Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 29. 10:45 Forrás: Szegedi Tükör

Fellner és Helmer csodapalotáját tűzvész sem tudta elpusztítani

Szeged kultúrájának egyik zászlóshajója a Szegedi Nemzeti Színház. A Móra Ferenc Múzeum fotógyűjteményében az építéstől kezdve találhatunk képeket az épületről. Ezekből válogatott a Szegedi Tükör.

Hirdetés

1881 júliusában fogadta el egyhangúlag a köztörvényhatósági bizottság Ferdinand Fellner és Hermann Helmer terveit, amelyek alapján az építésre a legolcsóbb ajánlatot tévő Jiraszek Nándor és Krausz Lipót cége két év alatt felhúzta az színházat. Ferenc József nyitotta meg október 14-én. A megnyitástól számított tizennyolc hónapon belül, 1885. április 22-én leégett, de a város vezetése nagyon hamar intézkedett a helyreállításáról. A bécsi Fellner & Hellmer cég a korábbi tervet a nagyobb tűzbiztonság érdekében átalakította. Ennek megfelelően a színpad tetőzetét fa helyett vas fedélszékre helyezték. A tetőt megemelték, így az egész épület megjelenése kiérleltebb, gazdagabb lett. Az építkezést újra Jiraszek Nándor és Krausz Lipót vállalkozók végezték. Az újjáépített színházat 1886. október 2-án adták át.

1882. október 24-én készült a fotográfia. A kép előterében a közúti híd, a háttérben a színház épül. Letzter és Társa felvétele (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T10201)
Lauscher Lipót felvételén az épülő színház a Stefánia térrel (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 11062)
Szeged, Bástya utca. Séta a színházba (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_td98.45.2._a)
Az egykori Bástya utca a XIX. század végéről. A palotasor mellett a Szegedi Nemzeti Színház épülete, amely 1885-ben teljesen kiégett, de egy évvel később újraépítették (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: N 8442)
A színház épülete elölnézetből. Képeslap 1895-ből (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_td_94.13.1._a_03)
Megismételhetetlen fotó a mai Dózsa utcából: balra a Hungária szálló gyönyörű kerítése, messze távolban a dóm tornya, a képbe jobbról lóg be a színház. Ma már ilyet nem tudna a fotós készíteni, hiszen az Égő Arany „toronyháza” kitakarja a fogadalmi templomot (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_t3675)
A szegedi színház épülete a Stefániával 1905 nyarán (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T 13173)
A szegedi színház 1908-ban (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 7190)
Körforgalom nélkül. A szegedi színház és az épület előtti terület 1910 körül (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_td81.13.1._a_13)
A levelezőlap hátoldalán 1911-es bélyegző látható (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 23832)
A felvételt Keglovich Emil készítette a XX. század elején – háttérben a „kis” múzeum és a színház épülete (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: N 8658)
Politikai nagygyűlés a Szegedi Nemzeti Színházban 1949-ben (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 4855)
Balról jobbra: Domján Edit, Huszka Jenő és Iván Margit a Szegedi Nemzeti Színházban 1958-ban (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 4747)
Simándy József és Moldován Stefánia operaénekesek a Szegedi Nemzeti Színház művészbejárója előtt 1986 júliusában (fotó: Enyedi Zoltán/a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: mfm_e65_10)
A Szegedi Nemzeti Színházat felújították és rekonstruálták, 1986. október 4-én ünnepélyesen átadták. A felvétel az átépítés közben készült (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: T. 13629)

Nyitóképünkön: a színház és a Stefánia 1900-ból. A képeslapot feladó édesanyja hogyléte felől érdeklődik, egyúttal mindenkit megnyugtat, ő jól van (a Móra Ferenc Múzeum gyűjteménye; leltári szám: 87.37.27)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Móra Ferenc Múzeum Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés