Hirdetés
Túl a városon 2020. január 4. 12:17

Nem sztrájkol, elmegy a magyar munkavállaló a Munkástanácsok szerint

A 8-8 százalékos emelésnél többre is lehetőséget adna a szövetség szerint a gazdaság teljesítménye – mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Hirdetés

Palkovics Imre kevesli a minimálbér és a garantált bérminimum emelését. 

Szerinte a 8 százalékos emelési szintben tavaly állapodtak meg, egy olyan megállapodás keretében, amelynek volt egy olyan passzusa, hogy azt újratárgyalják, ha a makrogazdasági mutatók a várttól eltérnek. A pozitív gazdasági változás ellenére a megállapodás maradt.

A pozitív változás pedig az, hogy 4 helyett 4,8 százalékkal bővült a GDP.

A MOSZ elnöke sajnálatosnak nevezte a munkaadók passzív hozzáállását, illetve aggodalmaikat. A 8 százalékos emelés azt jelenti, hogy a minimálbér burttója 161 ezer forint, nettója 107 ezer 65 forint lesz. A garantált bérminimum pedig bruttó 210 ezer 600 forintra emelkedik, ami 140 ezer 49 forintos nettó bért jelent. A minimálbér havi 7980, a garantált bérminimum 10 ezer 374 forinttal nő havonta.

Ezzel továbbra is a negyedik legrosszabb lesz a magyar minimálbér az Európai Unió területén, csak Bulgáriában, Litvániában, Romániában és Lettországban van alacsonyabb minimálbér.

A munkavállalók ma már nem tüntetnek vagy sztrájkolnak, hanem elhagyják a magyar munkaerőpiacot – hívta fel a figyelmet.

A magyar gazdaság további bővülésének, fenntartható növekedésének ugyanakkor egyik alapfeltétele a humánerőforrás, amely akkor marad itthon, ha megfizetik.
 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: minimálbér Munkástanácsok Országos Szövetsége garantált bérminimum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés