Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 4. 14:08

Minimálbéresedik és bérminimumosodik a közalkalmazotti bértábla

Összesen 139 helyen változik a közalkalmazotti bértábla 2020-ban, de a változás nem eredményez különösebb örömöt a közszféra dolgozóinak. Egy érettségizett kezdő pont annyit keres majd, mint egy 18 éve dolgozó akadémiai doktor.

Hirdetés

A 139 változást ugyanis minden esetben a minimálbér és a garantált bérminimum bruttó összegének 8-8 százalékos emelése okozza. Magyarán a minimálbér emelése és a garantált bérminimum-emelés miatt gyakorlatilag teljesen felülíródott a közalkalmazotti bértábla.

Az A-tól az E fizetési osztályig, és az osztályokon belül az 1-től a 17 fokozatig ugyanis minden fizetési besorolást a minimálbér és a garantált bérminimum vesz át. Az F osztálytól a J-ig pedig lépcsőzetesen maradnak csak az említett minimumbérektől nagyobb fizetések.

Íme, a táblázat, amit a mosthallottam.hu tette közzé:

Ez azt jelenti, hogy több ezer pótlék nélkül dolgozó közalkalmazott lesz minimálbéres 2020-tól, ha kormány nem változtat a bértáblán. Márpedig nincs hír arról, hogy változtatna.

A mosthallottam.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy a változások eredményeként:

  • gyakorlati időtől függetlenül minimálbér jár az alapfokú iskolai végzettség esetén
  • gyakorlati időtől függetlenül minimálbér jár középfokú iskolai végzettség esetén is
  • a munkában eltöltött 33. évig garantált bérminimum jár felsőfokú iskolai végzettségnél speciális szakvizsga, tudományos fokozat nélkül.

Ebből azt a következtetést vonják le, hogy 55 éves korukig a közalkalmazottak döntő többsége csak a garantált bérminimumra számíthat, ami bruttó 210 ezer 600, nettó 140 ezer 49 forint.

A cikk írója szerint a közalkalmazotti bértábla „a közalkalmazotti munka elismerésének kézzel fogható szégyenfoltja”, „a szakmai nemtörődömség klasszikus állatorvosi lova”; és „az érdekképviseleti tehetetlenség csimborasszója”.

És akkor lássunk néhány extrém furcsaságot az új közalkalmazotti bértáblának köszönhetően:

  • egy érettségizett kezdő pont annyit keres, mint egy 18 éve dolgozó akadémiai doktor, vagy egy professzor
  • a bértábla legmagasabb bére, ami mondjuk egy 49 éve a közszférában dolgozó professzori címmel rendelkező közszolgának járó bruttó 321 ezer 746 forint, meg sem közelíti a 2019-es magyar bruttó átlagbért, ami súrolja a 365 ezer forintot.

(nyitóképünk illusztráció)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: garantált bérminimum minimálbér közalkalmazott közalkalmazotti bértábla

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés