Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. december 25. 20:34

Karácsony messze idegenben

Négy szegedi fiatal szeptemberben indult útnak, hogy felfedezzék Ázsiát. Az utazókat a karácsony Nepálban érte, ahol négyesben ünnepelnek. Valamennyien most először karácsonyoznak a családjuk nélkül.

Hirdetés

Három hónapja indult el a négy szegedi fiatal, Wera, Benji, Gege és Levi, hogy beutazzák és megismerjék Ázsiát. Az első hónapokat Goan töltötték, részt vettek egy igazi indiai esküvőn és vettek egy autót is, amellyel – mint később kiderült – jelentős gondot vettek a nyakukba. Goából autóstoppal indultak Delhibe. A közel 2000 kilométeres utat 60 óra alatt tették meg, 5 különböző járművel utazva.

Jelenleg a kis csapat Nepálban tartózkodik, itt köszöntötték a karácsonyt. Ahogy elmondták, nem igazán tudták, hogyan ünneplik a helyiek a karácsonyt, de ők mindenféleképpen szerettek volna ünnepi hangulatot teremteni maguknak. Ezért egy kis fát feldíszítettek és meg is ajándékozták egymást. Ez úgy történt, hogy mindenki a másik háromtól kapott egy-egy kis meglepetést. Végül így valamennyien 3-3 ajándéknak örülhettek. „Nem vettünk nagy dolgokat, hisz haza is kell vinni majd az ajándékokat” – mondta Gergő.

„Ünnepelni már kétszer is ünnepeltünk itt, hisz Werának és Gergőnek is születésnapja volt, ők egy-egy tortát kaptak tőlünk.” – tette hozzá Benji.

Természetesen Levi is bekapcsolódott a beszélgetésbe „Szerencsére egymásra már úgy tekintünk, mint családtagok, ezért, ha nem is a valódi családunkkal, de legalább családias hangulatban fog telni az ünneplés.”

A technikának köszönhetően pedig családjukkal is tudtak videóchaten beszélgetni, ami mindenkinek nagyon sokat jelentett, de főleg az itthoniaknak.

Mind a négy fiatal most először karácsonyozott a családtól távol, így csak felelevenítették a régi ünnepeket, a hagyományokat.

Levi elmesélte, hogy náluk a karácsony a végtelen evésről és a lustálkodásról szól. „Általában szenteste délelőttjén díszítjük fel a karácsonyfát. Egész nap éheztetjük magunkat, mivel este Kisteleken, nagyszüleimnél vacsorázunk. Ilyenkor keresztapám világbajnok halászlevét esszük, ami nagyon-nagyon hiányozni fog itt kint. A vacsora után énekelünk néhány karácsonyi éneket, majd jöhet az ajándékozás. Karácsony első napján a szegedi nagymamánál, második napján pedig nálunk ebédelünk. Mindkét helyen degeszre esszük magunkat, utána csak pihegünk, beszélgetünk, játszunk. Nagyon fog hiányozni ez a jól bejáratott hagyomány, furcsa lesz életemben először nem így ünnepelni, főleg a világ túlsó felén, de ennek ellenére biztosan ez lesz a legemlékezetesebb mind közül.”

Weráéknál a karácsony mindig a lakás feldíszítésével kezdődik, amelyhez saját maguk készítik a díszeket. Emellett mézeskalácsot is sütnek, amelyet mindenki a saját ötletei alapján díszít fel. „Szenteste közösen ünnepel a család. A menü évről évre változik, de mindig van halas étel, valamint mákos és diós bejgli. A vacsora után a gyerekek elmennek játszani, a fa alatt pedig megjelennek az ajándékok. Nálunk mindenki ajándékoz, még a legkisebbek is készítenek valami apróságot a többi családtagnak. Az ünneplés elengedhetetlen része a karácsonyi zenék hallgatása, valamint éneklése. Idén biztosan hiányozni fog a család, de remélem meg tudjuk teremteni magunknak a karácsonyi hangulatot.”

Beniéknél a karácsony 24-én reggel kezdődik, amikor a nappaliban felállítják és feldíszítik a fát. Ilyenkor mindenki ott sürgölődik, és karácsonyi zene szól. „Az első állomás a nagyszülőknél van, ahol uzsonna után közösen, a karácsonyfát körül állva eléneklik a Mennyből az angyalt, amit az ajándékozás követ. Utána otthon folytatódik az ünnep, ahol sor kerül az ünnepi vacsorára és természetesen az ajándékozásra. Az ünnepi menü mindig borleves, tejben áztatott kiflivel, és rántott hal krumpli salátával. Nekem is ez lesz az első karácsony a 21 év alatt, amin nem leszek ott fizikai formámban, és tudom, nagyon hiányozni fognak a többiek.”

Gergőéknél a sok utazás és a rengeteg kaja jellemző a karácsonyra. „Mióta csak az eszemet tudom, a karácsony mindig nálunk indult. 24-én eljöttek a nagyszülők, a rokonok. Először ebédeltünk, a szokásos fogás mindig az aszaltszilva leves volt. Utána jött az ajándékozás. A második napot mindig édesapám szüleinél töltöttük Dunavecsén. Itt is megajándékoztuk egymást, majd jött az ebéd, amely garantáltan 5-6 fogásos. Másnap pedig tovább indultunk édesanyám szüleihez Ceglédre, ahová eljöttek az ottani rokonok. Itt is az ajándékozás és az ebéd volt a sorrend. Karácsony után pedig jó sok ajándékkal megpakolva és jó pár kilóval nehezebben indultunk vissza Szegedre. Idén ebben sajnos nem lesz részem, és hiányozni is fog, de biztos vagyok benne, azért emlékezetes lesz ez a karácsony is.”

A fiatalok a karácsonykor és a szilveszterkor is Nepálban lesznek, az új év első napjait pedig egy 10 napos meditációs táborban töltik.

Amennyiben kíváncsiak a fiatalok kalandjaira, iratkozzanak fel Youtube-csatornájukra, vagy kövessék őket Instagramon. De a szeged.hu is folyamatosan beszámol arról, merre is jár a kis csapat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ázsia Worldwide W4nderers
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés