Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. december 26. 21:46 Forrás: MTI

Brexit: Timmermans szerint az Európai Unió bármikor szívesen látná ismét tagjai között Nagy-Britanniát

Az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke csütörtökön megjelent cikkében azt is írta, hogy megszakad a szíve a Brexit miatt. 

Hirdetés

A brit EU-tagság a jelenleg érvényes menetrend alapján január 31-én, illetve közép-európai idő szerint február 1-én nulla órakor szűnik meg.

Boris Johnson miniszterelnök a két hete tartott, előrehozott parlamenti választás után kijelentette, hogy a brit kormány elsöprő erejű felhatalmazást kapott a választóktól a Brexit-folyamat végigvitelére, és ezt január 31-ig végre is hajtja.

A választáson a kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az addigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban. Az új összetételű alsóház múlt pénteki első ülésnapján a kormány nagy többséggel elfogadtatta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, a végleges ratifikáció januárra várható.

Timmermans a The Guardian baloldali brit napilap online változatán csütörtökön megjelent személyes hangvételű cikkében többször is hangsúlyozza, hogy mennyire szereti Nagy-Britanniát és a briteket. Úgy fogalmaz: megszakad a szíve Nagy-Britannia távozása miatt, de tiszteletben tartja a döntést.

Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia maga is bizonytalan ebben a kérdésben, mint ahogy mindig bizonytalan volt az EU-ról alkotott véleményében is. Timmermans a kilépésről döntő népszavazásra utalva azt írja, hogy

egyáltalán nem volt szükség ennek a kérdésnek az erőltetésére, „de hát Önök megtették, és szomorúan látom, hogy ez Önöknek is fáj”.

Ráadásul a bizonytalanság a brit távozás után is fennmarad, és

a kilépési folyamat nagyon sok felesleges kárt okozott Nagy-Britanniának és mindenki másnak, és félő, hogy még további károk keletkeznek

– áll a holland EU-politikus csütörtöki írásában.

Timmermans a cikkben közölte: tudja, hogy a britek egyedinek és másoktól különbözőnek tartják magukat, de

minden európai nemzet egyedi, és a köztük lévő különbözőségekből csodálat, meglepetés, kényelmetlen érzés, félreértés, nevetségesség, egymás kifigurázása, de szeretet is fakadhat.

Jó időkben e különbözőségek teszik Európát az elképzelhető legkreatívabb, legtermékenyebb, legbékésebb és legvirágzóbb családdá. Rossz időkben azonban e különbözőségeket manipulálni lehet félelemkeltés, felsőbbrendűség hirdetése és a családtagok egymásnak ugrasztása végett, és ebben az esetben a dolgok gyorsan kicsúszhatnak az ellenőrzés alól – írja cikkében a bizottsági alelnök.

Timmermans szerint azonban az EU minden hibája ellenére a legjobb eszköz a jó időkre jellemző értékek érvényesítésére. Hozzáteszi: szomorú, hogy az európai család egyik tagja a kapcsolatok megszakítására készül, vígasszal tölti el ugyanakkor az a gondolat, hogy a családi kapcsolatokat igazából soha nem lehet elvágni.

„Mi nem megyünk sehova, és bármikor szívesen látjuk Önöket ismét sorainkban”

– zárja cikkét az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke.

(fotó: AFP/Johh Thys)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brexit Egyesült Királyság Európai Bizottság Frans Timmermans kilépés Nagy-Britannia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés