leghősiesebbek tesznek. Tizennégy embert, mentett meg manőverével, amelynek végén ő már nem tudott kiszállni a bal első ülésből. Harmincegy évet élt.

5. Nem tudunk vonat nélkül élni: az Aranyhíd expressz újraindulása, és az, hogy minden nap járt a nyári menetrendben – egész addig, amíg nem kezdték meg a pályafelújítást Félegyháza fölött – fölvillanyozta önöket.

4. Európai Parlamenti választások is voltak májusban, amelynek szegedi értékelése majdnem a dobogóig rakétázott föl.

>

3. Egy lapszemle lett a bronzérmes, amely aranyt ér azoknak mindenképpen, akik nem Orbán Viktor világában akarnak élni. Magyarországi riportot közölt a világ egyik legtekintélyesebb lapja, tele olyan megállapításokkal, amik egy közügyekben tájékozott magyarnak valószínűleg nem jelentenek újdonságot, mégis mellbevágó, mennyire nyilvánvaló az elképesztő méretű korrupció.

2. Ha volt sajtótörténeti pillanat nemhogy 2019-ben, de a XXI. században, akkor a március 30-i biztos, hogy az volt. Ekkor Ujhelyi István Szeged EP-képviselője, kinyitotta szőregi házának kapuját, és beengedte oda a teljes magyar sajtót. Miért tette? Mert akkortájt a fideszes fake news gyárban az azóta szabadon bocsátott Baranyi Sándor, mondjuk így, „érdekes dolgokat” mondott. Ma is tartom, amit akkor írtam: „egyszerre volt folyamatos nevethetnékem, és közben szégyenkeztem azért, mert ott tartunk ma Magyarországon, hogy az Orbán-rezsim működése miatt egy ellenzéki képviselőnek ilyet kell tennie. Ujhelyi mindent megmutatott, sőt, sokkal többet is, mint kellett volna. De nem lehet már másképp harcolni a Fidesz ellen, csak így.”

1. Egészen elképesztő volt látni, ahogy Párizs egyik ikonikus épülete, a Notre Dame egy banális hiba miatt majdnem teljesen elpusztul – azóta tudjuk azt is, egyáltalán nem biztos, hogy ugyanúgy újjá lehet építeni, ahogy azt eredetileg tervezték. Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott Szegednek a város nagy árvíz utáni újjáépítéséhez. Akkor az európai szolidaritás jegyében Szeged segített Párizsnak: tízezer eurót ajánlott föl a város, az elsők között adományoztuk ezt az összeget. Gyűjtés is indul, nagyon sok szegedi döntött úgy, lehetőségeihez mérten megpróbál segíteni a Notre Dame újjáépítésében.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bestof visszatekintés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés