Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. január 3. 12:20 Forrás: Világgazdaság/Index

Többtízezer ápoló hiányzik a hazai egészségügyi rendszerből

Egyre jobban leterheltek a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók. Úgy tűnik belátható időn belül ebben nem is lesz változás, a szakmai kamara szerint ugyanis közel 24-25 ezer ápoló hiányzik a rendszerből – írta a Világgazdaság.

Hirdetés

A magyarországi ápolói létszám fényévnyire el van maradva az OECD-államok átlagától.

Hazánkban ezer lakosra hat ápoló jut, míg Svájcban 16, Németországban pedig 12.

Legrosszabb a helyzet Budapesten és Pest megyében, itt a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, ráadásul itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke kiemelte, a helyzet javításához kiindulási pontnak tekinthető a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatása és az életpályaelemek bevezetése. Szerinte csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, ezt pedig a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

Balogh szerint emellett népszerűsíteni kell az ápolói, szakdolgozói életpályát, és szükséges az egészségügyi szakképzés valamint a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata, a kiemelt területeken az ösztöndíj nagymértékű emelése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ápoló létszámhiány Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara egészségügy
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés